Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya soruları yanıtladı: (3)

- "Sadeleşme sürecinin, Türk Lirasının performansı üzerinde herhangi bir risk ya da olumsuz etki oluşturmayacağını düşünüyoruz" - "Sadeleşme süreci para politikasının öngörülebilirliğini artırdıkça risk priminin düşeceğini öngörüyoruz" - "Türk Lirasının aşırı değer kaybı fiyat istikrarı açısından bir risk unsuru olursa veya finansal istikrara etki ederse Merkez Bankası durumu yakından takip eder"

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya soruları yanıtladı: (3)

ANKARA (AA) - Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, para politikasında sadeleşme sürecinin Türk Lirasının performansı üzerinde herhangi bir risk ya da olumsuz etki oluşturmayacağını düşündüklerini belirterek, "Sadeleşme süreci para politikasının öngörülebilirliğini artırdıkça risk priminin düşeceğini öngörüyoruz." dedi.

Çetinkaya, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklamasının ardından, ekonomistlerin ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Para politikasında sadeleşme sürecine ilişkin bir soru üzerine Çetinkaya, bu süreçte, para politikasının etkinliğinin, aktarım mekanizmasının etkinliğine katkıda bulunacağını değerlendirdiklerini söyledi.

Sadeleşme sürecinin Türk Lirasının performansı üzerinde herhangi bir risk ya da olumsuz etki oluşturmayacağını düşündüklerini aktaran Çetinkaya, "Sadeleşme süreci para politikasının öngörülebilirliğini artırdıkça risk priminin düşeceğini öngörüyoruz. Sadeleşme sürecinin kur gelişmeleri açısından bizi aksine daha olumlu bir noktaya taşıyacağı yönünde Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerimizin ortak bir kanaati var." diye konuştu.

- "Faiz koridoru etkili olmaya devam edecek"

Para politikasında sadeleştirmeyi hızlandırmayı düşünüp düşünmeyeceklerine ilişkin bir soru üzerine Çetinkaya, para politikasının öngörülebilirliğinin ülkeyi daha iyi bir noktaya taşıyacağını dile getirdi.

Geçen yılın ağustos ayında yol haritalarını açıklarken, hızla tek bir politika faizine geçmenin, simetrik bir koridoru hemen oluşturmanın seçenekler arasında yer aldığını hatırlatan Çetinkaya, bir diğer seçeneğin ise kademeli geçiş olduğunu kaydetti. Çetinkaya, şöyle devam etti:

"Biz bu arada enflasyon gelişmelerinin, finansal istikrara dair gelişmelerin, yurt dışı piyasalardaki gelişmeler ve küresel oynaklıklara dair yönün belli olmasının önemli faktörler olduğunu düşündük. İçinden geçtiğimiz süreç, Ağustos 2015'ten bu yana yaşananlara baktığımızda iç ve dış faktörler, küresel faktörler ve Brexit dahil gelişmeler bizim bu adımları tedricen atmamızın önemli olduğunu gösterdi."

Gelecek dönemde faiz koridorunun yine etkili olacağının altını çizen Çetinkaya, "Biz bu politika uygulamasının önemli faydalarını gördük. Koridor yine etkili olmaya devam edecek. Tabii burada, zaman içerisinde, bizim uyguladığımız para politikası, aktarım mekanizması, bunun piyasadaki diğer faizlere etkisi gibi birçok faktör etkili oluyor olacak. Koridorun orta noktası ve simetrisi zaman içinde gerçekleşecek." dedi.

- "Kalıcı fiyat istikrarı tasarrufları olumlu etkiler"

Tasarruflara ilişkin bir soru üzerine Çetinkaya, iktisadi büyüme, yatırımlar, finansal kesimin kaynağa erişimi açısından yerli para cinsinden tasarrufların son derece kritik olduğunu söyledi.

Uzun vadeli yerli para cinsinden kaynağın sağlayacağı artı değerin önemine dikkati çeken Çetinkaya, "Bunun yapılabilmesi için Merkez Bankasının üzerine düşen görev nedir? Merkez Bankası için burada sağlanabilecek katkı, fiyat istikrarıdır. Fiyat istikrarı ne kadar kalıcı bir şekilde sağlanır, ekonomik aktörler ne kadar buna inanırlarsa elbette tasarruf kanadında da o kadar olumlu etkilerini görüyor olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- "TL'de aşırı değer kaybını takip ederiz"

Çetinkaya, kur hareketlerine ilişkin bir soru üzerine, Merkez Bankası olarak nominal ya da reel kur hedeflerinin olmadığını daha önce defalarca paylaştıklarını vurguladı. Çetinkaya, "Ancak Türk Lirasının aşırı değer kaybı fiyat istikrarı açısından bir risk unsuru olursa veya finansal istikrara etki ederse Merkez Bankası durumu yakından takip eder." dedi.

Banka olarak aslen piyasadaki likidite seviyesi, döviz piyasasındaki akışkanlık ve fiyat oluşumuna baktıklarını belirten Çetinkaya, 2013 yılından bu yana yurt içi döviz piyasalarında likidite konusunda sorunla karşılaşmadıklarını dile getirdi.

Kurun reel kesimin dış borçlarına etkisine dair değerlendirmelerde de bulunan Çetinkaya, firmaların bir yıl içinde vadesi dolacak tüm yabancı para cinsinden kredi yükümlülüklerini karşılayabilecek seviyede olduklarını altını çizdi. Çetinkaya, firmaların döviz riskini yönetme kabiliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu kaydetti.

Çetinkaya, bir gazetecinin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı kamu personeline yönelik çalışma kapsamında Merkez Bankasında ne gibi bir çalışma yapıldığını sorması üzerine, "Merkez Bankası, tüm kurumlar gibi gereken adımları zamanında atmıştır." ifadesini kullandı.

- "Varlık fonu girişimini olumlu buluyoruz"

Başbakan Binali Yıldırım'ın "Varlık Yönetim Fonu"nun kurulacağına ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Çetinkaya, bunun ülke için yeni bir kurum olduğunu söyledi.

İstikrara, tasarruflara ve yatırımlara katkı sağlayacak tüm adımları desteklediklerini anlatan Çetinkaya, "Bildiğim kadarıyla iktisadi faaliyeti destekleyebilecek, diğer gelişmiş ülkelerde de örnekleri görülmekte olan bir varlık fonunun kurulması söz konusu. Biz bu tarz bir girişimi, özellikle istikrara ve iktisadi faaliyete sağlayacağı katkılar açısından olumlu buluyoruz." diye konuştu.

(Bitti)





Yorumlar