Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Gümüşhane'de:

- "Şimdiye kadar 510 milyon lira değerinde 72 müjde verdim. Bu sefer de eli boş gelmeyelim dedim ve 310 milyon liralık 37 müjde ile geldik" - "Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçildi. Her şey millet için. O bakımdan da burada ceviz seferberliği yapıyoruz. Buraya Şili'den ceviz gelmesi Bakanlığımızın ayıbıdır" - "100 bin 90 dekar araziyi sulamaya açtık. Bu sayede çiftçilerimizin cebine her yıl ilave 53 milyon lira, zirai gelir olarak akıyor"

Google Haberlere Abone ol
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Gümüşhane'de:

GÜMÜŞHANE (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gümüşhane'de şimdiye kadar 510 milyon lira değerinde 72 müjde verdiğini belirterek, "Bu sefer de eli boş gelmeyelim dedim ve 310 milyon liralık 37 müjde ile geldik." dedi.

Eroğlu, Gümüşhane Valiliği Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, bugün maliyeti 262 milyon lira olan toplam 28 tesisin temelini atacaklarını ve açılışını gerçekleştireceklerini söyledi.

Temeli atılacak ve açılışı yapılacak tesislerin DSİ'ye, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğüne ait olduğunu belirten Eroğlu, "Gümüşhane tarihinde ilk kez aynı anda 11 baraj ve göletin temelini atacağız. Bu görülmüş bir şey değil. 15 sene süren baraj inşaatlarını biz bitirdik, yanlış yapılanları düzelttik." diye konuştu.

Eroğlu, Gümüşhane'nin hizmetkarı olduğunu ifade ederek, "Her gelişimizde müjde verdik. En son geçen yıl 3 Ekim'de geldim o zaman da müjde verdim. Şimdiye kadar 510 milyon lira değerinde 72 müjde verdim. Bu sefer de eli boş gelmeyelim dedim ve 310 milyon liralık 37 müjde ile geldik." dedi.

Yeni müjdelerin Gümüşhane'yi adeta uçuracak müjdeler olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Bunlardan 28'i DSİ. DSİ, burada muhteşem çalışmalar yapıyor. Ne kadar baraj, gölet varsa tamamını bitiriyoruz. Orman teşkilatı da buraya köklü şekilde el attı. Onların da 5 müjdesi var. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün de 4 müjdesi var. DSİ'nin 11 baraj ve gölet, 1 dere sulaması, 16 dere ıslahı var. Bunlarla 12 bin 800 dekar arazi sulanacak. Ayrıca Gümüşhane şehir merkezi, 3 ilçe, 15 köy, 6 mahallede 530 dekar arazi taşkınlardan korunacak. Gümüşhane'nin içinden geçen dereleri ıslah ediyoruz."

Eroğlu, ilçelerde yapılacak yatırımlara ilişkin de bilgi aktararak, şunları kaydetti:

"Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçildi. Her şey millet için. O bakımdan da burada ceviz seferberliği yapıyoruz. Buraya Şili'den ceviz gelmesi Bakanlığımızın ayıbıdır. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız, bütün ormanlarda ceviz olan yerlere ceviz dikeceğiz. Hatta Gümüşhane'den İstanbul'a, Ankara'ya göç etmiş ama burada birkaç dönüm arazisi olan vatandaşlara yönelik yeni bir çalışma yapacağız. Buna ilişkin bir yönetmelik hazırlıyoruz. Yüzde 65 devlete masrafı, yüzde 35 de kendine olmak üzere yani 3'te 1'i kendisine, 3'te 2'si de devlete ait olmak üzere şahısların tapulu arazisine ceviz dikerek böyle bir seferberlik başlatıyoruz. Çünkü İstanbul'dan gelemiyor, bakamıyor tarla orada boşuna bekliyor."

ORKÖY çalışmaları kapsamında 71 aileye kredi vereceklerini dile getiren Eroğlu, bu sene 39 aileye de yaklaşık 500 bin lira destek sağladıklarını söyledi.

Eroğlu, bu yıl 700 dekar alanda orman yetiştirme çalışması yapılacağına işaret ederek, "Yine bu yıl 4 bin 600 dekar alanda erozyon kontrolü çalışması, 6 bin dekar alanda mera ıslahı çalışması, 7 bin 300 dekar alanda da orman rehabilitasyon çalışması yapılacak. 6 köyde 360 dekar alanda toplam 9 bin 500 badem ve ceviz fidanı ile gelir getirici tür ağaçlandırması yapacağız. Biz yapacağız, 3 yıl bakımı masrafları bize ait, toplayıp satması vatandaşa ait olacak. Ormanları en yakın orman köylerine açıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Geçen yıl sonuna kadar 1 milyar 920 milyon lira harcanmış"

Vatandaşın talebi ile ormanlarda 24 kilometre yeni yol açtıklarını belirten Eroğlu, 27,5 kilometre büyük onarım, 11 kilometre üstyapı, 30 kilometrelik sanat yapısı inşa ettiklerini anlattı.

Eroğlu, Karşıyaka Tabiat Parkı'na teleferik, günübirlik konaklama tesisleri, çevre düzenlemesi ve altyapısının yapılacağını anlatarak, "Gümüşhane, tabiat güzellikleriyle bezenmiş çok muhteşem bir ilimiz. Dolayısıyla yayla, doğa turizmini tercih eden zengin turistleri buraya çekmek istiyoruz. O bakımdan teleferik önemli." diye konuştu.

Verdiği müjdelerden 40'ının yaklaşık 1.5 yıl içinde tamamlandığına dikkati çeken Eroğlu, diğerlerinin tamamlanması için de çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Veysel Eroğlu, Hükümet için çok önemli olan Gümüşhane'nin, Erzincan, Bayburt ve Erzurum ile birlikte cazibe merkezi kapsamına alındığını anımsatarak, şu bilgileri paylaştı:

"Gümüşhane'nin cazibe merkezi kapsamına alınması, buradaki yatırımları hızlandıracaktır. Kişi başına en fazla yatırım yapılan ve Türkiye'de en fazla barajın olduğu il Gümüşhane. Gümüşhane'ye şu ana kadar 6 milyar liralık yatırım yapmışız. Hiçbir ilde bu kadar yok, büyük illerde bile. En büyük yatırım da bizim Bakanlığımıza nasip oldu. Geçen yıl sonuna kadar 1 milyar 920 milyon lira harcanmış. Bu yılı da katarsak bu rakam 2,5 milyar lirayı geçer. 12 barajı bitirdik. 100 bin 90 dekar araziyi sulamaya açtık. Bu sayede çiftçilerimizin cebine her yıl ilave 53 milyon lira zirai gelir olarak akıyor. Gümüşhane çiftçisi, dolayısıyla esnaf zenginleşiyor. 30 dereyi ıslah ettik, 14 milyon fidanı toprakla buluşturduk, 1 bal ormanı kurduk, daha da kuracağız ve 1 de şehir ormanı tesis ettik."

Gümüşhane'nin tabiatını ve turizmini geliştirmek için muazzam bir master ve eylem planı hazırladıklarını dile getiren Eroğlu, "Kesinlikle Gümüşhane'yi dünya turizmine ama öyle fakir fukara turistlere değil, zengin turistlere açacağız. Artık tüneller de bitti. Başbakanımız sağ olsun Bayburt ile Gümüşhane arasında bir havaalanı yapılacağı müjdesini verdi." dedi.

Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gümüşhane'ye özel önem verdiğini belirterek, "Cumhurbaşkanımız her zaman der, 'Gümüşhane için ne yapılsa azdır, gereğini yapın.' diye. Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Başbakanımın da selamları var. O da 'Ne gerekiyorsa yapın.' diye söyledi." ifadelerini kullandı.

Toplantıya, Vali Okay Memiş, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, Belediye Başkanı Ercan Çimen ve diğer ilgililer katıldı.







Yorumlar