Moody's, Socar'ın notunu onayladı

NEW YORK (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Azerbaycan'ın milli petrol şirketi Socar'ın şirket notunu "Ba1" olarak onaylarken...

Google Haberlere Abone ol
Moody's, Socar'ın notunu onayladı

NEW YORK (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Azerbaycan'ın milli petrol şirketi Socar'ın şirket notunu "Ba1" olarak onaylarken, görünümünü de ''negatif'' olarak belirledi.

Moody's'ten yapılan yazılı açıklamada, Socar'ın rafineri ve ticari işlemlerinin dikey bütünleşik bir yapı içerisinde olmasının, şirketin kredi ölçütlerini düşük petrol fiyatlarına karşı koruyacağı belirtildi.

Açıklamada, şirketin notunun onaylanmasında, Azerbaycan devletinin Socar'a olan güçlü mali desteğinin önemli bir etken olduğuna dikkat çekildi.

Öte yandan, Socar'ın negatif görünümüne, Azerbaycan'ın negatif görünümüyle paralel olarak karar verildiği belirtilen açıklamada, ülkenin kredi notunun ileride düşmesi halinde Socar'ın notunun da indirilebileceği uyarısında bulunuldu.

Moody's, Azerbaycan'ın kredi notunu 5 Şubat 2016'da "Baa3" den "Ba1"e düşürmüş ve bu notu geçen hafta onayladığını duyurmuştu.

Açıklamada ayrıca, düşük petrol fiyatları nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da faaliyet gösteren toplam 32 petrol şirketinin not değerlendirmesine tabi tutulduğu kaydedildi.

Moody's, küresel piyasalardaki arz fazlası ve dünya genelindeki düşük talep nedeniyle, Brent türü ham petrolün varil fiyatının bu yıl ortalama 33 dolar, gelecek yıl da ortalama 38 dolar olmasını öngörüyor.

Yorumlar