"Onlar istiyor diye AB üyelik hedefinden vazgeçmeyeceğiz"

- İKV Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: - "İngiltere'de AB üyeliği konusunda aleyhte yapılan popülist açıklamalar Türkiye'yi hedefinden saptırmamalı" - "AB üyeliği hedefimiz anlamını ve önemini korumaktadır. Bazı AB ülkelerinde yükselen bu popülist söylem ülkemizin Avrupa ile bütünleşme hedefini etkilemeyecek"

Google Haberlere Abone ol
"Onlar istiyor diye AB üyelik hedefinden vazgeçmeyeceğiz"

İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İngiltere'de son dönemde Türkiye'nin AB üyeliği konusunda popülist açıklamaların yapıldığını belirterek, "Bu açıklamalar Türkiye'yi hedefinden saptırmamalı. Bazı AB ülkelerinde yükselen bu popülist söylem ülkemizin Avrupa ile bütünleşme hedefini etkilemeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde özellikle İngiliz medyasında Türkiye'nin asla AB üyesi olamayacağına ilişkin birtakım söylemler ve açıklamaların yer aldığını hatırlattı.

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak AB referandumu ile ilgili tartışmaların bugünlerde alevlendiğini aktaran Zeytinoğlu, Başbakan David Cameron ve Maliye Bakanı George Osborne gibi bazı siyasetçilerin yaptığı ve daha önceki söylemleriyle çelişen bu açıklamaların iç siyasete ve referandum sonuçlarını etkilemeye yönelik olduğunu bildirdi.

Zeytinoğlu, "Fakat Britanyalı siyasetçilerin bu açıklamaları yaparken, Türkiye'de uyandıracağı tepkileri dikkate almaları gerektiğini vurgulamak isteriz. Bir AB üyesi olarak, Birliğin Türkiye'ye yönelik politikasını nasıl etkileyeceğini düşünmeden bu açıklamaların yapılmış olması esef vericidir" ifadelerini kullandı.

AB üyeliği konusunda aleyhte yapılan popülist açıklamaların Türkiye'yi hedefinden saptırmaması gerektiğini vurgulayan Zeytinoğlu, "Bilakis bu görüşler Türkiye'nin AB'ye katılma ve Avrupa yönetişiminin belirlendiği masada tam üye olarak yerini alma hedefini daha da pekiştirmektedir. 51 yıldır Türkiye'nin AB uzmanı olan İKV olarak, AB üyeliği hedefimizin anlamını ve önemini koruduğunu ve bazı AB ülkelerinde yükselen bu popülist söylemin ülkemizin Avrupa ile bütünleşme hedefini etkilemeyeceğini bir kez daha hatırlatmak isteriz" değerlendirmelerinde bulundu.

Yorumlar