MÜSİAD Kadın Girişimciler Zirvesi

- Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu: - "Kadın emeğini görünür kılmakla birlikte istihdama katılım, kadının sosyal, kültürel haklara ve fırsat eşitliğine ulaşmasının en etkili yoludur. Son 14 yılda kadınların iş gücüne katılımında ve istihdamında artışlar gerçekleşmiştir" - MÜSİAD Başkanı Olpak: - "MÜSİAD'ın kadın üyeleri arasında, ağır sanayiden uluslararası ticarete kadar geniş bir yelpazede üyelerimizin olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Hedefimiz, niteliklerini ve sayılarını arttırabilmek"

Google Haberlere Abone ol
MÜSİAD Kadın Girişimciler Zirvesi

İSTANBUL (AA) - Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu, “Kadın emeğini görünür kılmakla birlikte istihdama katılım, kadının sosyal, kültürel haklara ve fırsat eşitliğine ulaşmasının en etkili yoludur. Son 14 yılda kadınların iş gücüne katılımında ve istihdamında artışlar gerçekleşmiştir." dedi.

Ramazanoğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen "Kadın Girişimciler Zirvesi”ndeki konuşmasında, “Tarih boyunca üzerinde yaşadığımız bu topraklar, emek, güç, yetenek, akıl, sabır ve alın teriyle bereketin adı olmuştur. Tarihin her döneminde kadınlar ve erkekler üretime katıldıkça, emeğini, gücünü ve kuvvetini üretime dahil ettikçe toplumlar daha da güçlenmiştir. Tarihte Anadolu Bacıları, dokumacılık, örgücülük yapmışlar, ürettikleri malları diğer beldelere satmışlardır. Osmanlı Devleti zamanında ise kadınlar üretimin her aşamasında yer almanın yanı sıra ürettiklerinin tüketici ile buluşması için de çaba sarf etmişlerdir” diye konuştu.

Kadının istihdama katılımının kadının güçlenmesinin en önemli aracı olduğunu belirten Ramazanoğlu, “Kadın emeğini görünür kılmakla birlikte istihdama katılım, kadının sosyal, kültürel haklara ve fırsat eşitliğine ulaşmasının en etkili yoludur. Son 14 yılda kadın istihdamı alanında izlenen politikalar ve yürütülen projeler sonucunda kadınların iş gücüne katılımında ve istihdamında artışlar gerçekleşmiştir. Kadınların iş gücüne katılım oranına bakıldığında 2005 yılından bu yana 8,2 puanlık artış sağlanarak bu oran yüzde 31,5’e ulaşmıştır” bilgilerini aktardı.

Kadın girişimciliği konusunda kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde yürütülen önemli çalışmalar olduğunu belirten Ramazanoğlu, şunları kaydetti:

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Türkiye’de Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Arttırılması’ projesi ile kadınların iş gücü piyasasına erişiminin arttırılması hedefleniyor, buna yönelik geniş kapsamlı çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Kadınlarımızın anne, eş, üreten, alın teri döken, girişimci niteliklerini ve aile, toplum içindeki rollerini dikkate alarak hep birlikte çalışmaya devam etmeliyiz. MÜSİAD’ın gerçekleştirdiği zirvenin, bu hedeflere ulaşmada çok büyük katkı sağlayacağına inanıyor ve bu tür çalışmaların artmasını temenni ediyorum.”



- "Kadın eli değen yere güzellik, nezaket, incelik ve duyarlık da gelir"



MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da bir yerde düzen, ahenk ve estetik bakımından olumlu bir değişim tespit edildiğinde “buraya kadın eli değmiş” dendiğini belirterek, “Aslında, kadın eli değen yere, yalnızca temizlik ve düzen gelmez. Güzellik, nezaket, incelik ve duyarlık da gelir” dedi.

Sanatı gündelik hayata uygulayanın da kadının eli olduğunu belirten Olpak, “Çarşamba günü, Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan ile birlikte, Ankara'da, MÜSİAD'ın da proje ortakları arasında yer aldığı, Afrika El Sanatları ve Kültür Evi’nin açılışını yaptık. İnanın, orada sergilenen, Afrikalı kadınların el emeği olan eşyaların her biri, birer sanat eseri niteliği taşıyordu” diye konuştu.



- Kadın mucitler


Konuşmasında kadın mucitlere de değinen Nail Olpak, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Bulaşık makinesini bir kadın icat etti. İlk büyük ölçekli bilgisayarı bir kadın geliştirdi. Araba sileceklerini de bir kadın buldu. Katlanır yatak, bir kadın tarafından tasarlandı. Optik analiz sistemlerini bir kadın keşfetti. Güneş enerjisiyle ısıtma sistemini de bir kadın icat etti. Lazerle katarakt tedavi etmek, bir kadının fikriydi. Ve elbette daha pek çokları. Ben de bu program vesilesiyle öğrendim. Sadece mucitlere bakmayalım. Bugün MÜSİAD'ın kadın üyeleri arasında, ağır sanayiden uluslararası ticarete kadar geniş bir yelpazede üyelerimizin olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Hedefimiz, niteliklerini ve sayılarını arttırabilmek. Bunların yanı sıra, kadın girişimciliğinin profesyonel hayattaki başarılı örneklerini de unutmamamız gerekir.”


-"Kadınları hesaba katmadan bir ekonomik hikâye yazmak mümkün değil"



2014 yılı TÜİK verilerine göre, kadınların ülkemizde 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun yüzde 50,6’sını oluşturduğunu belirten Olpak, son yıllarda görülen önemli bir artışla, kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 30,3’e ulaştığını söyledi.

Bu verilerin, kadınları hesaba katmadan bir ekonomik hikaye yazmanın mümkün olmadığını gösterdiğini belirten Olpak, “Tam da bu noktada hatırlatmak isterim ki, dünyanın ilk kadın girişimcileri teşkilatlanmasını kurmuş bir gelenekten geliyoruz. Osmanlı toplumunda sanılanın aksine, kadınlar, iş hayatında oldukça etkindi. O dönemin değerleriyle, halı ve kilim dokumacılığından, ipek kumaş ve giysi üretimine kadar farklı alanlarda bunun geniş örnekleri var. 16. yüzyıl padişah fermanlarından, Osmanlı kadınlarının, o dönemde, çamaşırhane işlettiğini öğreniyoruz. Bu medeniyetin mirasçıları olarak, günümüzde toplumsal ve iktisadi planlamada bazı şeyleri değiştirmeye başlamamız gerektiği açıktır. Değişimler, öncelikle zihinlerde başlar. Peşinden araştırmalar, tartışmalar, fikir alışverişleri, akademik çalışmalar ve uygulamalar gelir.” diye konuştu.



-“Kadın girişimcilerin sorunlarını çözmeye odaklandık”



MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gülten Durdu ise zirvenin sadece kadın girişimcilerin mevcut durumuna bir ayna tutmayacak aynı zamanda onlar için çözümler sunacak projeleri hayata geçirmek için bir başlangıç olacağını söyledi.

Kadınların inançlı, güçlü, derleyici, toparlayıcı, idare edici, çalışkan ve cesaretli olduğunu belirten Durdu, "Anadolu’da 14. yüzyılda dünyanın ilk kadın girişimcilik teşkilatlanmasının kurulduğunu biliyor muydunuz. ‘Baciyan-ı Rum’, yani Anadolu Kadınları, Anadolu’nun ‘cesur' kadınları. Anadolu’nun kendine güvenen girişimci kadınları, dünyadaki ilk kadın girişimcilik teşkilatlanmasını oluşturdular. İşte buradan, köklerimizin cesareti ve kendine güveninden yola çıkarak, kadın girişimcilerimizi desteklemek için harekete geçtik. Dünyanın önde gelen iş insanları örgütlerinden biri olan MÜSİAD olarak, Yeni Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında, kadın girişimcilerin önemine dikkat çekmeye ve kadın girişimcilerin sorunlarını çözmeye odaklandık.” dedi.

İş dünyasındaki faaliyetleriyle varlıklarını devam ettirmeye çalışan işveren kadınların güçlendirilmesini hedeflediğini belirten Durdu, MÜSİAD olarak zirvenin sonunda tamamen fayda odaklı, girişimci kadınlara destek sağlamak amacıyla önemli bir proje başlatacaklarını söyledi.

Yorumlar