Merkez bundan sonra hem döviz satacak, hem faizi kullanacak

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, döviz oynaklığına müdahale için en etkin yöntemin faiz artımı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Merkez bundan sonra hem döviz satacak, hem faizi kullanacak

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, döviz oynaklığına müdahale için en etkin yöntemin faiz artımı olduğunu söyledi. Bu zamana kadar döviz satarak kur oynaklığı ile mücadele ettiklerini açıklayan Başkan Başçı, bundan sonra 2 aracı devreye sokarak, hem faiz aracını kullanacaklarını hem de döviz satarak dövize müdahale edeceklerini kaydetti.

Erdem Başçı, bankanın merkezinde ‘Enflasyon Raporu 2014-I’ raporu tanıtım toplantısında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Döviz oynaklığını gidermek için bundan sonra izleyecekleri yol ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Döviz satışlarını biz Aralık ayı basın toplantısında TL likidite fonlama açığını artıran bir araç olarak söyledik. Ancak aşırı oynaklık durumlarında doğrudan müdahale seçeneğinin de kullanılabileceğini söylemiştik. Dolayısıyla Perşembe günü aşırı oynaklık günü gibi düşünülebilir tabi TL likidite açığı artırılarak sıkılaştırıcı bir etkisi de mutlaka oluyor. Bu konuda gerekenler gereken zamanda yapılıyor. Şu ana kadar tek araçla çalışıyorduk bundan sonra iki araçla çalışacağız. Bir faiz aracı olacak ki bu likidite politikasıyla ilgili olan kısmı bir de döviz aracı olacak. Bundan sonra bu kombinasyonun ne kadar olacağını kendimiz ayarlayacağız. Şubat ayında büyük ihtimalle cari açıktaki kademeli yavaşlamanın başlaması artı bizim faiz aracının da ilave olarak kullanıyor olmamız nedeniyle döviz satışlarının azalacağını düşünüyoruz. döviz satışların da önemli bir noktaya geldik. Sistemi fonlama ihtiyacının 40 milyar TL’nin üzerinde, dolayısıyla araçlar arası ikame yoluyla bunun uygun bir şekilde daha fazla faiz aracını kullanarak daha etkili bir araç olduğu için düşünülebilir. Şu anda yüklü miktarda rezervimiz var. Aşırı oynaklık müdahalesi olabilir, yine sıkılaştırıcı yönde sistemin likidite açığının artırıcı yönde etkisi olan bir araç olarak da yine düşünülebilir ama faizle desteklendiği zaman bunun daha etkili olduğu bilinir.”

Bu zamana kadar satılan döviz rezervlerinin, kullanılabilir rezervler olduğuna dikkat çeken Erdem Başçı, “Rezervlerin çok kısa sürede azalması başka sorunlara yol açabilir. Bu yüzden faiz aracını devreye almak şu anda gerekiyor.” dedi.

Başçı, "17 Aralık operasyonundan sonra Merkez’in rezervleri ne kadar eridi? Maliyet hesaplaması yaptınız mı?" sorusu üzerine de şunları aktardı: "Bu zaten planlanmış kısmı vardı. Aralık sonun kadar 3 milyar dolar, Ocak ayının tamamında 3 milyar dolar en az şeklinde bir duyuru vardı. Birkaç gün 100’ün üzerinde satış vardı. Bunun dışında doğrudan müdahale vardı. Doğrudan müdahalenin miktarı da 15 gün sonra açıklanıyor. Zaten bankalardan bir tahmin almışsınızdır. Resmi açıklamayı daha sonra yapıyoruz."
CİHAN

Yorumlar