Olumsuz hava şartlarının Bursa çiftçisine zararı 883 milyon lira

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan saha araştırmasında son yağışlar ve olumsuz hava koşullarının çiftçiye toplam zararı 883 milyon 200 bin lira olarak tespit edildi. Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu...

Google Haberlere Abone ol
Olumsuz hava şartlarının Bursa çiftçisine zararı 883 milyon lira

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan saha araştırmasında son yağışlar ve olumsuz hava koşullarının çiftçiye toplam zararı 883 milyon 200 bin lira olarak tespit edildi.

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Bursa bölgesinde aşırı yağış, don, dolu ve ısı farklılıkları nedeniyle oluşan ürün kaybı hakkında rapor hazırladı. Raporda 2013 Yılı Kasım, Aralık ve 2014 Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında mevsimsel yağışların olmaması, Mayıs ayında aşırı yağış ile sıcaklık farklarından dolayı dolunun vurması bölgede zirai mahsullerde büyük zararlara sebep olduğu belirtildi. Yapılan çalışmaya göre, Bursa genelinde 171 bin hektar tarla, 42 bin sebzelik, 30 bin meyvelik ve 38 bin 235 hektarlık zeytinlik zarar gördü.

Tarla bitkilerinden bölgede buğday, arpa, şekerpancarı ve ayçiçeği olarak yoğunlaştığı belirtilen raporda dengesiz mevsimsel hareketlerden dolayı özellikle buğday ve arpada yüzde 40’ların üzerinde ürün kaybı yaşandığı kaydedildi. Sebzelerde yağışlar nedeniyle domates, kavun, karpuz ve sebze ekimleri yapılamadığına vurgu yapılırken, kök hastalıkları ve mantar hastalığı ve mildiyö hastalığından dolayı tarlaların yeniden sürüldüğü belirtildi. Meyvelerde ilkbahar erken donları, aşırı yağışlar ve dolu nedeniyle; Armut, kiraz, şeftali, elma, çilek ve vişnede bölgede yüzde 40 ile yüzde 75’lere varan oranlarda zarar görüldüğü ifade edildi.

Bilhassa armut ve şeftalinin dolu nedeniyle yüzde 50’nin üzerinde hasar görüldüğü kaydedilen raporda, “Eğer üretici bu ayıklamayı yapmadığı takdirde sağlam mahsul de yüzde 90 elden çıkmış olacak. Yine armutta dolu nedeniyle kırılan dallarda ateş yanığı hastalığı belirmiş, bu hastalıkla mücadele edilmediği takdirde gelecek sene de verim alınamayacağı gibi armut ağaçlarının kuruma tehlikesi vardır.” denildi. Zeytinde aşırı yağışlarla arazilerin çamur olmasının çiçekte döllenmeyi engellediği dile getirildi.

Raporda zarar gören ürünlerin miktarı hakkında şu bilgilere yer verildi: Buğday 231 bin ton, arpa 25 bin ton, sebze 1230 ton, armut 101 bin ton, kiraz 26 bin ton, şeftali 103 bin ton, çilek 28 bin ton ve zeytin 96 bin ton.

Raporda, son olumsuz hava koşulları nedeniyle zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının 5 yıldan az olmamak kaydıyla ve faizleri silinerek ertelenmesi istendi. Yine çiftçilere yardım yapılması gerektiğinin altı çizilerek, yaşanan zararın parasal karşılığı şöyle ifade edildi: Tarla ürünlerinde yüzde 40 zararla 287 milyon 200 bin lira, meyvelerde 320 milyon lira, sebze türünde 60 milyon lira, zeytinde yüzde 75 zararla 216 milyon lira zarar edildi. Bunların toplam zararı 883 milyon 200 bin lira olarak belirtildi. CİHAN

Yorumlar