"Milli Tarım Projesi, üretim gücünü artırır"

- İTB Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli: "Projede öngörülen havza modeli kararlılıkla uygulanırsa üretim gücünü artırır" - "Bu paketin iyi uygulanması halinde beklenen faydanın 15 milyar doların üzerine çıkması olasıdır"

Google Haberlere Abone ol
"Milli Tarım Projesi, üretim gücünü artırır"

İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Milli Tarım Projesi'nin iyi uygulanması halinde beklenen faydanın 15 milyar doların üzerine çıkmasının mümkün olduğunu belirtti.

Kestelli, yaptığı yazılı açıklamada, yeni tarım ve hayvancılık politikasını çok önemli bulduklarını vurgulayarak, uzun süredir dile getirdikleri konuların proje içinde yer almasını sevindirici bulduklarını, bu adımların ticarette katma değer yaratacak adımlarla desteklenmesi halinde sektörün ülke ekonomisi içinde hedeflenen rolü üstlenebileceğini kaydetti.

Projede öngörülen havza modelinin kararlılıkla uygulanması halinde üretim gücünü artıracağını ifade eden Işınsu Kestelli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Başbakan'ın İzmir'de büyük bir kararlılıkla açıkladığı yeni üretim modelini ve teşvikleri memnuniyetle dinledik. Üretimde havza modeli, kararlılıkla uygulandığı takdirde ülkemizin üretim gücünü artıracaktır. Türkiye'nin hayvancılığın önemli merkezlerden biri olması da mümkündür. Biz, verimli ve sürdürülebilir bir politikanın Türk tarım ve hayvancılığına çağ atlatacağına inanıyoruz. Bu paketin iyi uygulanması halinde beklenen faydanın 15 milyar doların üzerine çıkması olasıdır. Esasen ülke olarak tarımsal üretim değerimizi çok kısa bir süre içinde 100 milyar doların üzerine taşıyabilmeliyiz. Bu ülkede daha istikrarlı bir gelecek için tarımın milli gelire katkısı yüzde 10'un üzerinde olmalıdır."

- Ticarette de ilk 10 hedefi

Atılan bu stratejik adımın küresel ölçekte katma değere dönüşmesi için tarımsal ticarette de reform adımlarına ihtiyaç olduğunu bildiren Kestelli, Türkiye'nin, Avrupa'nın en büyük üreticisi olmasına rağmen dünyada tarımsal ticarette 27'nci sırada yer aldığına dikkati çekti.

Açıklamasında "ticarette de ilk 10'a girdiğimiz zaman yapılan işler başarıya ulaşmış demektir" görüşüne yer veren Işınsu Kestelli, şunları kaydetti:

"Bu nedenle ülkemizin tarımsal ticarette rekabet gücünü artıracak adımlar atmalıyız. Sektörün kurumsal kapasitesinin artırılmasından lisanslı depoculuk ve elektronik ürün senetlerine, ürün ihtisas borsacılığından coğrafi işarete kadar katma değer yaratacak tüm alanlarda akılcı politikalar üretmeliyiz. Hükümette bu ufku ve kararlılığı görüyoruz. Yeni dönemin ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum."

Yorumlar