Milas-Bodrum-Havalimanı ihalesine 4 teklif verildi

Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin işletme hakkı devri ihalesi Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nde yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Milas-Bodrum-Havalimanı ihalesine 4 teklif verildi

Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin işletme hakkı devri ihalesi Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nde yapılıyor. İhaleye, aralarında ortak girişim gruplarının da bulunduğu 4 teklif verildi. İhaleye, Fraport AG Frankurt Airport Services Worldwide İçtaş İnşaat San. ve Ticaret A.Ş ortak girişimi, Astaldı Concessiomı S.P.A Romaırport S.P.A Göçay İnşaat Taahhüt ve Tic. A.Ş ortak girişimi, TAV Havalimanları Holding A.Ş, YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmaları teklif verdi.

İhale Komisyonu Başkanı Kemal Zafer Topuz, oturum açılışında yaptığı konuşmada, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihalesi yapılan hava limanının, 16 Mayıs 2012 tarihinden itibaren özel sektör tarafından işletildiğini belirtti. Hava limanının dış hatlar terminal binası süresinin de 22 Ekim 2015 'te sona ereceğini ifade eden Topuz, iç hatlar terminalinin 31 Aralık 2015 tarihine kadar işletme hakkınını devredilmesi hususundaki çalışmaların tamamlandığını dile getirdi.

İHALE NASIL YAPILACAK?

İhalenin nasıl usul ve esaslarına ilişkin bilgi veren Topuz, firmalardan 4 adedinin dosya teslim ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Teklifler zarf teslim sırasına göre açılacak. İhale komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Tekliflerden önce dış zarflar açılacak, şartname ve eklerine uygun olan isteklilerin duyurusu yapıldıktan sonra, iç zarflar açılacak. Dış zarflarda şartnameye göre eksiklikleri bulunan katılımcıları, iç zarfı açılmadan iade edilecek. İç zarfı açılacak olan isteklilerin birden fazla olması ve belgelerin uygun olması halinde, teklif edilen bedellerin duyurusu yapılacak. En düşük teklifi yapandan başlamak üzere açık arttırmaya gidilecek. Açık arttırmada limit olmayacak. Turlar esnasında yeni bir düzenleme yapılacak. Açık arttırmanın her aşaması noter tarafından bir tutanakla tespit edilecek. Açık arttırma süresinde istekliler bir önceki teklifi arttırmak suretiyle yeni teklifte bulunacaklar. bu süre içinde yeni bir teklif gelmezse idare lehine en yüksek imtiyaz bedelini teklif eden isteklinin verdiği teklifin verdiği teklifin duyurusu yapılarak ihale sonuçlandırılacak."

BİRDAL: 30 BİN UÇUŞ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da konuşmasında, Türkiye havacılık sektöründe gerçekleştirilen kamu özel işbirliği projesi sayısının 17'ye ulaştığını söyledi. Bu projelerin 10 adedinin 3996 sayılı kanun kapsamındaki YİD modeli projeleri olduğunu belirten Birdal, 7 adedinin ise mevcut tesislerin işletme haklarının devrine yönelik 5335 sayılı kanun kapsamındaki projeler olduğunu dile getirdi. Birdal, Muğla-Milas-Bodrum Havalimanı ile ilgili de şu bilgileri verdi:

"Toplam uçak trafiği 2003 yılında 13 bin 994 iken, 2013 yılında yüzde 147 artışla 30 bin 47 olarak gerçekleşmiştir. 2003 yılında taşınan yolcu sayısı 1 milyon 599 bin 568 iken 2013 yılında yüzde 127 artarak 3 milyon 631 bin 922 olmuştur. 2013 yılında taşınan yolcunun yüzde 52’si dış hat, yüzde 48’i iç hat olarak gerçekleşmiştir."

İhale, firmaları verdiği dış zarfların açılıp incelenmesi ile devam ediyor.
CİHAN

Yorumlar