NG Kütahya, Çin pazarında seramik ülkesi İtalya’ya fark atacak

Porselen ve seramik üretiminde Türkiye’nin önde gelen firmalarından NG Kütahya Porselen, sektörde dünyanın akın ettiği Çin’e ürün ihraç etmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
NG Kütahya, Çin pazarında seramik ülkesi İtalya’ya fark atacak

Porselen ve seramik üretiminde Türkiye’nin önde gelen firmalarından NG Kütahya Porselen, sektörde dünyanın akın ettiği Çin’e ürün ihraç etmeye başladı. Çin pazarına girerek Uzak Doğu ülkelerini kaliteli porselenle tanıştıran firma, Kütahya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde gelişmiş son teknolojiyle üretim yapacak fabrikanın devreye girmesiyle Afrika kıtasına yönelecek. Dünyanın en büyük porselen ürün imalatçısı unvanına sahip Kütahya Porselen, büyük ürün grupları üretimiyle seramik ülkesi İtalya ve İspanya’daki rakiplerini geride bırakmış olacak. Seramik ve porselen üretimine ilişkin yatırımlarına devam eden NG Group, 2014 yılında da üretim ve ihracatını ikiye katlamayı hedefliyor.

Samsun’da kurduğu plazada 2014 hedefleri ve yeni yatırımlarıyla ilgili bilgi veren NG Kütahya Seramik Porselen Turizm Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, farklı ve özel tasarımlı ürünlerle ihracat kapasitelerini 2 kat artıracaklarını söyledi. 5 kıtada 55 ülkeye gerçekleştirdikleri dağınık ihracat politikasını terk ettiklerini ifade eden Güral, 2014’te Avrupa’nın yanında Orta Doğu ile Afrika’da 20 ülkeye yöneleceklerini kaydetti.

ÜRETİM KAPASİTESİ 24 YILDA 20 KAT ARTTI

1989 yılında 1,5 milyon metrekarelik yer ve duvar seramiği üreterek ticari faaliyetine başlayan Kütahya Seramik’in 20 milyon metrekarelik üretim kapasitesine ulaştığı bilgisini veren NG Kütahya Seramik Porselen Turizm Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı, üretimin yüzde 20’sini dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ettiklerini, 1974’te üretimine başlayan NG Kütahya Porselen’in dünyanın en büyük üreticisi konumuna geldiği bilgisini verdi.

Kütahya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde temmuz ayında faaliyete geçecek yeni fabrika ile seramik üretiminde yüzde 50 artış sağlayacaklarını ifade eden iş adamı Erkan Güral, "Bu fabrikamızda dünya pazarlarının talebi olan büyük ebatlı seramikler üreteceğiz. Bunun devreye girmesiyle yüzde 20 olan ihracat payımız yüzde 40’lara çıkacak. Nitelik ve nicelik olarak en büyük rakiplerimiz olan İtalyan ve İspanyol meslektaşlarımıza karşı çok önemli avantaj elde edeceğiz. Dünyada böylesine teknoloji hiçbir fabrikada yok. Artık seramik ülkesi İtalya’yı geride bırakacak noktadayız.’’ dedi.

"İŞİN MERKEZİ OLAN ÇİN’E MAL SATIYORUZ"

Maliyetlerin artması, ürün ithal eden toplumların bilinçlenmesiyle cazibesini yitirmeye başlayan Çin’e özel tasarımlı ürünler ihraç ettiklerini anlatan iş adamı Erkan Güral, "Porselen sofra eşyası, seramik karo ithalat ettiğimiz, bütün dünyanın gidip mal aldığı Çin’e artık porselen ihraç ediyoruz. Az da olsa Çin’e mal satabilmemiz çok önemli. Bunu da tasarım odaklı bir firma olmamızla başarıyoruz. Yurt içi ve yurt dışındaki genç tasarımcı arkadaşlarımızın özel koleksiyonları ile satıyoruz. İhracat çok önemli. Türk seramik sektörü, İtalyan ve İspanyol seramikçilerin en büyük rakibi olarak büyümesine devam ediyor.’’ şeklinde konuştu.

YENİ HEDEF PAZARIMIZ AFRİKA

Seramikte Afrika pazarına açıldıklarını, 2014’te de burada büyümeyi hedeflediklerine de değinen Güral, "Seramikte birkaç yıl önce 5 kıtada 55 ülkeye ihracat yapıyorduk. Örneğin Avustralya’ya mal satıyoruz, ama müşterimizi göremedik. O da gelip fabrikayı görmedi. Bu ihmaldir ve doğru değildir. Bu anlamda 5 kıta 55 ülkede olalım politikamızı değiştirdik. Daha uzak mesafelerde kompakt çalışabileceğimiz müşterilerimizin olduğu ülkelerde büyümeyi hedefliyoruz. Çok geniş coğrafyalarda dağılmış bir satış politikası yerine daha az ama daha iyi hizmetle satış yapma politikası içindeyiz. Onun için yeni yılda en büyük pazarımız Orta Doğu ülkeleri, dünya pazarlarında ise Afrika ülkeleridir. Diğer yandan Avrupa ihracatımız devam edecek. 2014 hedefimiz, büyümektir. 2013’te ne yaptıysak 2014’te ikiye katlamayı hedefliyoruz. Kapasitemizi 2’ye katlayıp 20 ülkede daha aktif bir pazar oluşturmak istiyoruz.’’ ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar