Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya soruları yanıtladı (2):

-"Büyüme tarafı, mali disiplin dahil, darbe girişimi öncesiyle bugün arasında biz bir fark görmüyoruz ve buradaki olumlu seyrin devam edeceğini umuyoruz" -"Bu dönemin özellikle güven kanalı üzerinden firmalar ve bireyler üzerinde olumsuz bir etkisini görmüyoruz. Toparlanmanın hızlı olacağını umuyoruz" -"Bankacılık sektörü faaliyetlerine kesintisiz devam etmektedir. Bu anlamda gördüğümüz herhangi bir risk unsuru bulunmuyor" -"İhtiyaç olursa her kurum, hem kendi başına, geçtiğimiz hafta sergiledikleri gibi yüksek bir koordinasyonla her türlü tedbiri Türkiye'de almaya hazırdır"

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya soruları yanıtladı (2):

ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, "Büyüme tarafı, mali disiplin dahil, darbe girişimi öncesiyle bugün arasında biz bir fark görmüyoruz ve buradaki olumlu seyrin devam edeceğini umuyoruz." dedi.

Çetinkaya, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklamasının ardından, ekonomistlerin ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Darbe girişimi öncesi örgüt üyelerince bankalardan ve piyasadan yüksek miktarda döviz alındığı" yönündeki iddiaların sorulması üzerine Çetinkaya, "Bu konuyla ilgili henüz bizde herhangi bir tespit yok. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar, bu hususlar dahil, o dönemi yakından inceleyeceklerdir. Herhangi bir şey olursa zaten hukuk yolu dahil eminim kamuoyuyla da paylaşılacaktır." ifadelerini kullandı.

Çetinkaya, "bazı vatandaşların, darbe girişiminin ardından ellerindeki dövizi bozdurdukları" yönündeki değerlendirmelerle ilgili soru üzerine de Türkiye'de yerleşiklerin ve hanehalkının oynaklığın yüksek olduğu diğer bazı dönemlerde de piyasada döviz satmak suretiyle dengeleyici hareket ettiklerini gördüklerini söyledi. Çetinkaya, şu değerlendirmede bulundu:

"Biliyorsunuz 28 Nisan tarihinden bu yana günlük döviz satım ihalelerini Merkez Bankası açıyor ve günlük satış rakamını sıfır olarak açıklıyor. O dönemden bu yana Merkez Bankası olarak piyasada döviz satış yoluyla herhangi bir varlığımız, müdahalemiz olmadı. Bunda en önemli unsurlardan biri gelen talebin yurt içi yerleşikler tarafından karşılanmasıdır. Burada rakamlar 7-8 milyar dolar civarında, zaten biz açıklıyor olacağız, ilgili kurumlar da açıklıyor. Burada en önemli unsur şudur, bu belli bir güveni işaret eder ve yerleşiklerin attıkları adımların piyasada dengeleyici rol oynaması bizce Türkiye'de yaşanan olaylara güven kanalı açısından toplumun verdiği somut ve olumlu bir tepkidir."

-"Yabancı yatırımcılarda tedirginlikten ziyade anlama çabası görüyoruz"

Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye bakışına yönelik bir soruya karşılık da Çetinkaya, kendilerinin tablonun oldukça olumlu devam etmekte olduğunu net olarak tüm göstergelerde gördüklerini söyledi.

Kendisinin bir telekonferansta da bulunduğunu, bunun dışında da iletişimlerinin olduğunu anlatan Çetinkaya, yabancı yatırımcılarda bir tedirginlikten ziyade anlama çabası gördüklerini, bunun da çok makul olduğunu belirtti.

Bu nedenle Merkez Bankası olarak böyle bir dönemde iletişim stratejisini açıkladıklarını anımsatan Çetinkaya, şöyle devam etti:

"Anlama çabası elbette Türkiye'deki gelişmeler ve rayting kuruluşlarının kararlarıyla ilgili, yani iktisadi faaliyet, güven kanalı nasıl ilerleyecek, ilgili aktörler nasıl tepki verecekler? Yapısal reformlara dair çabalar devam edebilecek mi, buradaki odak korunabilecek mi? Kurumların zamanında ve güçlü tepki verebilme ve politika oluşturma kabiliyetleri var mıdır bunları görmek isteyecekler. Biz geçen bir haftalık sürenin bile burada epey bir done sağladığını ve Türkiye açısından olumlu bir resim ortaya koyduğunu düşünüyoruz. Tabi bunu anlatabilmek lazım, bunun iletişimini yapabilmek lazım. Türkiye'ye dünyanın her yerinden, yıllardır yatırım yapmakta olan çok ciddi yatırımcılar var. Anlama çabalarını ve ihtiyaçlarını bu anlamda çok makul görmek lazım. Biz oradaki tablonun da olumlu olduğunu düşünüyoruz."

Çetinkaya, makroekonomik göstergeler açıdan önümüzdeki dönemi nasıl gördüklerinin sorulması üzerine de "Büyüme tarafı, mali disiplin dahil, darbe girişimi öncesiyle bugün arasında biz bir fark görmüyoruz ve buradaki olumlu seyrin devam edeceğini umuyoruz." dedi.

-"İhtiyaç olursa, her kurum tedbir almaya hazırdır"

Güven ve tedbir adımları açısından bir "B" planının olup olmadığının sorulmasına karşılık da Çetinkaya, tüm kurumlar gibi Merkez Bankasının da olay gerçekleştiği andan itibaren, bankacılık sektörüne sağlanacak likiditeden, finansal ve ödeme sistemlerinin etkin ve kesintisiz çalışmasına, döviz likiditesinden TL likiditesine kadar, tüm unsurlarda alabileceği tedbirleri, muhtelif senaryolarla çalışmaya başladığını kaydetti.

İşlerinin gereği olarak sürekli risk senaryolarını yenileyerek yollarına devam ettiklerini dile getiren Çetinkaya, kendilerinin BDDK, SPK, Hazine Müsteşarlığı, Bankalar Birliği ve bankalarla çok yoğun ve yakın temasta bulunduklarını belirtti.

Çetinkaya, "Çok yakın bir temasta ve yüksek koordinasyonda ilgili politikaların ve tedbirlerin oluşturulabildiğine şahit olduk. Bu bence çok önemli bir kazanımdır. Bu anlamda, tedbir adımlarıyla ilgili ihtiyaç olursa her kurum, hem kendi başına, geçtiğimiz hafta sergiledikleri gibi yine yüksek bir koordinasyonla her türlü tedbiri Türkiye'de almaya hazırdır." görüşünü dile getirdi.

-"Gördüğümüz herhangi bir risk unsuru yok"

Toplumsal etkilerle bankacılık sektörüne yönelik etkilere dönük bir soru üzerine de Çetinkaya, "Bu dönemin özellikle güven kanalı üzerinden firmalar ve bireyler üzerinde olumsuz bir etkisini görmüyoruz. Toparlanmanın hızlı olacağını umuyoruz. Bankacılık sektörü şu an mevcut faaliyetlerini rahatlıkla devam ettirebilecek likitideye hem TL hem dövizde, gerekli tüm tamponlara, tüm sermaye açısından ihtiyaç duyduğu imkana sahiptir, faaliyetlerine kesintisiz devam etmektedir. Bu anlamda gördüğümüz herhangi bir risk unsuru bulunmuyor." dedi.

Çetinkaya, bu olayın etkilerinin en kısa zamanda atlatılacağına emin olduklarına da sözlerine ekledi.

(Sürecek)

Yorumlar