Mesut Sağın: 2014 beni korkutuyor, 13 kişiden sadece 3’ü alım yapıyor

Ayakkabı sektörünün önde gelen oyuncularından Arow’un İcra Kurulu Üyesi Mesut Sağın, 2014 yılından endişeli. Hayatta hep ılımlı yaklaşımlar içinde olduğunu belirten Sağın, özellikle gayrimenkulde ve araç alımlarında bir şişme...

Google Haberlere Abone ol
Mesut Sağın: 2014 beni korkutuyor, 13 kişiden sadece 3’ü alım yapıyor

Ayakkabı sektörünün önde gelen oyuncularından Arow’un İcra Kurulu Üyesi Mesut Sağın, 2014 yılından endişeli. Hayatta hep ılımlı yaklaşımlar içinde olduğunu belirten Sağın, özellikle gayrimenkulde ve araç alımlarında bir şişme olmasından dolayı Türkiye’nin, 2008’de Amerika’nın maruz kaldığı mortgage krizine benzer bir durumla karşı karşıya kalmasından tedirgin olduğunu söyledi. Konut vb uzun vadeli krediler yüzünden tüketicilerin diğer alışverişlerini ertelediğini de öne süren Sağın, "İnsanlar artık alışveriş yapmıyor. İstatistiki sonuçlara dayanarak konuşuyorum. Örneğin 13 kişi mağazaya giriyorsa sadece 3-4 kişi alım yapıyor. Piyasalardaki bu durağanlık bizleri dolayısıyla ürkütüyor." dedi.

Sektörün genel durumu ve Türkiye ekonomisi ile ilgili Cihan’a değerlendirmelerde bulunan Mesut Sağın, "2008 yılında Amerika’da nasıl mortgage kredileri patladıysa Türkiye’de de aynı şeyin olmasından korkuyorum. Çünkü insanların ev ve araba gibi her türlü alımlarına ayrı bir kredi imkanı sunulmuş durumda. Keza cep telefonuna bile, gerçi artık cep telefonuna değil de kılıfına taksitlendirme yapılıyor. Perakende sektöründeki yatırımcılar ileriye dönük bir adım atarken çok daha dikkatli davranıyor artık. Eskiden ayda 2-3 mağaza açıyorken. Şimdi artık yılda 2-3 mağaza açabiliyoruz. Bilhassa 2014 beni çok korkutuyor. Bu yıl açacağımız mağaza sayısı 2 veya bir ihtimal belki 3 olabilir. Dikkatli hareket etmek zorundasınız, neyin ne olacağı, nasıl bir krizin patlayacağı belli değil. Piyasalar artık hiç ümit verici değil. Şu süreçte önümüzü görmemiz mümkün değil. Tüccar ve sanayici, ister küçük ister orta ve isterse de büyük ölçekli olsun şu anda ürkek, cesaretli değil eskisi gibi." yorumunu yaptı.

Tüketicilerin de alışveriş yapmaktan kaçındığını söyleyen Sağın, "İnsanlar alışveriş yapmıyor artık. 2008’den beri bu tedirginlik var. Cirolara bakıyorum geçen yıla oranla yüzde 52 civarında bir düşüş var, ayak girişi kesilmiş. Ayak giriş ve faturaya dönüşüm oranına baktık, yüzde 13 düşüş var." açıklamasında bulundu.

"5 MİLYON DOLAR İHRACAT HEDEFİ KOYDUK"

Pames Grubu olarak, yaklaşık 40 yıldır 17 ayakkabı markası ile hizmet verdiklerini vurgulayan Sağın, Denge Enternasyonal Firması olarak ürünlerinin bir kısmını da ihraç etmeye başladıklarını kaydetti. Şimdiye kadar ihracatı ihmal ettiklerini için pişmanlık duyduklarını dile getiren Arow İcra Kurulu Üyesi, yurt dışı satışlarını Denge Enternasyonal çatısı altındaki 7 marka ile yeniden canlandıracaklarını söyledi. Sağın, "40 yıllık ayakkabı markasıyız ama Denge Enternasyonal tarafında ihracatı ihmal ettik. Geçen sene sonunda ağırlık verdik ve ilk olarak Ukrayna ile ihracat başladık. Bu ay içinde 12 ülkeden yaklaşık 25 işadamını ağırlayacağız. Misafirimize özel fuar düzenliyoruz ve yeni yaz koleksiyonunu tanıtacağız." ifadelerini kullandı.

800’e yakın bayilerinin bulunduğunu aktaran Arow İcra Kurulu Üyesi, "Toptan tarafına bu yıl yüzde 20 büyüme hedefi koyduk. Fuar dönemlerinde bu hedefimiz gerçekleşiyor. Mağazalaşmamız devam ediyor. Artık hedefimiz nokta atışı ile tabiri caizse para gelecek yere yatırım yapmak. İyi lokasyon ve uygun kiralarla adımlarımızı atıyoruz." dedi. Franchise’a da ağırlık verdiklerine dikkat çeken Sağın, şu bilgileri verdi:

"Yurt içi ve yurtdışı görüşmelerimiz devam ediyor. Azerbaycan, Hollanda, Erbil’de franchise atılımlarımız var. Franchise projesi dışında ihracat için bu yıl 5 milyon dolar gibi bir hedef koyduk. Bu rakam aslında hiç de ütopik bir rakam değil. Ayakkabı dışında çanta, kemer, cüzdan vb aksesuarlar gibi ihracat çalışmalarımız da var. Tabi ki oturduğunuz yerden ihracat yapalım deyince ihracat olmuyor. Uluslararası arenada sahaya inmek gerekiyor, ne tarz ürünler istediklerini, o ülkede trendin ne olduğunu, hangi fiyat skalasında bir ürün istendiğini, hangi ülkenin ne tarz ürünler istediğini belirledikten sonra iyi bir Ar-Ge çalışması neticesinde başarının kaçınılmaz olduğunu görüyorsunuz. Ama şu hiç unutulmasın ki ihracat sabır işidir. Hülasa, uluslararası arena ne istiyor beklenti ne, onu anlayıp buna göre koleksiyonları hazırladıktan sonra zaten gerisi yolunu buluyor. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Kürdistan Özerk Bölgesi bilhassa Erbil, Kazakistan, Azerbaycan, Kanada, Hollanda, Suudi Arabistan başta olmak üzere tüm Arap ülkeleri ve Amerika gibi ülkelerle diyaloğa geçtik. Bunların bir kısmıyla zaten belli bir yolu kat ettik. Letonya, Litvanya, Estonya gibi Baltık cumhuriyetlerinde işbirliği ve ihracat şanslarını kovalıyoruz. Önümüzdeki yaz dönemi ve koleksiyonu için bilhassa Arap ülkelerine ağırlık vermeye başladık. Tunus, Kuveyt, Fas, Katar, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin pazarlarını etüt etmeye başladık. Erbil, Mosshoes, Garda ve Micam gibi uluslararası fuarları hem katılımcı hem de ziyaretçi konumunda ele aldık böylece fuarlar aracılığıyla da yeni iş birliği anlaşmaları yapıyoruz."

"HATUNY ve DİWO MARKALI ÜRÜNLER YENİDEN GÖRÜCÜYE ÇIKACAK"

Firmalarının Hatuny markasıyla yüksek kalitede kadın ayakkabı ürettiğini de açıklayan Arow İcra Kurulu Üyesi Mesut Sağın, ismin rahmetli babaannesinin isminden esinlenerek ortaya çıktığını dile getirdi. Ayrıca sektörce çok iyi bilinen ve hatta bazen Avrupa ülkelerinden de telefon ve mail yoluyla istenen ve sorulan Diwo markasını da yeni bir koleksiyonla tüketiciye lansmanını yapacaklarını belirtti. Söz konusu ürünlerin kalitelerinin yüksek, kullanılan materyallerin yüzde yüz deri ve günün trendine uymasından kaynaklı fiyatlarının da yüksek olduğunu aktaran Sağın, mağazalarında C ve C+ müşteriler dışında B ve B+ ürünler arayan yüksek gelirli müşterileri de mağazalarına beklediklerini ifade etti.

CİHAN

Yorumlar