MUTSO Başkanı Karakuş: Enflasyon beklenenden yüksek çıkabilir

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, faizlerin önümüzdeki dönemde daha da artacağını ve enflasyonun beklenenden yüksek çıkabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
MUTSO Başkanı Karakuş: Enflasyon beklenenden yüksek çıkabilir

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, faizlerin önümüzdeki dönemde daha da artacağını ve enflasyonun beklenenden yüksek çıkabileceğini söyledi. Odanın aylık olağan meclis toplantısı, Şükrü Altınay başkanlığında yapıldı. Toplantıya Karakuş'un yanısıra meclis üyeleri, yönetim kurulu üyeleri, meslek komite başkanları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ katıldı.

MUTSO Başkanı Karakuş, aylık faaliyet raporu sunumunun ardından ekonomik gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası'nın yüksek faiz artışına değinerek, bunun dolar ve euronun çok yükselmesini engellemek amacıyla yapıldığını söyledi. Bu amaç doğrultusunda gün içinde işe yaradığını ve dövizde yüzde 5 ile 7'lik düşüşler olduğunu belirterek, "Ancak son gelişmelerle dövizin tekrar çok yükseldiğini görüldü. Euro ve dolar, ciddi şekilde arttı. Gerek bu artış gerekse buna bağlı olarak üretilen mal ve hizmetlerin fiyatlarının artması, önümüzdeki dönemde enflasyonun beklenenden daha yüksek çıkmasına neden olabilir. Yani enflasyon artışı bekleniyor, faizlerin daha çok artması bekleniyor. Bu yine özellikle ABD'nin parasal genişleme politikasını bırakmasından kaynaklanan bir şey. ABD'de dolara verilen faiz arttığı için tüm dünyadaki, özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki faizlerin de önümüzdeki dönem daha fazla artmasını bekliyoruz." dedi. Faiz artışı ve iç piyasadaki tüketim azalışına paralel olarak umulandan daha az cari açık olabileceğine de dikkat çeken Karakuş, "Cari açığın azalması durumunda, özellikle ithalata bağlı iş yapan işletmelerimiz çok daha dikkatli olmak zorunda. Yüksek döviz kuru, kârlılıkları azaltabilir ve birdenbire artan borç yükleri de mali dengeleri bozabilir. İhracat yapan şirketlerimize bir miktar katkısı olacağı düşünülse bile yine onların da bazı ürünleri ithal eder durumda olması nedeniyle döviz kurunu çok dikkatli bir şekilde takip etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle dövizle borçlanmalara tekrar vurgu yapıp buna da dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz." şeklinde konuştu.

Piyasaların daralma sürecinde olduğununu vurgulayan Bülent Karakuş, şunları söyledi: "Piyasada dolaşırken ya da işyerlerine yaptığımız ziyaretlerde, gerçekten ocak ayından itibaren işlerin bir miktar düştüğü ortaya çıkıyor. Muğla olarak bu düşüşten daha az etkileniriz diye düşünüyorum. Bunun nedeni de Muğla'nın turizmden gelir elde etmesi. Döviz arttığı için turizm girdilerinde ve gelirlerinde bir miktar artış olmasını bekleyebiliriz. Özellikle Türk Lirası karşılığı olarak daha fazla gelir elde ettiği için biraz daha az etkilenebilir ama ithalatla iş yapan firmalarımızın çok dikkatli olmasını öneriyorum." CİHAN

Yorumlar