Merkez Bankası yeni başkanı faizleri indirdi

Merkez Bankası başkanının değişmesinden sonra açıklanan ilk kararda faizler 0,50 puan indirildi

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası yeni başkanı faizleri indirdi

Merkez Bankası piyasaların yakından takip ettiği faiz kararını açıkladı. Murat Çetinkaya başkanlığında açıklanan ilk faiz kararı oldu. Merkez Bankası, marjinal fonlama faizini 50 baz puan indirdi, politika faizini ise sabit bıraktı.

TCMB Marjinal Fonlama Faizini yüzde 10.5'ten yüzde 10'a indirdi. Merkez Bankası politika faizini yüzde 7.5'te sabit bıraktı.

Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Açıklanan veriler ile öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır. Bu gelişmelerin yanı sıra Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir” denildi.

PİYASA ÜST KORİDORDA İNDİRİM BEKLİYORDU

PPK'nın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapması bekleniyordu.

Reuters'ın 21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 17 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, üç katılımcı 25 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim bekliyordu.

Ankete katılan 20 kurum politika faizi ve koridorun alt bandında bir değişiklik beklemezken, sadece bir kurum her iki faiz oranında 25'er baz puanlık indirim öngörüyordu.

Yorumlar