Mersinli firmalar BM Küresel İlkeler Sözleşmesini imzaladı

Mersin'de Birleşmiş Milletler projesi olan “Global Compact- Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne” taraf olmayı kabul eden 11 firma için imza töreni düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Mersinli firmalar BM Küresel İlkeler Sözleşmesini imzaladı

Mersin'de Birleşmiş Milletler projesi olan “Global Compact- Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne” taraf olmayı kabul eden 11 firma için imza töreni düzenlendi. Programda BM'nin diğer önemli projesi olan “Business for Peace- Barış İçin İş Dünyası" projesinin tanıtımı da yapıldı.

Mersin Ticaret ve Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) öncülüğünde Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen imza törenine Vali Yardımcısı Ayhan Bayhan, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Argüden ile işadamları katıldı.

Ekonominin sadece fabrikalardan, firmalardan, sanayi ve ticaretten ibaret olmadığına dikkat çeken MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, ahlakı, değerleri ve evrensel ilkeleri olmayan bir ekonominin sürdürülebilirliğinin olmadığını kaydetti. Şerafettin Aşut, “Ne pahasına olursa olsun büyük kazanmak istemiyoruz. Mersin iş dünyası öncelikle insanı merkeze alan bir camia olarak, insan haklarına saygı duyarak büyümek istiyor. Biz işveren kadar çalışanların da haklarına saygı duyarak büyümek istiyoruz. Çocuklarımızı iş yerlerinde değil okullarında görmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Mersin iş dünyası BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne imza atarak sürdürülebilir bir ekonomiyi hedeflediklerini anlatan Aşut şöyle devam etti: "Bu sözleşme iş dünyasının küresel ekonominin saygın ve rekabetçi bir parçası olabilmenin yeni vizyonudur. Mersin olarak bizi gururlandıran ve heyecanlandıran ikinci önemli organizasyon ise yine Birleşmiş Milletler Global Compact'ın çatısı altında düzenlenen ve ilk lansmanının Mersin'de yapılacağı 'Business For Peace' yani 'Barış İçin İş Dünyası Projesi'dir. Bu projenin tanıtımının barış, hoşgörü ve huzur kenti olan Mersin'den yapılması bizim için gurur vesilesidir."

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Argüden de Global Compact'ın dünyayı yaşanabilir hale getirmek üzere sorumluluk üstlenenlerin oluşturduğu bir platform olduğuna dikkat çekti. 12 bin kuruluşun bu platforma üye olduğunu ifade eden Argüden, "Bunun 20 bine çıkması için BM başkanının hedefi var, birlikte çalışıyoruz. İçinde dünya olmayan dünya içinde olamaz. Dünyayla bir arada olmalıyız ve Mersin de Türkiye'nin dünyaya açılan önemli kapısı. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip edip hatta örnek olabilecek uygulamaları gerçekleştiren il olması Akdeniz'deki önemini artıracaktır." diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetimi Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç ise BM ve bağlı kuruluşlarıyla uzun yıllardır süre gelen köklü işbirliklerinin olduğunu söyledi. TOBB'un barış ve diyalog konusunda iş dünyasında farkındalık oluşturan öncü kuruluşlardan biri olduğuna dikkat çeken Bilgiç şöyle devam etti: "Bu önemli girişim sayesinde Filistin'de 10 bin kişiye istihdam sağlayacak OSB'nin yapım aşamasına gelindi. Kamulaştırmanın Filistin tarafından tamamlanmasıyla inşaat çalışmaları sürüyor. Hükümetimiz de bu çalışmalara ciddi destek vermekte. ABD Ticaret Odası ile de çalışıyoruz. Ortadoğu ticaret merkezini kurduk. Geçen ay Ürdün'de yapılan toplantıya ticaret merkezimizin çalışma konularını da belirledik. Bu çalışmaların tamamı bölgede barış ve istikrara özel sektör eliyle ciddi katkıda bulunmaktadır. Huzurun ticaret ve zenginliği birbirine tamamladığına inanıyoruz."

Konuşmaların ardından “Global Compact- Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne” taraf olmayı kabul eden 11 firmanın temsilcisi imza attı.
CİHAN

Yorumlar