Merkez'den Hükümet'e enflasyon mektubu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hükümet adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a hitaben gönderdiği açık mektubu paylaştı.

Google Haberlere Abone ol
Merkez'den Hükümet'e enflasyon mektubu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hükümet adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a hitaben gönderdiği açık mektubu paylaştı. Başkan Erdem Başçı ve yardımcısı Mehmet Yörükoğlu imzasıyla Hükümet'e gönderilen mektubun girişinde, “Merkez Bankası Kanunu’nun 42. maddesi uyarınca, enflasyonun hedeften belirgin olarak sapması durumunda Merkez Bankası’nın sapmanın nedenlerini ve alınması gereken önlemleri Hükümet'e yazılı olarak bildirmesi ve kamuoyuna açıklaması gerekmektedir.” denildi.

'2013 yılında enflasyonu belirleyen faktörler' ve 'Hedefe ulaşmak için alınan önlemler' başlıkları altında grafikler eşliğinde detaylar verilen açık mektubun sonuç bölümünde şu ifadeler yer aldı:

"Enflasyon 2013 yılı sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşmiştir. Bu gelişmede Türk lirasındaki değer kaybı ve gıda fiyatları etkili olmuştur. Merkez Bankası enflasyondaki yükseliş karşısında temkinli duruşunu güçlendirmiş ve likidite politikasını sıkılaştırmıştır. Bu çerçevede, önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonun kademeli olarak hedefe doğru düşmesi beklenmektedir. Merkez Bankası enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeleri yakından takip ederek fiyat istikrarı yolunda elde edilen kazanımların kalıcı olması için gereken tedbirleri almaya devam edecektir. Enflasyon ve para politikasına dair gelişmeler ile orta vadeli tahminlerimizi daha kapsamlı olarak ele alan ve bugün internet sayfamızda yayımlanan Enflasyon Raporu ilişikte bilginize sunulmaktadır."
CİHAN

Yorumlar