Nüfusun yüzde 16,3’ü gelirlerine göre yoksulluk riski altında

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nüfusun yüzde 16,3’ünün yoksulluk riski altında olduğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Nüfusun yüzde 16,3’ü gelirlerine göre yoksulluk riski altında

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nüfusun yüzde 16,3’ünün yoksulluk riski altında olduğunu bildirdi.

TÜİK tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 2012 yılında, eşdeğer hane halkı kullanılabilir medyan gelirin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre nüfusun yüzde 16,3’ü yoksulluk riski altında.

Açıklamada, kentsel ve kırsal yerler için hesaplanan yoksulluk sınırlarına göre; kentsel yerlerde yoksulluk riski altında olanların oranı yüzde 13,8 iken, kırsal yerlerde bu oran yüzde 16,3 olduğu kaydedildi. Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı ise yüzde 16.

TÜİK’in açıklamasında şöyle denildi: “Ciddi finansal sıkıntıyla karşı karşıya olan nüfusun oranı olarak tanımlanan ve belirlenmiş 9 maddeden en az 4 tanesini karşılayamayan ya da mahrum olanların oranından hesaplanan ‘maddi yoksunluk oranında 2010 yılından beri düşüş gözlenmektedir. 2010 yılında yüzde 66,6 olan oran, 2012 yılında yüzde 59,2’ye düşmüştür.”

Kişilerin kendisine ait konut sayısında artış olduğuna dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: “Kendine ait konutta oturanların oranı yüzde 59,6’dan yüzde 60,6’ya yükselmiştir. Konutunda “sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi vb.” sorunlar olanların oranı yüzde 41,6’dan yüzde 40,6’ya düşmüştür. Hanesinin taksit ödemeleri ve borçları (konut alımı ve konut masrafları dışında) olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 61,8’den yüzde 61,3’e gerilemiştir.”

Açıklamanın devamında yaşantıyla ilgili şu verilere yer verildi: “Beklenmedik harcamalarını ekonomik nedenlerle karşılayamayanların oranı yüzde 67,6 iken yüzde 61,8 olarak gerçekleşmiştir. “Tüm aile fertlerinin evden uzakta bir haftalık tatil” masrafını ekonomik nedenlerle karşılayamayanların oranı yüzde 86,5’ten yüzde 85,9’a düşmüştür. “Yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını yenileme ihtiyacını” ekonomik nedenlerle karşılayamayanların oranı yüzde 80,3 iken yüzde 78,8 olarak gerçekleşmiştir.” CİHAN

Yorumlar