Orman yangınlarına online takip ve kontrol

Arvento ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ‘Yangın Yönetim Sistemi’ ile orman yangınların büyümesinin önüne geçiliyor. Sistem, 2007’de 2 milyon TL yatırım ile devreye alınmıştı.Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, konu ile...

Google Haberlere Abone ol
Orman yangınlarına online takip ve kontrol

Arvento ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ‘Yangın Yönetim Sistemi’ ile orman yangınların büyümesinin önüne geçiliyor. Sistem, 2007’de 2 milyon TL yatırım ile devreye alınmıştı.

Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü için geliştirdiğimiz ‘ Yangın Yönetim Sistemi’ projesinin özel bir yeri bulunuyor. Orman Genel Müdürlüğü'nün 2007’den bu yana kullandığı sistem ile orman yangınları online olarak takip ve kontrol edilebiliyor. Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 5 bin taşıtta bulunan takip ürünleri ve yangın yönetim yazılımı sayesinde yangınlar bilgisayar ortamında ve coğrafi bilgi sistemleri ile entegre olarak yönetiliyor. Sistem sayesinde ekipler yangın bölgesini, bölgede ve yakınında bulunan yer ekiplerini, arazi ve hava taşıtlarını anlık olarak görebiliyorlar. Böylece en yakın ekipler olay yerine sevk edilerek, yangının büyüme riskine karşı yardım alınabiliyor. ‘Yangın Yönetim Sistemi’, orman yangınlarına en etkili şekilde müdahale edilerek orman, can ve mal kayıplarının önüne geçilmesine imkân tanıyor. Sistem, çevreye olan katkısının yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü'ne ekonomik yönden de önemli bir katkı yapmış durumda. 2007’de 2 milyon TL yatırım ile hayata geçirilen proje, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan resmi açıklamalara göre 2013 sonunda kuruma 60 milyon TL tasarruf ettirmiş durumda.”

“DONDURMALAR YOLDA ERİMEYECEK”

Havaların ısınması ile dondurulmuş gıdaların vaktinde satış yerlerine varmasının önemli olduğunu vurgulayan Özer Hıncal, şunları ifade etti:

“ Gıda taşımacılığında sıcaklık kontrolü ve zamanında ürünün sunumu hayati önem taşıyor. Bilhassa dondurma, süt, yoğurt gibi gıdaların uygun sıcaklık şartlarında bozulmadan satış yerlerine ve tüketicilere takdim edilmesi gerekiyor. Bu anlamda Sıcaklık Takip ve Kontrol Sistemi'ne olan talebin herhangi bir mevsimi bulunmuyor. Çünkü şirketler her mevsim ürünlerini aynı kalite ve tazelikte tüketicilere sunmaya hedefliyorlar. Sistem sayesinde frigorifik taşıtlara ve soğuk hava depolarına olması gereken sıcaklık değeri tanımlanabiliyor. Tanımlanan sıcaklık değerinin herhangi bir nedenden aynı kalmaması halinde ilgililere anında e-mail, SMS ya da sistemden uyarı gönderiliyor. Bu sayede Türkiye'nin herhangi bir yerinde bir taşıtta ya da soğuk hava deposunda meydana gelebilecek bir ihmalin, anında önüne geçilebiliyor.”

Hıncal, sektör ile ilgili olarak da “Türkiye'deki mobil takip sektörü son 2 senedir iyi bir bir aşama almış durumda ama sistemlerin yaygınlığı dilenen seviyede değil. Sektörün büyüklüğü ile ilgili bir veri vermek gerekirse, trafiğe kayıtlı 9 milyon ticari taşıtın 700 bin adedinde takip sistemleri kullanılıyor. Şu anda Türkiye'de şirketlerin yüzde 60'ının alanda taşıtı var ama bu şirketlerin yüzde 76'sı taşıtlarını takip etmiyor. Sektörde güç şartlar var. Çünkü takip sistemleri hala yeterince tanınmıyor ve sektörde çok fazla oyuncu var. Bilinirlik son senelerde GSM operatörlerinin de konuya yatırım yapmalarından dolayı geçen senelere göre artmış durumda. “ dedi.

Arvento markası Türkiye'nin yanı sıra 23 ülkede daha faaliyet yürütüyor.

CİHAN

Yorumlar