Novak: Güney Akım, Türkiye üzerinden teorik olarak mümkün

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk meslektaşı Taner Yıldız’la görüştüğünü, Türkiye’nin muhtemel Ukrayna transit doğalgaz krizinden endişeli olduğunu söyledi.Ukrayna’nın borcunu ödememesi ve iç alımın durdurulması konusunu...

Google Haberlere Abone ol
Novak: Güney Akım, Türkiye üzerinden teorik olarak mümkün

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk meslektaşı Taner Yıldız’la görüştüğünü, Türkiye’nin muhtemel Ukrayna transit doğalgaz krizinden endişeli olduğunu söyledi.

Ukrayna’nın borcunu ödememesi ve iç alımın durdurulması konusunu ele aldıklarını kaydeden Novak, Türkiye’nin Batı Hattı’ndan 14 milyar metreküplük doğalgaz alımı ile ilgili riskleri değerlendirdiklerini ifade etti.

Bakan Yıldız gün içinde yaptığı değerlendirmelerde, transit geçişte sorun yaşanmamasını ümit ettiklerini, aksi durumda Türkiye’nin bu açığı kapatmak için alternatifi olmadığını kaydetmişti.

Moskova’da düzenlenen Dünya Petrol Kongresi çerçevesinde basın mensuplarının sorularına cevap veren Novak, Türk meslektaşı ile Bulgaristan’ın çekilmesi durumunda Güney Akım’ın Türkiye üzerinden inşası konusunu görüşmediklerini söyledi.

Bulgaristan’da sorun yaşanması durumunda teorik olarak Türkiye üzerinden hat değişiminin olabileceğini belirten Rus Bakan, Gazprom’un bu yönde bir çalışması olursa, kendilerinin de müzakerelere başlayabileceğini belirtti. Novak, Güney Akım’da yer alan ülkeler üzerinde anlaşmalardan çekilmeleri noktasında yoğun bir baskı olduğu eleştirisi de getirdi.

Ukrayna’nın ile görüşmelerin yeniden başlatılması ile ilgili bir soruya cevap veren Rus Bakan, görüşmelerin borçların ödenmesinden sonra ancak başlayabileceği uyarısı yaptı. Gazprom’a göre Ukrayna’nın borcu 4,4 milyar dolar. CİHAN

Yorumlar