Nesli tükenmekte olan kıl keçisinin yetiştiriciliği yaygınlaştırılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aralarında Yozgat’ın da bulunduğu 40 ilde uygulamaya koyduğu kıl keçisi ıslah çalışması Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde başladı. Bozok Üniversitesi, Yozgat Damızlık, Koyun ve Keçi...

Google Haberlere Abone ol
Nesli tükenmekte olan kıl keçisinin yetiştiriciliği yaygınlaştırılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aralarında Yozgat’ın da bulunduğu 40 ilde uygulamaya koyduğu kıl keçisi ıslah çalışması Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde başladı. Bozok Üniversitesi, Yozgat Damızlık, Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği tarafından yürütülen proje kapsamında bir dönem ormanlara zarar verdiği gerekçesiyle yasaklanan ve sayıları oldukça azalan kıl keçisinin sayılarının artırılması ve ırkın ıslahı amaçlanıyor.

Proje, coğrafi konumu uygun ve kıl keçisi varlığına sahip Yozgat’ın tek ilçe konumundaki Akdağmadeni ilçesinde yürütülüyor. Bu kapsamda Akdağmadeni ilçesi 12 bin anaç kıl keçisi varlığı ile Türkiye'de sayılı yerlerden birisi olarak biliniyor. Projeyle yerli gen kaynaklarının korunması, sayılarının artırılması, ıslahı ve verimlerinin artırılması planlanıyor. Proje Koordinatörü, Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cafer Tepeli yaptığı açıklamada, 'Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi'yle yerli kıl keçilerinin gen kaynaklarının korunması, sayılarının ve verimlerinin artırılmasını amaçladıklarını söyledi.

AKDAĞMADENİ İLÇESİNDE 12 BİN KEÇİ VARLIĞI BULUNUYOR

Kıl keçisi ıslahının Türkiye genelinde 40 ili kapsadığını, İç Anadolu Bölgesi'nde coğrafi konumu sebebiyle kıl keçisi yetiştiriciliğinde ıslahın verimli olacağını düşündüklerini belirten Tepeli, "Burada Halk Elinde Islah Projelerinden birisi yürütülmekte. Akdağmadeni'nde yaklaşık 12 bin keçi varlığı bulunuyor. Bunun yaklaşık yarısı da bizim bu projemizde yer almakta. Bizim burada yaptığımız çalışma ile hayvanların halk elinde verimlerini artırmak. Bunu da çeşitli şekillerde yapıyoruz. Hayvanları kayıt altına alıyoruz, bunların verimlerini takip ediyoruz. Doğum ağırlığını alıyoruz ve bilgisayarda damızlık seçme programıyla bir sonraki senenin veriminin en üst seviyede olması için yetiştiriciye diyoruz ki 'şu hayvanları damızlık olarak seç. 5 yıl sonunda da hayvanların verimi artmış olacak. Keçilerin verimi artmış olacak’ diye uyarıyoruz." dedi.

Kıl keçisi yetiştiriciliği için devletin önemli destekleri olduğunu kaydeden Tepeli, “Devletimiz yetiştirici başına 35 lira anaç keçi desteği, 20 lira da oğlak desteği ödüyor. Ayrıca ilçe genelinde 16 köyde 35 üreticinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Yozgat Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından sağlanan desteklerden de yararlanıyor. Geçmiş dönemlerde keçiler ormanlık alanlara zarar veriyor düşüncesiyle çok sayıda üretici, keçi yetiştiriciliğini bıraktı. Dolayısıyla, bu proje hayvan varlığımızı kurtarma, yerli gen kaynaklarımızı koruma adına çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Kıl keçilerinin diğer keçi cinslerine göre avantajları olduğunu vurgulayan Tepeli, şunları ekledi: "Kıl keçilerinin, adaptasyon kabiliyeti yüksek. Şimdi yeni teşvik programları uygulanıyor. Bu bağlamda İŞKUR vasıtasıyla yetiştiricilerimiz eğitime alınacak ve sertifika verilecek. Sürü yöneticisi sertifikası. Bakanlığın yeni bir uygulaması bu. Yetiştiricilerimize büyük katkısı olacağı kanısındayız. Kursiyerler günlük 20 lira ücret alacaklar. Daha sonra bu sertifikayla Bakanlığa başvuracaklar ve işletme başına 5 bin lira teşvik ödenecek yetiştiricilerimize. Bunu da dikkate almalarını istiyoruz yetiştiricilerimizin. Yalnız burda bir kriter var. Küçükbaş hayvan varlığı sayısının 500'ü geçmesi gerekiyor." CİHAN

Yorumlar