Moskova’nın 15 milyar dolarlık gökdelen kenti 2018’de bitiyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da 1992’de ilk adımları atılan Moskva-City uluslar arası iş merkezi gökdelenlerinden oluşan proje 11 yıl gecikme ile 2018’de tamamlanacak. 4,5 milyon metrekarelik toplam alandan oluşan projenin maliyetinin 15...

Google Haberlere Abone ol
Moskova’nın 15 milyar dolarlık gökdelen kenti 2018’de bitiyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da 1992’de ilk adımları atılan Moskva-City uluslar arası iş merkezi gökdelenlerinden oluşan proje 11 yıl gecikme ile 2018’de tamamlanacak. 4,5 milyon metrekarelik toplam alandan oluşan projenin maliyetinin 15 milyar doları bulması bekleniyor.

The Moscow Times’ın haberine göre kentin baş mimarı Sergey Kuznetsov, Kızıl Meydan’a 4 kilometre mesafede bulunan proje ile ilgili ilk düşüncelerin 1992’de gündeme geldiğini belirtti. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bir yıl sonra gündeme gelen proje ile başkent Moskova’nın uluslar arası ticaret merkezine dönüştürülmesi hedeflenmişti. Kuznetsov konuşmasında, “Proje ile ilgili son viraja girdik. Artık sürpriz beklemiyoruz. Projelerle ilgili tüm çalışmalar tamamlandı.” dedi.

Başlangıçta 2,5 milyon metrekare olan alan, 4,5 milyon metrekareye çıkartılırken, inşaat çalışmaları 2004-2008’de hızlandı. Ancak 2008 krizinin ardından 2009 sonuna kadar yatırımlar yavaşladı. 2010’da Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov’un görevden alınmasının ardından bir çok proje yeniden ele alındı.

Proje kapsamında aralarında 339 metre yükseklikle Avrupa’nın en yüksek gökdeleni olma ünvanına sahip Mercury City Tower olmak üzere 11 gökdelen tamamlandı. 7 gökdelenin inşaatı sürerken, ilave yapılacak 4 tanesinin de proje aşaması tamamlandı. Toplam 12 milyar dolar harcanan projeler için 3 milyar dolar daha yatırım yapılması planlanıyor.

Otopark alanlarının yetersiz ve pahalı olması, metro istasyonunun bağlantılarının verimli olmaması şehrin merkezindeki iş merkezinin olumsuz yönleri. 2015’e kadar ek otoparkların hizmete alınması ile kısmen sorunun giderilmesi bekleniyor. Yabancı şirketlerin gökdelen ofislere taşınmaya isteksizliği ise merkezin aktif hale gelmesinin zaman alacağı şeklinde yorumlanıyor. CİHAN

Yorumlar