MÜSİAD'tan Yeni Ülke, Yeni Pazar toplantısı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, ‘Yeni Ülke, Yeni Pazar’ toplantılarında farklı ülkeleri mercek altına almaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
MÜSİAD'tan Yeni Ülke, Yeni Pazar toplantısı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, ‘Yeni Ülke, Yeni Pazar’ toplantılarında farklı ülkeleri mercek altına almaya devam ediyor. MÜSİAD Tunus ve Katar’ın ardından Makedonya’yı masaya yatırdı.

    Makedonya Türkiye Büyükelçisi Goran Taskovski’nin de katılımıyla gerçekleşen ‘Yeni Ülke, Yeni Pazar; Makedonya’ bilgilendirme toplantısında üyelere seslenen MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni, “Kültürel ve Tarihi bağlarımızın olduğu Balkan coğrafyasında ki Ülkeler bizim için büyük önem arz etmektedir. Önümüzdeki günlerde düzenleyeceğimiz Makedonya, Arnavutluk ve Kosova gezileri öncesi çalışmalarımıza hız verdik.” dedi.

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş ve MÜSİAD Bursa Şubesi üyelerinin katıldığı toplantıda, Hasan Çepni, Makedonya’yı anayasal adıyla ve ulus olarak tanıyarak Üsküp’e büyükelçi gönderen ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Çepni, “Türkiye, bağımsızlığını kazandığı tarihten bu yana, Makedonya Cumhuriyeti’nin ülke bütünlüğünü, egemenliğini ve sınırlarının değişmezliğini kararlılıkla savunmakta ve Makedonya’nın üniter devlet yapısının yanı sıra, çok kültürlü dokusunun korunmasını desteklemektedir. Kasım 2008 yılında iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından imzalanan, ‘İkili İlişkilerin Güçlendirilmesine Yönelik Strateji Belgesi’ ile her alanda bulunan mevcut işbirlikleri olanaklarının artırılması hedeflenmiştir.” şeklinde konuştu.

    7 Eylül 1999 yılında Makedonya ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile Türkiye’nin, pazarını Makedon sanayi mallarına açtığını ifade eden Çepni, Makedonya’ya yönelik ihracatın içindeki en önemli maddeler arasında otomotiv sanayi ürünleri, tekstil ve hazır giyim ürünleri olduğunu dile getirirken, ithalatta, demir çelik ham madde ve ara mamulleri, ateşe dayanıklı tuğla, tekstil ara mamulleri ve ham derilerin en önemli kalemler arasında bulunduğunu söyledi.

    Makedonya’daki toplam Türk yatırımının 500 milyon doları aştığını kaydeden Hasan Çepni, “Türkiye’nin, Makedonya’ya yaptığı toplam ihracat 296 milyon dolar civarındadır. Bursa’nın ihracatı ise, 9.5 milyon dolar seviyelerindedir. Bu rakamlar bize çok yol almamız gerektiğini gösteriyor. Bu akşam, tarihi, kültürel bağlarımızın çok kuvvetli olduğu bu kadim dostumuz Makedonya Cumhuriyeti ile aramızdaki ticari işbirliklerini artırması, daha fazla ihracat, daha fazla ithalat ve iki tarafında ticaretinin gelişmesini sağlayacak sağlıklı ortaklıkların oluşması için bir zemin oluşturacaktır.” ifadesini kullandı.

    Makedonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha ileri düzeylere taşımak istediklerini ifade eden Makedonya Türkiye Büyükelçisi Goran Taskovski ise elçilik olarak özellikle ekonomik anlamda birçok çalışma yaptıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: “2 ülke arasındaki bütün imkânları, tarihi dostlukları kullanarak ekonomi alanında da birçok yeni işbirliği sağlamamız gerekiyor. Makedonya'da yatırım yapan birçok Türk firması var. Biz, Türkiye ile özellikle ekonomik işbirliğini geliştirmek istiyoruz. Türkiye ile tüm alanlarda iyi işbirliğimiz olmasına rağmen ekonomiye daha çok ağırlık vereceğiz. Türkiye ile Makedonya arasındaki ticaret hacmi 400 milyon Euro civarında. Ancak iki dost ülkenin değerlendirilmesi yapıldığında bu çok düşük bir rakam. Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinden sonra bu konuda bazı gelişmelerin olacağına dair işaretler gelmeye başladı. Başbakan Erdoğan Türk işadamlarını yatırım yapmaya teşvik eden ve bizi memnun eden konuşmalar yaptı.”

    Büyükelçi Goran Taskovski, Makedonya’nın ekonomik alanda atmış olduğu adımlarla uluslararası kuruluşlardan olumlu raporlar aldığını vurgulayarak, yabancı yatırımları çekmek için önemli çalışmalar içinde olduklarını da söyledi. CİHAN

Yorumlar