Nihat Zeybekci: Şuan yaşadığımız ekonomik değil siyasi kriz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Şuan yaşadığımız kriz ekonomik bir kriz değil, tamamen spekülatif amaçlı siyasi bir kriz.

Google Haberlere Abone ol
Nihat Zeybekci: Şuan yaşadığımız ekonomik değil siyasi kriz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Şuan yaşadığımız kriz ekonomik bir kriz değil, tamamen spekülatif amaçlı siyasi bir kriz." dedi.

Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Yönetim Kurulu üyelerini bakanlık binasında kabul eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, basın mensuplarının sorularını cevapladı. "Reel sektörün döviz oynaklığı ile ilgili ciddi tedirginlikleri var. Olası reel sektör kriziyle ilgili, döviz kuruyla ilgili, Merkez Bankası'nın dışında yapılabilecek bir şey var mı?" sorusuna Zeybekci, "Merkez Bankası'nın döviz ile ilgili müdahalesinin ülke ekonomisi için döviz ihtiyacı dışında spekülatif amaçlı hareketlerin aynı şekilde davranması gerektiğine inanıyorum. Yani sakin bir güç şeklinde, gerçekten Merkez Bankamız güçlü bir yapıya sahip, spekülatif amaçlı yapılan oynamalara müdahale ederek, oynaklığı aşağı düşüreceğim diye uğraşmaması gerektiğine inanıyorum. Ekonomiyi bir tabiat olarak düşünürsek bunu kendi kuralları içinde ve zamana yayarak, kesinlikle yerine oturacaktır." diye konuştu. Nihat Zeybekci, açıklamasına şöyle devam etti:

"Kanada’dan tutun ABD’ye, İngiltere’den Almanya’ya kadar milli gelirlerin kamu borçları oranına baktığımızda hemen hemen yüzde yüzler civarında bazı ülkelerde İtalya, Japonya gibi ülkelerde yüzde 200’lere yaklaşan oranlarda. Tam tersi Türkiye’ye baktığımızda kamu stokunun milli gelire oranı yüzde 35’ler seviyesinde. Bir Almanya’dan bile 3 kat iyileşme seviyesinde kalmış. Bunun sebebi de 2008-2010 döneminde küresel piyasaları canlandırmak için yaptıkları sonra sonuçlarını kestiremedikleri para verme, piyasaya nakdi para basma anlamında söylemiyorum ama bu enstrümanı kullandılar şimdi nereden döneceklerini bilemiyorlar. Türkiye olarak ben böyle bir riski, kontrol edilemez, özel sektörü de etkileyecek, bir kur riskini Türkiye’nin yaşayacağına inanmıyorum. O yüzden böyle söylüyorum, tabi bir hastalıktan kaynaklanan durum değil, bu ekonomik bir rahatsızlık değil, tamamen spekülatif amaçlı siyasi rahatsızlık. Onun için bunun kalıcı olduğunu ve özel sektörde büyük rahatsızlıklar yaratacağına inanmıyorum." CİHAN

Yorumlar