Müsteşar Altunyaldız: Perakende bilgi sistemi ile tek noktadan işlem yapılacak

Gümrük ve Ticaret Bakan Müsteşarı Ziya Altunyaldız, 'perakende yasa tasarısı'nda sona gelindiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Müsteşar Altunyaldız: Perakende bilgi sistemi ile tek noktadan işlem yapılacak

Gümrük ve Ticaret Bakan Müsteşarı Ziya Altunyaldız, 'perakende yasa tasarısı'nda sona gelindiğini söyledi. Altunyaldız, “Perakende sektörü her hangi bir işletme açabilmek için pek çok kapıda dolaşmak durumunda kalıyordu. Yaptığımız bu çalışma ile bir anlamda tek durak, bir anlamda tek bir kapı ve bir anlamda pencere diyebileceğimiz tek bir başvuru ile perakende işletmenin açılışına imkan sağlamaya çalışıyoruz. Bunu ‘perakende bilgi sistemi’ ile oluşturmak ve tüm bakanlıklardan ilgili kuruluşlardan kurumlardan edinilecek izin, ruhsat her ne varsa tek bir başvuru ile bunların bilgi işlek sistemi ile entegre olmuş sistemler aracılığı ile teminini sağlamaya dönük çalışmayı kurmaya çalışıyoruz.” dedi.

'Türkiye Ekonomisi ve Perakende Yansımaları' konusu ile düzenlenen perakende zirvesi Hilton Otel'de başladı. Zirveye Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç, Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Selamet Aygün, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, Bursa Ticaret Odası Başkanı İbrahim Burkay, Gümrük ve Ticaret Bakan Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve perakende sektörünün öncü firma temsilcileri katıldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), Bursa PERDER, Retail Türkiye işbirliğiyle, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası destekleriyle gerçekleştirilen Perakende Zirvesi’nde Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı ile perakende sektöründeki gelişmeler ile ekonomiye yansıması gündeme geldi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Müsteşarı Ziya Altunyaldız’da ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı’nı perakendecilere değerlendirdi. Gümrük ve Ticaret Bakan Müsteşarı Ziya Altunyaldız, perakendenin önemine dikkat çekerken, 7 Ekim 2012'de kamuoyuna açıklanan 'perakende yasa tasarısı' hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bu gün 1,5 milyonun üzerinde esnaf ve sanatkarın geleneksel perakendeyi temsil ettiğini belirten Ziya Altunyaldız, “Bir de market zincirleri ve alışveriş merkezlerini temsil ettikleri modern ya da organize perakende dediğimiz bir kesim var. Türkiye’de ki zincir marketlere baktığımızda ilk üçünün toplam cirosunun 15 milyar dolar civarında gözüküyor. Bu aslında yanı başımızdaki komşumuz Gürcistan’ın yıllık gayri safi mili hasılasının üzerinde bir değer.” dedi.

Türkiye'de ilk alış veriş merkezinin 1986 yılında kurulduğunuz anlatan Altunyaldız, “Türkiye’de ki market zincirlerinin 2012 yılında 50 milyar TL’lik bir ciroya sahip olan alışveriş merkezlerinin 2013 sonu itibari ile ise 60 milyar TL hacme ulaşacağını bekliyoruz.” şeklide konuştu.

Dünya perakende pazarının 2012 yılı sonu itibari ile 14 trilyon 406 milyar Euro’ya ulaştığını anlatan Ziya Altunyaldız, Avrupa perakende pazarının ise 3 trilyon 600 milyar Euro’ya ulaştığını söyledi.

TÜRKİYE PERAKENDE SEKTÖRÜ DÜNYADA 15. SIRADA

Ziya Altunyaldız, 2011 sonu itibari ile Türkiye toplam perakende satışlarında dünyada 15'ci sıraya yerleştiğini belirterek şunları söyledi: “2003 yılında 120 milyar dolar olan Türkiye’de ki perakende harcamaları 2012 yılı itibari ile 280 milyar dolar civarında bir hacim olduğunu söyleyebiliriz. Bu aslında ülkemizin 785 milyar dolar civarında ki gayri safi yurt içi hasılasının üçte birine tekabül eder, yani her üç liranın 1 lirasının perakende sektörü tarafından üretilmektedir.”

PERAKENDE 1 MİLYON 74 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Sigortalı ve ücretli istihdamda da 1 milyon 74 bin çalışan ile perakende sektörünün ilk sırada yer aldığını altını çizen Ziya Altunyaldız, “Bakanlık olarak taslak metnini oluşturduğumuz ve pek çok kurum, kuruluş, paydaşla birlikte çalıştığımız perakende yasası ile ilgili bilgi verirsek; 7 Ekim itibari ile kamuoyuna açıkladığımız yasa tasarısı perakende sektörünü yakından ilgilendiriyor. Perakende yasası konusunda pek çok kurumun görüşünü aldık ve yarın da odalar birliği ile bir çalıştayımız var. Bu çalıştayın akabinde gerekli çalışmalar yapmak sureti ile taslağa son halini vermeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

TASLAK NELERİ İÇERİYOR

Taslak ile öncelikle perakende sektöründe ki kavram kargaşasına son vermek istediklerinin altını çizen Ziya Altunyaldız, "Zincir mağaza, büyük mağaza, frençayz, bayi, bütün bunlara baktığımızda bunların pratikte olan ama hukuki anlamda tarifi ya da yeri olan işletmeler olmadığını görüyoruz. Yasada ilk defa bu market isimlerine anlam veriyor ve bunların hangi anlama geldiğini hem boyutu hem statüsü ve hem de çalışma alanları ile belirlemeye çalışıyoruz.” dedi.

PERAKENDE BİLGİ SİSTEMİ İLE TEK KAPIDAN İŞLEM YAPILACAK

İkinci konunun iş yeri açılış izni olduğunun altını çizen Ziya Altunyaldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında modern yönetimin, modern ticaretin her alanda kolaylaştığı, hızlandığı ve rekabetin kızıştığı bir dünyada yaşıyoruz. Perakende sektörü her hangi bir işletme açabilmek için pek çok kapıda dolaşmak durumunda kalıyordu. Yaptığımız bu çalışma ile bir anlamda tek durak, bir anlamda tek bir kapı ve bir anlamda pencere diyebileceğimiz tek bir başvuru ile perakende işletmenin açılışına imkan sağlamaya çalışıyoruz. Bunu ‘perakende bilgi sistemi’ ile oluşturmak ve tüm bakanlıklardan ilgili kuruluşlardan kurumlardan edinilecek izin, ruhsat her ne varsa tek bir başvuru ile bunların bilgi işlek sistemi ile entegre olmuş sistemler aracılığı ile teminini sağlamaya dönük çalışmayı kurmaya çalışıyoruz. Tek bir kapıdan yaptığımız çalışma ile perakendenin tek noktadan işlem yapacak hale gelmesi için çalışma yapıyoruz. Yasa bunu düzenliyor, bunu getiriyor sektöre.”

Ziya Altunyaldız, ayrıca artık yönetimden değil, yönetişimden bahsedildiğini belirterek, bu yasada da perakendeciler konseyini oluşturarak yönetişimi perakende sektörüne de kazandırdıklarını söyledi. Altunyaldız, aynı cadde üzerinde gereğinden fazla marketlerin olmaması için perakendeci paydaşları ile oluşturulacak kurul tarafından da buna karar verileceğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar