Mevsimsellikten arındırılmış cari açık 3. çeyrekte azaldı

Merkez Bankası ödemeler dengesi istatistiklerine göre mevsimsellikten arındırılmış veriler incelendiğinde cari işlemler açığının 2013 yılının 3.

Google Haberlere Abone ol
Mevsimsellikten arındırılmış cari açık 3. çeyrekte azaldı

Merkez Bankası ödemeler dengesi istatistiklerine göre mevsimsellikten arındırılmış veriler incelendiğinde cari işlemler açığının 2013 yılının 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla daraldığı gözlendi. Yılın 3. çeyreği itibarı ile çeyreklik cari açık bir önceki çeyreğe kıyasla yaklaşık 5 milyar dolar azalarak 13,9 milyar dolar oldu. Mevsimsellikten arındırılmış 12 ay birikimli cari açık ise 3 milyar dolar artarak 57,8 milyar dolar seviyesine yükseldi. Öte yandan, altın hariç cari açık çeyreklik olarak 11,9 milyar dolar ve 12 aylık birikimli olarak 50,5 milyar dolar oldu.

BANKALARIN TOPLAM BORÇ ÇEVİRME ORANI YÜZDE 110’A ÇIKTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödemeler Dengesi İstatistikleri'ne göre bankaların toplam borç çevirme oranı yüzde 110 seviyesine ulaştı. Yılın üçüncü çeyreğinde bankaların kredi cinsi borçlanmalarında uzun vadeli borçlanmaya ağırlık vermekle birlikte, kısa vadeli borçlanmalarını bir önceki çeyreğe kıyasla artırdığı gözlendi. Verilere göre bankalar net bazda 1,8 milyar dolar kısa vadeli, 2,4 milyar dolar uzun vadeli kredi kullandırdı. Bankaların toplam dış borç çevirme oranı 3. çeyrekte artarak yüzde 109 düzeyinde gerçekleşti. Ancak bankaların tahvil cinsi borçlanmaları da dahil edildiğinde, bankacılık sektörü toplam borç çevirme oranının yüzde 110 seviyesine yükseldiği görüldü.

Ödemeler Dengesi verilerine göre Net Hata ve Noksan kaleminde bu yılın 3. çeyreğinde yaklaşık 9,8 milyar dolar net giriş kaydedildi. Merkez Bankası rezervleri, 2013 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,7 artarak 130,8 milyar dolara yükseldi.
CİHAN

Yorumlar