Merkez’e göre enflasyon göstergeleri yüksek seyredecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon göstergelerinin önümüzdeki dönemde yüksek seyredeceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Merkez’e göre enflasyon göstergeleri yüksek seyredecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon göstergelerinin önümüzdeki dönemde yüksek seyredeceğini belirtti.


Kurum, gıda fiyatlarında yukarı yönlü risklerin devam ettiğini de aktardı.


TCMB Para Politikası Kurulu (PKK)Toplantı Özeti’ne göre Şubat ayında yıllık enflasyon 0,14 puanlık yükselişle yüzde 7,89’a çıktı. Tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,43 oranında arttı.

Gıda grubunda yıllık enflasyon 0,83 puan inerek yüzde 10,05’e geriledi. Şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatlarının, sebze fiyatlarına bağlı olarak azaldı.


Özette “Taze meyve-sebze dışı işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumsuz görünüm sürmüş ve bu grubun yıllık artış oranı yüzde 24,21 olmuştur. İşlenmiş gıda fiyatları başta ekmek-tahıl olmakla birlikte, genele yansıyan artışlara bağlı olarak aylık bazda yüzde 1,65 oranında yükselmiş; grup yıllık enflasyonu ise yüzde 9,42’ye çıkmıştır. Öte yandan, son dönemde çeşitli bölgelerde yağışların mevsimsel ortalamaların altında seyretmesi gıda fiyatlarına dair yukarı yönlü riskleri canlı tutmaktadır.” denildi.

HİZMET GRUBU ENFLASYONU 2009 YILININ İLK ÇEYREĞİNDEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞTI

Şubat ayında hizmet grubu fiyatları aylık bazda yüzde 0,77 oranında artarken; grup yıllık enflasyonu 0,38 puanlık yükselişle yüzde 8,34 oldu. Hizmet grubu enflasyonu 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Raporda mevsimsellikten arındırılmış veriler hizmet grubu enflasyonunun ana eğilimindeki yukarı yönlü seyrin bu dönemde de devam ettiği öngörüldü. Temel mal grubunda ise yıllık enflasyon Şubat ayında 1,28 puanlık belirgin bir artışla yüzde 8,39’a yükseldi. Bu gelişmede, başta otomobil olmak üzere, Türk lirasındaki değer kaybıyla yükselen dayanıklı tüketim malları fiyatları belirleyici oldu.
CİHAN

Yorumlar