Milli rating şirketi bu yıl geliyor

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bankaların kuruluşuna ortak olduğu KKB benzeri bir yapı oluşturulabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Milli rating şirketi bu yıl geliyor

Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesinin ardından kredi derecelendirme kuruluşları tekrar tartışılmaya başlarken, hükümet de milli kredi derecelendirme kuruluşu çalışmalarını son noktaya getirdi. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) öncülüğünde TSKB danışmanlığında yürütülen çalışmalar son hızla devam ederken BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kuruluşun Kredi Kayıt Bürosu'na (KKB) benzer bir yapıda olabileceğini söyledi. Akben, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde düzenlenen "Yükselen Piyasa Ekonomilerinde Rating Uygulamaları: Çin Örneği Semineri"nin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Milli kredi derecelendirme kuruluşu için çalışmaların sürdüğünü ve bu yıl sonuna kadar kuruluşun tamamlanacağını öngören Akben, şirketin yapısı ile ilgili olarak şunları söyledi: "Şu anda bunu bankalar kuracak gibi görünüyor. Özel bir şirket de bunu kurabilir ama şu anki yapıda biraz zor görünüyor. TBB öncülüğünde KKB'ye benzer bir yapıda olabilir. Belli bankaların belli bir pay alması söz konusu olabilir. Düşündüğümüz kimsenin yüzde 10'dan fazla pay almaması…" diye konuştu.

Fitch bile ortak olabilir

Geçen hafta Moody's tarafından açıklanan kredi notuna değinen Akben, "Devamlı tartıştığımız konu, ‘bu nasıl verildi? doğru muydu yanlış mıydı?' Tabii ki bunun bir teknik tarafı var. Gördüğümüz kadarıyla bunun siyasi tarafı çok daha fazla ön plana çıkıyor. Tartışmaya gerek görmüyoruz. Bankaların durumları ortada" yorumunu yaptı.

Ülke derecelendirmesi kapsamında tanınan 5 derecelendirme kuruluşu olduğunu, Türkiye'de de bir tane derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Akben, kuruluşun tamamlanması sonrasında ancak bir kaç yıl içinde verilerin toplanabileceğini söyledi. Akben, Çin veya Hindistan belki de Fitch'in bu yapıya ortak olabileceğini, bu ortakların know-how'ının bir fayda temin edebileceğini ifade etti. Yerli kredi derecelendirme kuruluşunun bankaların borçlanma maliyetine de katkı sağlayacağını ifade eden Akben, "Derecelendirme notlarının etkin kullanımıyla özellikle kurumsal şirketlerin Türk Lirası borçlanmalarında müşteri kredibilitesine göre değişen skalada risk ağırlandırması yapılabilecek. Kredi derecelendirme notları; bankaların, merkezi yönetim, kurumsal krediler portföylerine ilişkin sermaye yeterliliği hesaplanmasında da kullanılacaktır'' dedi.

"Sermaye piyasalarına odaklanılmalı"

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise "Alternatiflerin üzerinde de yoğunlaşmamız lazım. Sürdürülebilir ve öngörülebilir bir finansal yapı için, bu tabii ki elzem." ifadelerini kullandı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, kredi derecelendirme alanındaki kemikleşmiş yapıyı kırmak için birçok girişimin yapıldığını anlattı. Koç, oligopol yapının bozulmamasının sebebi olarak borç verenlerin bütün eleştirilere rağmen hala bu şirketlere güvenmesini gösterdi.

"BDDK'nın yönlendirmesiyle somut adım atacağız"

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, ulusal derecelendirme kuruluşu kurulması ile ilgili bilgi verdi. Aydın, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'na (TSKB) bir rapor hazırlatıldığına işaret ederek "Çalışmanın ana eksenini, ulusal derecelendirme şirketinin piyasalar tarafından kabul edilerek uzun vadede sürdürülebilir bir başarı sağlaması için ortaklık yapısının, ana stratejilerinin ve iş modelinin tasarlanması ile bunlara ilişkin fizibilitenin hazırlanması oluşturdu. Çalışmada; ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşları incelenerek iyi uygulamalar belirlendi" bilgisini verdi.

Ulusal derecelendirme şirketinin ortaklık yapısı ve işleyiş modeli için seçeneklerin değerlendirildiğini de anlatan Aydın, "Tüm paydaşlar açısından fayda/ maliyet analizi yapıldı. Ortaklık yapısı ve işleyiş modelindeki farklı seçenekler için finansal durum projeksiyonları yapıldı. Çok sayıdaki kurumun görüşleri alındı ve değerlendirildi. Rapor, görüş ve değerlendirmelerini almak amacıyla BDDK'ya gönderildi. BDDK'nın yönlendirmesini aldıktan sonra somut adımları atmaya başlayacağız. Tüm çabamızla, ekonomimizi büyütmeye ve gelirimizi 20 bin doların üzerine çıkarmaya bankacılık sektörü olarak kararlıyız" açıklamasını yaptı.

Yorumlar