MÜSİAD 8. Bilim ve Teknoloji Ödülleri

- Ar-Ge ve İnovasyon Gelişimine Katkı Ödülüne Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulusal Teknolojinin Gelişimine Katkı Ödülüne ASELSAN AŞ, Bilim ve Teknolojide Yol Açanlar Ödülüne Prof. Dr. Tayfun Akın, Bilim ve Teknoloji Farkındalığı Oluşturma (Haberdar Edenler) Ödülüne Gazeteci Şeref Oğuz, Bilim ve Teknoloji Onur Ödülüne Prof. Dr. Zekai Şen layık görüldü - MÜSİAD Genel Başkanı Olpak: -"Kimlik bilinci zayıflayan ülkeler, bilimde ve teknolojide geri kalır"

Google Haberlere Abone ol
MÜSİAD 8. Bilim ve Teknoloji Ödülleri

İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, kimlik bilinci zayıflayan ülkelerin, bilimde ve teknolojide geri kalacağını belirterek, "Bilim ve teknolojide geri kalan ülkeler, kendi kimliğini ortaya koyacak vasıtaları üretemediği için giderek silikleşir ve zayıflar. Diğer ülkeleri taklit eder, sonunda onların şahsiyetini alarak kimliklerini de kaybeder." dedi.

Olpak, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen 8. Bilim ve Teknoloji Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul ve Mardin’de gerçekleştirilen terör saldırılarını kınadı.

Terörün dini, dili, ırkı, mazeretinin olmadığını belirten Olpak, şunları kaydetti:

"Bu mübarek günlerde terörün hiçbir kutsalı tanımadığını bir kere daha görüyoruz. Zaten masum insanların yaşam hakkına tecavüz edebilen bir zihniyetten neye saygı göstermesini bekleyebiliriz? Bu saldırılar her birimize yapılmıştır. Bu saldırılar, adına Türkiye dediğimiz, yani sevdiğimiz, kıymet verdiğimiz, hayatımızı anlamlı kılan her şeyin içinde bulunduğu bu mukaddes vatana yapılmıştır. Fakat inşallah zulüm ile âbâd olmaya çalışan bu kötülük çetelerinin akıbetleri berbat olacak. Şehit düşen emniyet görevlilerimize ve masum vatandaşlarımıza rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum. Terörün anlamı korkutmak, amacı yıldırmaktır. Fakat bizler teröre inat korkmadan, yılmadan yolumuza devam edeceğiz."

Olpak, Türkiye’nin her bakımdan kalkınması için 26 yıl önce “Yüksek ahlak, ileri teknoloji” düsturuyla yola çıktıklarını ifade ederek, "geleceğin Türkiyesi"ni bilim ve teknoloji olmadan inşa etmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Claude Bernard’ın “Sanat ben, bilimse biz der" sözünü anımsatan Olpak, "Sanatla bilimin yan yana gelmesi bizleri şaşırtmamalı. Çünkü sanat da bilim de aslında üsluptur. Yani ikisi de kim olduğumuzla ilgilidir. Bu nedenle kimlik bilinci zayıflayan ülkeler, bilimde ve teknolojide geri kalır. Bilim ve teknolojide geri kalan ülkeler, kendi kimliğini ortaya koyacak vasıtaları üretemediği için giderek silikleşir ve zayıflar. Diğer ülkeleri taklit eder, sonunda onların şahsiyetini alarak kimliklerini de kaybeder." diye konuştu.

Olpak, Ar-Ge harcamalarımızın GSYH içindeki payı her ne kadar kendilerini tatmin etmese de giderek artmaya devam ettiğini aktararak, "Savunma sanayisinde atılımımızı kendi içerimizde zaman zaman yeterli bulmasak da artırdığımızı ifade ediyoruz. Bu sene başında Ar-Ge reform paketi yürürlüğe girdi. Kendi içimizde iyi bir atılım gerçekleştirdik, fakat istediğimiz yerde değiliz." dedi.

4. sanayi devriminin önemini anlatan Olpak, sonbaharda dünyanın her yerinden iş adamlarını, bürokratları ve temsilcileri bir araya getiren uluslararası ticaret fuarı MÜSİAD EXPO’nun 16.sını ve 3. "High Tech Port" projesini 9 Kasım- 12 Kasım tarihleri arasında CNR Fuar Merkezinde gerçekleştireceklerini bildirdi.

Olpak, toplantının ifade edilen saatten geç başlamasının kendileri açısından beklenmedik bir şey olduğunu belirterek, "Bir gün Hollanda Başkonsolosu ile sohbet ederken İstanbul'un trafiği dahil her şeye alıştığını ancak Türkiye'nin gündem değiştirmesine alışamadığını söylemişti. Türkiye'nin gündem değiştirmesinin bir sonucu olarak böyle bir programın azizliğine uğramış durumdayız. Maalesef dün bir siyasetçinin, yaşanmaması gereken bir şekilde protesto edilmesinin karşılığı olarak o protestonun neticesi bir başka protesto. Bir siyasi partinin İstanbul merkezinin protesto edilmesinin neticesinde böyle bir gecikme ile karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hakan Altınay ise Türkiye'nin sanayileşmesinin önemini anlattı.


- Ödüller


MÜSİAD'ın Bilim ve Teknoloji Ödülleri kapsamında, Ar-Ge ve İnovasyon Gelişimine Katkı Ödülüne Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulusal Teknolojinin Gelişimine Katkı Ödülüne ASELSAN AŞ, Bilim ve Teknolojide Yol Açanlar Ödülüne Prof. Dr. Tayfun Akın, Bilim ve Teknoloji Farkındalığı Oluşturma (Haberdar Edenler) Ödülüne Gazeteci Şeref Oğuz ve Bilim ve Teknoloji Onur Ödülüne Prof. Dr. Zekai Şen layık görüldü.



Yorumlar