Mut'ta, zeytinyağında fiyat artışı üreticileri sevindirdi

Mersin’in Mut ilçesinde sızma zeytinyağı fiyatının yüzde yüz artması üreticileri sevindirdi.

Google Haberlere Abone ol
Mut'ta, zeytinyağında fiyat artışı üreticileri sevindirdi

Mersin’in Mut ilçesinde sızma zeytinyağı fiyatının yüzde yüz artması üreticileri sevindirdi.
Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin yüzde 3'ünü karşılayan Mut ilçesindeki fabrikalarda sızma zeytinyağı fiyatı 5 liradan 9 liraya yükseldi. Her geçen yıl zeytin üretiminin artığı ilçede, 2013 yılında 176 bin rekolte elde edildi.

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, geçen yıl İspanya, İtalya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin düşük olduğunu belirterek, bu ülkelerin Türkiye’den zeytin ihraç ettiğini söyledi. 15 bin ton civarında ham zeytinyağı ihracatının bir anda 30 bin tonların üzerine çıktığını aktaran Çelik, "2013 yılında Ege Bölgesi'nde zeytinyağı rekoltesinin düşük oldu. Bu nedenle tüccarların elinde zeytin ve zeytinyağı kalmadı. Ege bölgesinde rekoltenin düşük olmasından dolayı, Egeli tüccarların ilçemizden tonlarca zeytin alımı yaptı. Zaten fiyatları da ege bölgesi belirliyor. Hal böyle olunca doğal olarak zeytin yağı fiyatları artmış oluyor." diye konuştu

Elde yağlık zeytin kalmayınca zeytinyağı fiyatlarının Türkiye genelinde arttığını anlatan Çelik, "Mut’ta bulunan yaklaşık 15 adet zeytinyağı fabrikası bulunuyor. Bu işletmeler geçen yıl zeytinyağını 5 ila 5,50 liradan sattı. Bu yıl ise zeytinyağının litre fiyatı 10 liraya çıktı. Parekende fiyat ise 13–15 lira arasında tüketiliyor. Fiyatlar, ileriki dönemlerde de artabilir. Ayrıca toplumumuz da zeytin yağının daha sağlıklı bir yağ olduğu bilinci gün geliştikçe arttığından dolayı tüketim de artıyor." şeklinde konuştu

Zeytinyağı işletmecisi Halil Aydoğan, ilçemizde zeytinyağının yaklaşık 5 yıldır fiyatların değişmediği ilçemizde, bu yıl artması üreticiyi sevindirdiğini söyledi. Sızma zeytin yağı fiyatlarının artmasının sebebi Avrupa ülkelerindeki ve ülkemizin ege bölgesindeki zeytin rekoltesinin düşük olmasından kaynaklandığını anlatan Aydoğan, "Türkiye’de bu yıl zeytin üretimi, sadece Gaziantep’in Nizip ilçesi ve mut ilçesinde rekolte oldu. Diğer bölgelerde rekolte düşük oldu. Doğal olarak bu durum fiyatlara yansıdı. Ama şu iyi bilinsin ki; ilçemizde ilk defa sızma zeytinyağı fiyatları ege bölgesindeki satış fiyatını yakaladı. Bizim satışımız her zaman ege ve diğer bölgelerden düşük olurdu. Türkiye'de zeytinyağı fiyatının yıllardır aynı seviyelerde olduğunu ve zeytinyağı bizim için bu yıl fiyat bakımından ilk defa değerini buldu. Yani kalitesi düşük olan zeytinyağında artış yok. Fiyatı artan natürel zeytinyağıdır. Mutta doğrudan tüketime uygun olan sızma zeytinyağı üretilir." ifadelerini kullandı.

Mut'un tamamının yakını natürel sızma zeytinyağı olarak üretimi yapıldığını vurgulayan işadamı Aydoğan, "Ülkenin diğer bölgelerinde zeytin bu kadar kaliteli olmaz. Doğal ve aynı zamanda sertifikasız olarak yetişir. Normalde doğal zeytin sertifikalı olur. Bizim ilçede yetişen ürünlerin hepsi doğal sertifikalıdır. Yani burada çiftçi haşereyle mücadele yapmaz. Kurt, böcek gibi zararlı etkenler oluşmaz. Burada üretilen her ürün doğal ortamda yetişir. Çünkü burada sürekli bir esinti olur. Bundan dolayı haşere olmaz. Dolayısıyla yetişen ürünler kaliteli oluyor. Bundan dolayı talep her geçen yıl artıyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Geçen yıl sızma zeytinyağı 5 ila 5.50 TL arasında satışı yapıldı. Bu yıl fabrikalardan çıkış fiyatı 9 TL’ye yükseldi. Parekende satış fiyatı ise 13 ila 15 TL'ye yükseldi." şeklinde konuştu.

Zeytinyağı İmalatçısı Fatih Kaan Tuna ise Türkiye’nin en önemli zeytinyağı firmaları zeytini buradan alıyor. Dolayısıyla da fiyatını Ege Bölgesi belirlemiş oluyor ifadesini kullandı.

CİHAN

Yorumlar