Nihat Zeybekçi'den çarpıcı açıklamalar

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye ihracatını 12 senede 36 milyar dolardan 171 milyar 600 milyon dolara ulaştırdıklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Nihat Zeybekçi'den çarpıcı açıklamalar

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gaziantep'te, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından yapılan 42 derslikli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılışına katıldı. Okulun açılışı öncesi konuşan Bakan Nihat Zeybekci, hükümetleri döneminde ülkede ihracatın yükseldiğini belirtti. Türkiye'nin ihracatını 12 yılda 36 milyar dolardan 171 milyar 600 milyon dolara ulaştırdıklarını belirten Zeybekci, "Bundan dolayı bütün ihracatçılara ve bu yolda emek veren yol arkadaşlarımdan Allah razı olsun. Ama ortalama ihracatımızın kilogram fiyatı daha yeni 1,30'lardan 1,70'lere geldi. Biraz önce saydığım ülke gruplarının ortalama ihracatlarının kilogram fiyatları ise 4 dolar seviyesinde" ifadesinde bulundu.
Bakan Zeybekci, konuşmasını tamamlanın ardından açılışını yaptığı okulu gezdikten sonra GAİB'de düzenlenen 2014 İhracat Rekortmenleri Ödül Töreni'ne katıldı. Buradaki törende de konuşan Bakan Zeybekci, Türkiye'nin İran'a olan ticareti ilk çeyrekte yüzde 30 arttığını söyledi. İran ile tercihli ticaret anlaşması imzaladıklarını ifade eden Bakan Nihat Zeybekci, "Türkiye, İran dediği zaman birilerinin tüyleri diken diken olurdu. 2014 yılında İran ile Tercihli Ticaret Anlaşması imzaladık. 265 üründe vergi oranlarını sıfırladık. Türkiye'nin şuanda ilk çeyrekte İran'a olan ihracatı yüzde 30 seviyesinde arttı. Kore ile Serbest Ticaret Antlaşmamızın ikinci devresini de genişleterek hizmete aldık. Japonya ile serbest ticaret anlaşmamızı bu senenin sonuna kadar gerçekleştirme gayretindeyiz. Türkiye olarak artık edilgen ekonomiden etken ekonomiye, dizayn ekonomiden dizayn eden ekonomiye doğru yol alıyoruz. İhracatçılarımızın isteyip de alamadığı hiçbir şey yok" dedi.  
Törende 2014 yılında ihracat rekoru elde eden sanayicilere Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından plaketleri verildi.


Yorumlar