Merkez Bankası: Yıllık Enflasyon yatay bir seyir izledi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri konusunda verdiği istatistiklerde Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,40 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 9,66’ya yükseldiğini bildirdi. Yıllık enflasyondaki...

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası: Yıllık Enflasyon yatay bir seyir izledi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri konusunda verdiği istatistiklerde Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,40 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 9,66’ya yükseldiğini bildirdi. Yıllık enflasyondaki artış nedeniyle gıda ve temel mal fiyatlarının seyri belirleyici olması nedeniyle bu dönemde, Türk lirasındaki değer kaybının birikimli etkileri zayıflarken çekirdek göstergelerde yıllık enflasyon yatay bir seyir izledi.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,40 oranında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 9,66’ya yükseldi. Bu dönemde ÖKTG - H ve ÖKTG -I endekslerinin yıllık artış oranı yataya yakın bir seyir izleyerek yüzde 10,16 ve yüzde 9,77 ile tüketici yıllık enflasyonunun üzerinde gerçekleşti. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, gıda ve temel mal grubunun katkısında yükseliş gözlenirken diğer alt grupların katkısında belirgin bir değişiklik gözlenmedi. Gıda ve temel mal gruplarının katkıları bu dönemde sırasıyla 3,39 ve 3 puan olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında hizmet fiyatları aylık bazda yüzde 0,67 oranında arttı ve grup yıllık enflasyonu yüzde 8,52 ile sınırlı bir oranda geriledi. Gıda enflasyonundaki seyir yemek hizmetleri fiyatlarını olumsuz yönde etkilemeye devam etti ve lokanta - otel grubunda yıllık enflasyon yüzde 12,88’e yükseldi. Bu dönemde yıllık enflasyon kira grubunda da yükselirken diğer hizmet alt kalemlerinde düşüş kaydedildi.

Mevsimsellikten arındırılmış veriler hizmet grubunda enflasyonun ana eğiliminin Mayıs ayında zayıflamakla birlikte yüksek seviyesini koruduğuna işaret etti. Temel mal grubu yıllık enflasyonu Mayıs ayında 0,29 puanlık artışla yüzde 11,39’a yükseldi. Bu gelişmede dayanıklı mal grubu dışında kalan kalemler belirleyici oldu. Türk lirasının Nisan ve Mayıs aylarında sergilediği değerlenme eğilimine paralel olarak dayanıklı tüketim malları fiyatları yılbaşından bu yana ilk kez aylık bazda düşüş kaydetmiş ve grup yıllık enflasyonu yüzde 15,08’e geriledi. Buna karşılık, döviz kuru etkilerinin daha gecikmeli bir şekilde hissedildiği giyim ve dayanıklı dışı temel mal fiyatlarındaki istikrarlı artış eğilimi devam etti. Giyim fiyatları ise Mayıs ayında mevsimsel ortalamalarının üzerinde artış gösterirken, grup yıllık enflasyonu yüzde 7,95’e yükseldi. Mayıs ayı gelişmeleri, dayanıklı mal grubunda döviz kuru kaynaklı enflasyon baskılarının tersine döndüğünü, diğer gruplarda ise birikimli değer kaybının gecikmeli etkilerinin sürdüğünü gösterdi. Bu doğrultuda, mevsimsellikten arındırılmış veriler grup enflasyonunun ana eğiliminde bir miktar zayıflamayla birlikte yüksek düzeylerin korunduğuna işaret etti.

“ENERJİ FİYATLARI GERİLEDİ”

Mayıs ayında enerji fiyatları yüzde 0,54 oranında geriledi. Bu dönemde su fiyatlarında gözlenen belirgin artışa karşın, Türk lirasındaki değerlenmeye bağlı olarak akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarında düşüş kaydedildi. Bu gelişmelerle birlikte, yıllık enerji enflasyonu sınırlı bir artışla yüzde 4,62’ye yükselse de ılımlı seyrini korudu.

Yİ-ÜFE Mayıs ayında yüzde 0,52 oranında azalmış ve grup yıllık enflasyonu yüzde 11,28’e geriledi. Bu dönemde Türk lirasında devam eden değerlenme ile petrol ürünleri ve ana metal sanayi fiyatları geçen ayki düşüşünü sürdürdü. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarında ise artış eğilimi sona ermiş ve grup yıllık enflasyonu yüzde 13 seviyesinde yatay seyretti.

Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, Mayıs ayında dayanıksız tüketim malları fiyatlarında artış kaydedilirken diğer ana gruplarda fiyatlar düştü. Dayanıksız tüketim malları grubunda yıllık enflasyon büyük ölçüde gıda imalatı fiyatları kaynaklı olarak yüzde 14 seviyesine yükseldi. Dayanıklı tüketim mallarında fiyatlar aylık bazda gerilerken yıllık enflasyon baz etkisiyle artış gözlendi. Mayıs ayı itibarıyla imalat sanayi fiyatları üzerindeki döviz kuru kaynaklı baskılar zayıfladı. Bununla birlikte, imalat sanayi enflasyonunun mevcut seviyesi tüketici enflasyonu üzerindeki maliyet yönlü baskıların güçlü seyrettiğine işaret etti.

CİHAN

Yorumlar