'Mersin TUBİTAK desteklerinden yararlanamıyor'

Bilim Akademi Proje Uzmanı Turgut Şimşek, Mersin'in Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) desteklerinden yararlanamadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Mersin TUBİTAK desteklerinden yararlanamıyor'

Bilim Akademi Proje Uzmanı Turgut Şimşek, Mersin'in Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) desteklerinden yararlanamadığını söyledi. Şimşek geçen yıl şehirde TÜBİTAK desteklerinden yararlanan firma sayısının 4 olduğunu kaydetti.

Mersin - Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde (MTOSB) faaliyet gösteren firmalar, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), TÜBİTAK, KOSGEB ve Sanayi Bakanlığı’nın destekleri konusunda bilgilendirildi.
Bilim Akademi Proje Uzmanı Turgut Şimşek tarafından yapılan ve MTSOB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya işadamları katıldı. Şimşek burada yaptığı konuşmada Mersin'de faaliyet gösteren firmaların teşvikler konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını belirtti. Mersin'in özellikle TÜBİTAK desteklerinden yararlanamadığını anlatan Şimşek, geçen yıl il genelinde sadece 4 firmanın bu desteklerden yararlandığını bilgisini verdi.

Katma değer sağlayan her firmanın bu desteklerden yararlanabileceğini anlatan Şimşek, özellikle bir konuda patent alınmak isteniyorsa bütün harcamaların TÜBİTAK tarafından karşılandığını ifade etti. İşletmelerin desteklerin zor alındığı konusunda şikayetlerinin olduğunu hatırlatan Şimşek şöyle devam etti: "İşletmeler desteklerin zor alındığını söylüyorlar fakat biz bu konuda sizleri bilgilendirmek ve yardımcı olmak adına buradayız. Her proje bir risktir; projeleri iyi araştırmak, destekleri iyi takip etmek ve daha sonra harekete geçmek gerekir. Ar-Ge sadece yeni bir şey bulmak değil; aynı zamanda işletmenizi daha iyi bir noktaya taşımak anlamına da geliyor. İşletmeyi daha faal duruma getirecek tüm çalışmalarınız Ar-Ge kapsamına girer."

MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ise teknolojinin geliştiği bir ortamda eğitimin öneminin büyük olduğunu dile getirdi. Desteklerin önemli olduğuna işaret eden Tekli, "Mersin'in bu desteklerden aldığı oran çok düşük. Sanayiciler olarak öncelikle çok hızlı bir şekilde bilgi alabileceğimiz bir kuruma ihtiyacımız vardı. Biz bunu OSB'de sağladık. MTOSB Meslek Lisesi şu an mevcut okulumuzda eğitim yapıyor. Önümüzdeki dönem 425 öğrencimiz ile 6 bin metrekare oturumu, kapalı spor salonu olan yeni binamıza geçeceğiz. Bu binaya geçtikten sonra eski okul binamızı mesleki eğitim anlamında kullanacağız. Kalifiye eleman yetiştirip, ustalık, kalfalık ve çıraklık belgeleri vereceğiz. Sanayicilerimiz ile yapacağımız anketler sonrasında hangi sektörlerde, ne tür eleman eksikliği varsa bu konularda eğitim vermeyi planlıyoruz. Mesleki eğitim şu anda ülkenin en büyük sorunu haline geldi; kalifiye eleman eksikliğinin giderilmesi halinde ihracat rakamlarımızın da artacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar