Müzik yayını yapan esnafa yüzde 50 indirim

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Müzik Meslek Birlikleri ile iyi niyet protokolü imzaladı.

Google Haberlere Abone ol
Müzik yayını yapan esnafa yüzde 50 indirim

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Müzik Meslek Birlikleri ile iyi niyet protokolü imzaladı. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP), Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) ile imzalanan protokol çerçevesinde İZTO üyelerine indirim uygulanacak. Protokolden, odaya kayıtlı 2 bin 600 civarında restoran, kafeterya ve eğlence yeri faydalanacak. Müzik yayını yapan işyerlerine MESAM ve MSG yüzde 50, MÜYAP ve MÜYORBİR yüzde 25 indirim uygulayacak. Ödemeler, iki taksit halinde olacak.

İmza törenine İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, MESAM Başkanı Arif Sağ, MSG Başkanı Garo Mafyan, MÜYAP Başkan Yardımcısı Bülent Seyhan ve MÜYORBİR Başkanı Ahmet Koç katıldı. Törende konuşan Demirtaş, meslek birlikleriyle telif hakları konusunun iki üç seneden beri devam ettiğini, bu süreçte üyelerinin büyük sıkıntı yaşadığını, zaman zaman mahkemelere kadar taşındığını söyledi. İki taraf da istemesine rağmen bir türlü anlaşma yapılamadığını belirterek, “Bugün meslek yöneticileriyle masaya oturuyoruz. Özellikle belirtmek istiyorum ki sorun, üyelerimizin telif hakkı ödemek istememesinden kaynaklanmıyordu ancak ödenecek ücretlerin de ödenebilir seviyesinde olması gerekiyordu. Diğer yandan tek bir birlik olmadığı için muhatap sorunu yaşandı. Telif konusunda çok fazla meslek örgütü var. Üyelerimiz, kime para ödeyeceklerini bilemedi. Bir birliğe ödediklerinde, diğeri gelip ceza kesti. Oda olarak bu birliklerden, muhatap sorununun çözülmesini ve ücretlerin makul bir düzeye indirilmesini talep ettik.” diye konuştu. Uzun süredir yaptıkları görüşmelerin sonucunda bir noktaya geldiklerini ifade eden Demirtaş, hem eser sahiplerinin haklarının korunması hem de işletmelerinde müzik yayını yapan üyelerinin mağdur olmaması yönünde iyi niyet protokolü imzaladıklarını kaydetti. Protokol çerçevesinde İZTO üyelerine yüzde 25 ile 50 arasında indirimler uygulanacağını, bundan faydalanabilmek için 31 Mart 2014 tarihine kadar ilgili birliklerle sözleşme imzalamak gerektiğini bildirdi.

MSG Başkanı Mafyan ise bu protokolün imzalanmakta geç kalındığını söyledi. Telif haklarının yerleşmesi ve ülke geneline yayılmasını arzu ettiklerini belirterek, “Telif, bir haktır. Dolayısıyla bu hakkın, herkes tarafından hakkaniyet ölçülerinde ve ülkenin genel şartlarına göre ödenmesi lazım. Bu telifler eser sahiplerine gidecektir, çünkü dinlediğiniz bir şarkıda söz yazarından müzik yapımcısına kadar belli kişilerin hakkı var.” diye konuştu.

‘EVLERDE DİNLENEN MÜZİĞİN DEĞİL, TİCARİ ALANLARDA YAPILAN YAYINLARIN TELİFİNİ İSTİYORUZ’

MESAM Başkanı Sağ da Türkiye’de telifin son 25 seneden beri başladığına, Avrupa’da ise çok eskiye dayandığına dikkat çekti. Türkiye’de henüz telifin ne olduğunun tam olarak bilinmediğini ileri süren Sağ, şöyle devam etti: “Devleti yönetenler bile, ‘Ya ben bu CD’nin parasını verdim, istediğim gibi çalar, dinlerim.’ diyor. Biz insanların evinde dinledikleri müzikten para talep etmiyoruz. Eğer ticari alanlarda müzik yayını yapıyorsanız, onun telifini istiyoruz. Televizyonda, otelde veya herhangi bir işyerinde müzik çalınıyorsa orada telif hakkı doğuyor. Avrupa’da bu telif işi oturmuş, bir sistem dahilinde yürütülüyor ama biz daha telifin ne olduğunu bilmiyoruz. Onun için bugünkü protokol bir milat olarak da düşünülebilir. İlk defa ciddi anlamda telifi birarada tartışıp bir karara varıyoruz."

‘MÜZİK DİNLENMESİNİ YASAKLAMIYORUZ, TELİFİNİ İSTİYORUZ’

MÜYORBİR Başkanı Koç ise bu kadar erken masaya oturmayı beklemediklerini belirterek, “Telif hakları yasası 1950’li yıllarda oluşturulmuş ama şimdiye kadar uygulanmamış. Zaman zaman basında, meslek birliklerinin müzik çalınmasını yasakladığıyla ilgili haberler okuyoruz. Biz yasaklamıyoruz, sadece telif ödemesini istiyoruz. Sözleşme yapmalarını istiyoruz. Çalınan müziğin, o mekana artı bir değer kattığını düşünüyoruz.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DE YILLIK 50 MİLYON DOLAR TELİF TOPLANIYOR’

MÜYAP Başkan Yardımcısı Seyhan, gelinen noktanın sevindirici olduğunu söyledi. İZTO ile yapılan protokolün, aynı zamanda Türkiye’de yavaş yavaş telif hakları bilincinin oluşmaya başladığının bir göstergesi olduğunu dile getirerek, “Önceden siyasilerimiz dahi telifin ne olduğunu bilmezken şu anda toplum uyanmış durumda ancak daha istenen seviyede değiliz. Komşumuz Yunanistan’da yılda 190 milyon euro telif hakkı toplanırken biz daha 50 milyon dolardayız. AB’nin tamamında bu rakam 1,5 milyar euroya çıkıyor. Sanatın ve sanatçının geleceği için bu telifler toplanmalı.” dedi. CİHAN

Yorumlar