Nükleerde AR-GE transferi atağı

Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin nükleer enerji ve nükleer sanayinin Türkiye’de geliştirilmesi ve AR-Ge yatırımlarını arttıracak önemli önemli bir anlaşmaya ev sahipliği yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Nükleerde AR-GE transferi atağı

Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin nükleer enerji ve nükleer sanayinin Türkiye’de geliştirilmesi ve AR-Ge yatırımlarını arttıracak önemli önemli bir anlaşmaya ev sahipliği yaptı. Nükleer sanayinin gelişimine yönelik İTÜ ile Rolls-Royce firması arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı. Bu sayede Türkiye’nin nükleerde insan kaynağı açığının kapatılması ve Ar-Ge yatırımlarının artırılması öngörülüyor.

Türkiye, enerjide dışı bağımlılığını kapatmak için Akkuyu ve Sinop’a nükleer enerji santralleri kurmaya hazırlanırken, diğer taraftan nükleer bilimin eksiklerini kapatmak amacıyla bu konuda deneyimi olan yabancı firmalarından destek almaya başladı. Bu çerçevede İTÜ ile Rolls-Royce firması arasında Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nda İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.Törene, Enerji Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İTÜ Rektörü Kemal Karaca ve Rolls-Royce firmasından Boll Heris katıldı.

İmzaların atılmasının ardından konuşan Bakan Yıldız, bu anlaşma ile yerli sanayinin gelişmesi adına önemli bir adımın atıldığını söyledi. Özellikle insan kaynakların Türkiye’de oluşması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldız, yerli firmaların da Rolls Royce sayesinde görücüye çıkaracaklarını belirtti. Yıldız, “Bunun zeminini İTÜ somutlaştırılacak. 6 aydan sonra, işbirliğini somut adımlara döndürmekle alakalı iyi bir işlem yapmış oluruz, diye düşünüyorum. 16 milyar dolar gelecek para için, önemli bir kanaat oluşturacağını düşünüyorum.” dedi.

"İMALAT KONUSUNDA DESTEK VERİLECEK"

Rolls-Royce firmasından Boll Heris de sorulan bir soru üzerine; projenin bütçesi ile alakalı bir bilgiyi şu an paylaşamayacaklarını kaydetti. İTÜ ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na yerli tedarikçi olmaları için destek sağlayacaklarının dile getiren Heris, “Türkiye kendi nükleer enerjisini üretmek istiyor. Uzun vadede Türkiye bakım ve onarımı yapacak kendi şirketlerini oluşturmaya çalışıyor. Biz de şirketimiz olarak tedarik zinciri oluşturmak bakımdan deneyime sahibiz. Nükleer konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu konudaki yaklaşımımız, İTÜ’den çalışma yapmak isteyen şirketlere yardım etmek ve fırsatları değerlendirmelere yardımcı olmak. Bu bağlamda çalışma süremiz 12-18 ay sürecektir. Bu değerlendirme faslı belirlendikten sonra bu şirketler ile beraber çalışacağız ve imalat konusunda destekler vereceğiz. Reaktör üreticileri ve standardı ile ilgili bilgiler vereceğiz.” diye konuştu.

İTÜ REKTÖRÜ: HEDEF KNOW HOW TRANSFERİNDE ÖNCÜ OLMAK

İTÜ Rektörü Kemal Karaca ise know-how transferinde öcü olmanın amaçları olduğunu belirtti. Nükleer enejinin bütün alanlara hizmet veren bir sektör olduğuna dikkat çeken Karaca, bunun Türkiye’de geciktiğini dikkat çekti. Karaca, "Görüşmelerimizi birkaç faz olarak ön görüldü. İlki öğrenme fazı. Burada irili ufaklı şirketlere öncülük etmek amacımız. Burada başarılı olursak, diğer faza geçeğiz. Bu insan kaynağımız var.” bilgilerini verdi.
CİHAN

Yorumlar