Moody's: Türk Bankalarının Görünümü 'Negatif'

Moody's Türk bankacılık sektörüne ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda, bankacılık sektörünün görünümünün negatif olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Moody's: Türk Bankalarının Görünümü 'Negatif'

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'deki bankacılık alanının görünümünün, kurlardaki oynaklık ve ekonomik büyümedeki yavaşlama sebebiyle 'negatif' olduğunu söyledi.

KURLARDAKİ OYNAKLIK VE BÜYÜMEDEKİ YAVAŞLAMA

Moody's'in resmi internet sitesinden yapılan izahatda, 'Moody's Yatırımcı Servisi bankaların gelişme fırsatlarını azaltacak ve borçlananların ödeme gücünü zayıflayacak bulunan ekonomik büyümedeki yavaşlama ve kurdaki oynaklık itibarıyla Türkiye bankacılık sisteminin görünümünün olumsuz olduğunu belirtmektedir' ifadesini kullandı.

Moody's izahatsında, 'Varlık kalitesindeki ılımlı aşınmayla birlikte, kapital piyasalarından finansmana bulunan bağımlılık, bankacılık sistemini uluslararası yatırımcı güvenine ve dolar cinsi faizler üstündeki yukarı yönlü baskının ışığında borçlanma maliyetlerinde oluşacak mühtemel yükselişlarının etkisine maruz bırakıyor' ifadesini kullandı.

'SORUNLU KREDİLERDE ARTIŞ BEKLİYORUZ'

Konuya ait izahatda bulunan Moody's'in Başkan Yardımcısı Kıdemli Analist Irakli Pipia, 'Düşük seviyelerde olmasına karşın tüketici ve kobilere ait sorunlu kredilerde yükseliş bekliyoruz. Ekonomik yavaşlamaya karşı bu vakte kadar direncini ispatlayan kurumsal krediler, halen kur volatilitesine karşı hassas' ifadelerini kullandı.

Mevcut zorlukların bankaların varlık kalitesini baskılayacağını belirten Pipia, sorunlu kredilerin yekün varlıklar arasında yüzde 3-4 seviyesine yükselebileceğini söyledi.

'TÜRK BANKALARININ VARLIK KALİTESİ HALA İYİ AMA...'

Türk bankalarının var varlık kalitesinin hala iyi olduğunu ve Tier 1 rasyosunun 2014'te yüzde 13'ten yüzde 14'e çıktığını belirten Pipia, 'Fakat bunu düşüş gösteren kredi büyümesi ve ülkenin süren yüksek enflasyonunun bankacılık karlarını zayıflatmasına karşı dengelememiz lazım' dedi.

'2015 YILI İÇİN KREDİ BÜYÜMESİNDE 4-17 ARTIŞ BEKLENİYOR'

Türkiye'de bankaların kapital piyasalarından borçlanma maliyetlerinin artmasıyla düşüş gösteren net nema marjı baskısı ile karşılaşabileceğini belirten Pipia, 'Bu vaziyet daha sık tekrardan finansman gerektirecektir. Büyük ihtimalle de müspet şartlarla' dedi.

Raporda bununla beraber 2015 yılı için kredi büyümesinin yüzde 14-17 ile ılımlı kurda artmasının beklendiği söylendi.

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar