Nazarbayev’den Türk yatırımına övgü

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazak-Türk ortak girişimi olan Kazakistan-Aselsan Engineering (KAE) fabrikasında incelemelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Nazarbayev’den Türk yatırımına övgü

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazak-Türk ortak girişimi olan Kazakistan-Aselsan Engineering (KAE) fabrikasında incelemelerde bulundu.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, başkent Astana’da 10 Aralık’ta Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Kazakistan Savunma Bakanı Adılbek Jaksibekov’un katılımıyla açılışı yapılan KAE fabrikasını ziyaret etti.
KAE fabrikasında üretilecek optik ürünleri yakından inceleyen Nazarbayev, Kazakistan’da böyle bir yatırımın yapılması ve üst düzey teknolojik ürünlerin üretilecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 2020 Kalkınma Programı çerçevesinde Kazakistan genelinde kurulacak 15 sanayi bölgesinde, üretilecek ürünler ile dünya pazarına çıkmayı hedeflediklerini kaydeden Nazarbayev, Astana’da kurulan Endüstri Parkı bünyesinde toplam maliyeti 1.5 milyar dolar olan 49 projeden 11’nin hayata geçirildiğini kaydetti.

Türkiye ve Kazakistan arasında askeri ve savunma sanayi arasında en önemli ve ilk yatırım olan KAE, Kazakistan Silahlı Kuvvetleri ile sivil kuruluşlar için teknoloji üretecek. Fabrikada, gece görüş silah nişangâhı, gözlük ve dürbünü, gündüz görüş nişangâhı ve termal kamera, silah nişangâhı sistem ihtiyaçlarını karşılamak üzere 3 ayrı ürün grubuna ait cihazları üretecek.

Fabrikanın inşaatı ve (Faz-1/Faz-2) üretim hatlarının kurulumu için 36 milyon dolar tutarında yatırım yapıldı. Astana'daki fabrikada, zırhlı araçların atış kontrol sistemleri, helikopter aviyonik sistemlerin modernizasyonu ile haberleşme cihaz ve sistemlerinin üretimi yapılacak. Fabrikada üretilecek termal görüntüleme ve gece görüş cihazları sayesinde Kazak ordusunun gece görüş kabiliyeti artırılacak.
2011 yılında kurulan KAE şirketinin sermayesinin yüzde 50'si Kazakhstan Engineering şirketine, yüzde 49'u Aselsan'a, yüzde 1'i de Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığına ait.

CİHAN

Yorumlar