Merkez Bankası Başkanı’na kur tepkisi: Öngöremiyorsan hiçbir tahmin yapma

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Merkez Bankası Başkanı’nın yanlış dolar kuru tahminleri nedeniyle birçok sanayicinin zarar ederek ihracat dönüşlerini düşük kurla tahsil ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası Başkanı’na kur tepkisi: Öngöremiyorsan hiçbir tahmin yapma

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Merkez Bankası Başkanı’nın yanlış dolar kuru tahminleri nedeniyle birçok sanayicinin zarar ederek ihracat dönüşlerini düşük kurla tahsil ettiğini söyledi. Merkez Bankası Başkanı’nı döviz kuru telaffuz ederken dikkatli olmaya çağıran Gençoğlu, “Ricamız şu, biraz gerçeğe uygun tahmin yapmaları veya öngöremiyorsa da hiçbir tahmin yapmaması.” dedi.

Gençoğlu, UİB’de düzenlenen toplantıda, birliğin Aralık ayı ihracat verileri ile 2013 yılı İhracat değerlendirmesini yaptı. Toplantıya, Uludağ Otomotiv Ündüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Üyesi Ferudun Kahraman, Uludağ Hazır giyim ve konfeksiyon İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Özer, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı katıldı.

TİM verilerine göre dünya ekonomisinde yüzde 3 ve dünya ticaretinde yüzde 4’lük büyüme beklentisinin ihracata olumlu yansıyacağını ifade eden Orhan Gençoğlu, ihracat için en önemli göstergelerden birinin dövizdeki hareketlilik olduğunu dile getirdi.

Maliyet artışları ve döviz kuru politikasındaki seyrin, sektörün ihracat hedeflerine ulaşmasını zorlaştırdığını vurgulayan Gençoğlu, “İhracatımızın büyük bir bölümünü oluşturan AB pazarında rekabetçiliğimizin artması adına, Euro bölgesine yapılan ihracatta maliyetlerin kurtarılması ve karlılığının sürdürülmesi için döviz kurundaki ani dalgalanmaların önüne geçilmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

“MERKEZ BANKASI BAŞKANI ÖNGÖREMİYORSA DÖVİZ KURU TAHMİNİ YAPMASIN”

Merkez Bankası Başkanı’nın döviz kuru tahminlerini eleştiren Gençoğlu, şöyle konuştu: “Merkez Bankası Başkanı’nın dövizde tahminlerini çok daha dikkatli yapmasını ve gerek ithalatçıları ve gerek ihracatçıların hareketlerini kısıtlayıcı tahminlerden kaçınmasını rica ediyoruz. Bir Merkez Bankası Başkanı’nın dolar kurunu birkaç kere telaffuz ederken çok kısa bir zamanda yüzde 10-15 sapması kabul edilebilir bir şey değildir. Tüm ihracatçılar bu verilerden yola çıkarak kendilerini ona göre hazırlamışlardır. Biz tabi ki Merkez Bankası başkanının sözlerini çok dikkatli inceliyoruz ve bir öngörü olarak alıyoruz. Bu da en doğal hakkımız. Ama ricamız şu, biraz gerçeğe uygun tahmin yapmaları veya öngöremiyorsa da hiçbir tahmin yapmaması. Bu nedenle bir sürü sanayicimiz çok büyük zararlarla, ihracat dönüşlerini düşük kurla tahsil etmektedir.”

“2014 YILINDA 23,9 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ”

UİB’in ihracat rakamlarını açıklayan Gençoğlu, 2013 yılı sonunda Uludağ İhracatçı Birlikleri ihracatını yüzde 12,04 oranında arttırarak 22,8 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi. İhracatı yüzde 7,9 oranında artışla 12 milyon dolar ihracat yapan Bursa’nın, tüm iller arasında en çok ihracat yapan 2. il olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıl 5 birlik bazında toplam 192 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Gençoğlu, UİB’in tüm sektörleriyle 2014 yılı ihracat hedefini ise 23,9 milyar dolar şeklinde açıkladı. Gençoğlu, 2008 yılında gerçekleştirilen 25 milyar dolarlık ihracatın o dönemdeki Dolar –Euro paritesi dikkate alındığında 2013 yılındaki ihracat rakamının daha yüksek çıkacağını ifade etti. Aynı paritenin bu yıl da olması durumunda ihracatın 25 milyar doları rahatlıkla aşabileceğinin altını çizdi.

OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ ZİRVEDE

Gençoğlu’nun verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 22,8 milyar dolarlık ihracatın 19,67 milyar dolarını otomotiv endüstrisi tek başına yaptı. 1,352 milyar dolar ihracatla tekstil sektörü ikinci sırada yer aldı. Bu sektörü, 517 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü izlerken, 177 milyon dolar ile meyve sebze mamulleri, 107 milyon dolar ile yaş sebze meyve ve 1,662 milyon dolar ile diğer başlığı altındaki sektörleri sıralandı.

TEKSTİL İHRACATI YÜZDE 11 ARTTI

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ihracatı ise bir önceki yıla göre yüzde 11 artarak 1,352 milyar dolar seviyesine ulaştı. Sektör ihracatının en fazla Ortadoğu ülkeleri, Afrika ülkeleri ve Asya ülkelerine artış gösterdiği gözlendi. Sektörün 2014 yılı ihracat hedefi ise 1,600 milyon dolar şeklinde belirlendi.

HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATI ARTARKEN, MEYVE SEBZE DÜŞTÜ

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yılı yüzde 4,5 artışla 517 milyon dolar seviyesinde kapattı. 2014 yılı hedefi ise 550 milyon dolar olarak açıklandı. Meyve Sebze Mamulleri İhracatı ise yüzde 6,5 azalarak 177 milyon dolar seviyesinde kaldı. Sektörün yeni yıl hedefi 200 milyon dolar olarak belirlendi.

    Yaş meyve sebze ihracatı geçtiğimiz yıla göre yüzde 14,4 artarak 107 milyon dolar oldu. Sektörün 2014 yılı hedefi 120 milyon dolar şeklinde açıklandı. CİHAN

Yorumlar