Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Ceylan:

- "Tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler konusunda belgelendirilmiş çalışan sayısı ile diğerlerinin sayısı arasında önemli farklar var" - "Bu durum, maalesef mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalışanlar için çok sıkıntılı bir süreci doğuracaktır"

Google Haberlere Abone ol
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Ceylan:

ANKARA (AA) - Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Adem Ceylan, tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler konusunda belgelendirilmiş çalışan sayısı ile diğerlerinin sayısı arasında önemli farklar bulunduğunu belirterek, "Bu durum, maalesef mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalışanlar için çok sıkıntılı bir süreci doğuracaktır." dedi.

Ceylan, Ankara Sanayi Odası (ASO) 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret etti.

MYK'nın önemli bir düzenleyici ve denetleyici kurum olduğunu belirten Ceylan, ASO'nun mesleki yeterlilik konusunun önemini zamanında fark ederek, bu konuda bir test merkezi oluşturduğunu söyledi.

Kurum olarak iş sağlığı ve güvenliğini çok önemsediklerini vurgulayan Ceylan, "Bizim için bir kişinin hayatı dünyalara bedel." diye konuştu.

Belgelendirme faaliyetleri ile iş dünyasına nitelikli eleman kazandırmayı amaçladıklarını ifade eden Ceylan, bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceklerini kaydetti.

Ceylan 26 Mayıs'tan itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli meslek sınıflarında faaliyet gösteren işletmelerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan işçileri çalıştıramayacağını hatırlatarak, bin 250 meslek için meslek standardı hazırlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler konusunda belgelendirilmiş çalışan sayısı ile diğerlerinin sayısı arasında önemli farklar bulunduğuna dikkati çeken Ceylan, "Bu durum, maalesef, mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalışanlar için çok sıkıntılı bir süreci doğuracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Ceylan bugüne kadar 48 bin 278 mesleki yeterlilik belgesi düzenlediklerini belirterek, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 7 milyon 196 bin 795 lira sınav ve belgelendirme ücreti ödendiğini sözlerine ekledi.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de mesleki yeterlilik sınavlarında başarısız olan adayların eksiklerini tamamlamaları için sürekli eğitim merkezleri kuracaklarını dile getirdi.

Türkiye'nin iş kazaları konusunda Avrupa'da lider konumda bulunduğunu vurgulayan Özdebir, "Bunlara çok dikkat edilmeli. İş kazaları maliyetleri ve verimliliği olumsuz etkileyen unsurlar." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ceylan, Asansör Mesleki Yeterlilikleri Test Ünitesi'nde gerçekleştirilen bir sınavı izledi.

Yorumlar