Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Elektrik ithalatı söz konusu değil

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik enerji üretimi açısından geçen yıl ki elektrik üretimini yapmak için gerekli çalışmaların yapılacağını belirterek, "Kuraklık nedeniyle elektrik ithali söz konusu değil. Enerji barajlarımızda...

Google Haberlere Abone ol
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Elektrik ithalatı söz konusu değil

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik enerji üretimi açısından geçen yıl ki elektrik üretimini yapmak için gerekli çalışmaların yapılacağını belirterek, "Kuraklık nedeniyle elektrik ithali söz konusu değil. Enerji barajlarımızda yüzde 50'den fazla bir doluluk var. Planlama yapılırken gelen su kadar elektrik üretelim şeklinde düşünülmüş. Enerji Bakanımız ile de görüştük, yaptığımız toplantıda gerekirse barajlarımızdaki mevcut suyu kullanarak ithalata gerek olmadan, biz gerekli ihtiyacı karşılayacak su verebiliriz." dedi.

Bakan Eroğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin Çay Deresi Projesi ve bakanlığıyla ilgili ildeki diğer yatırımları görüşmek üzere geldiği Balıkesir'de Koordinasyon Toplantısı'na katıldı. Sabah saatlerinde özel uçakla şehre gelen Bakan Eroğlu, ilk olarak Vali Ahmet Turhan'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı ve daire müdürleri de hazır bulundu.

Burada açıklamalarda bulunan Bakan Eroğlu, Balıkesir'e yalnız gelmediğini belirterek, bakanlığına bağlı bütün yatırımcı genel müdürler ve bölge müdürlerinin de hazır bulunduğunu bildirdi. Balıkesir'in zirai açıdan çok önemli olduğunu belirten Bakan Eroğlu, tarımsal sulamaya ihtiyaç olduğunu kaydetti. Şehirde yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Bakan Eroğlu, önümüzdeki günlerde yapılacak yatırımların planlamaları için toplantı yapacaklarını aktardı. Hükümetin son 10 yılda Balıkesir'e yaklaşık 11 milyar lira tutarında yatırım yaptığını, yatırımcı bakanlıklar arasında en önde oldukları bilgisini verdi.

Türkiye'deki içme sulama barajlarının durumu hakkında da bilgi veren Bakan Veysel Eroğlu, su sıkıntısının yaşanmayacağını vurguladı. Son haftalarda yurdun büyük bölümünde devam eden yağışların barajlara büyük faydasının olduğunu belirterek, "Biz barajları bir kaç maksat için kullanıyoruz. Şehirlerin içme ve kullanma suyu ihtiyacı, sulama suyu ihtiyacı ve hidroelektrik enerji üretimi açısından kullanılıyor. Bunlarla ilgili bakanlığımızda dün bir değerlendirme yaptık. Bu yağışların sulamada çok büyük faydası oldu. Dolayısıyla sulamada şuanda bir problem yok. Bütün sulama barajlarının durumunu ele aldık. Bir sıkıntı görünmüyor. Sıkıntı olabilecek yerler için mayıs ve haziran ayarında tedbirlerimizi alacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 4 Mayıs Pazar İstanbul'da düzenlenecek değerlendirme toplantısında Marmara Bölgesi'nin durumunun ele alınacağını ifade etti. Hidroelektrik enerji üretimi açısından geçen yıl ki elektrik üretimini yapmak için gerekli çalışmaların yapılacağına dikkat çeken Bakan Eroğlu, şöyle devam etti: "Kuraklık nedeniyle elektrik ithali söz konusu değil. Enerji barajlarımızda yüzde 50'den fazla bir doluluk var. Planlama yapılırken gelen su kadar elektrik üretelim, şeklinde düşünülmüş. Enerji Bakanımız ile de görüştük, yaptığımız toplantıda gerekirse barajlarımızdaki mevcut suyu kullanarak ithalata gerek olmadan, biz gerekli ihtiyacı karşılayacak su verebiliriz. Hidroelektriklere elektrik üretimi sağlayacağız. Bu şekilde bir çalışma yaptık. Ben elektrik ithalatının yapılacağını tahmin etmiyorum. Son yağışların da çok faydası olacak."

Bakan Eroğlu, bir soru üzerine havaların ısınmasıyla birlikte olası orman yangınlarına karşı ciddi bir çalışma yaptıklarını ve acil seyyar müdahale ekiplerinin hazırlandığını söyledi. Her türlü araç gerecin hazır olduğunu ancak vatandaşlara da büyük görev düştüğünü hatırlattı. Orman yangınlarının yüzde 85'nin tedbirsizlik kaynaklı olduğunu ve Türkiye'nin orman yangınlarını söndürmede dünyada en başarılı ülkeler arasında olduğunu sözlerine ekledi.

"ÇAY DERESİ BALIKESİR'İN DERGANLIĞI OLACAK"

Bakan Eroğlu, valilik ziyaretinin ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'u makamında ziyaret etti. Burada konuşan Başkan Uğur, seçimlerden sonra ilk Büyükşehir ziyaretini Bakan Eroğlu'nun yaptığını belirterek, "Kendisine teşekkür ediyoruz. Balıkesir hem bir tarım hayvancılık, hem turizm, hem de sanayi şehri olarak büyükşehir ile birlikte su kanalizasyon işleri tamamen büyükşehir BASKİ idaresi sorumluluğunda olacak. İlçelerde su sorunu olanlar var. Onun için Balıkesir'de gölet ve sulamalar çok önemli. Bugün yapacağımız koordinasyon toplantısında bunları masaya yatıracağız. Bakanımızın da talimatları ile inşallah bu yatırımlar başlayacak. Tabi en çok Çay Deresi'nin ıslahı merak ediliyor. Bakanımızla bu konuyu Ankara'da da görüştük. O konuda da bugün kararlar alacağız."

Bakanlığının kapısını kapattığını ifade eden Bakan Eroğlu, "Çay Deresi için seçimlerden önce söz verdik. Çay Deresi'nin biz Balıkesir için gerdanlık olmasını istiyoruz. Bu derenin etrafını insanlarımızın gezip dolaşabileceği bir yer haline getireceğiz. Örnek bir çalışma yapalım istedik. Bakanlık olarak arkadaşlar ne varsa birlikte yapmaya hazırız. Az öncede ifade ettim Balıkesir'i daha da güzelleştirmek lazım. Ağaçlandırma için büyük bir seferberlik yapacağız. Kırsal kalkınma da başkanımıza büyük destek vereceğiz. Orman Köylülerini destekleme programımız var. Köylerde mahalle olunca onlar yine eski haklarından istifade edecekler. Büyük projelerimizden birisi deniz turizminden yayla dağ turizmine kaydırmak. Bunun için mastır projemizde hazır. Çok para getiren turistleri Balıkesir'e getirmek istiyoruz."

Ardından vali, belediye başkanı ve genel müdürlerin de katıldığı koordinasyon toplantısına katıldı.

CİHAN

Yorumlar