Merkez, 2014 enflasyon hedefini 1,3 puan artırdı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, 2014 yılsonu enflasyon hedeflemesini 1,3 puan artırarak, yüzde 6,6 oranında güncellediklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Merkez, 2014 enflasyon hedefini 1,3 puan artırdı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, 2014 yılsonu enflasyon hedeflemesini 1,3 puan artırarak, yüzde 6,6 oranında güncellediklerini açıkladı.

Erdem Başçı, ‘Enflasyon Raporu 2014-I’ raporu tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıda 2014 yılı enflasyon hedeflemeleri hakkında bilgi veren Başçı, Orta Vadeli Programı oluştururken; para politikasını daha da sıkılaştırıldığını ve alınan makro ihtiyati tedbirlerin de katkısıyla yıllık kredi büyüme oranının 2014 yılının ikinci yarısından itibaren yüzde 15 referans değerine yakınsadığını varsaydıklarını belirtti. Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2014 yıl sonunda orta noktası yüzde 6,6 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini aktaran Başçı, "Temelde gıda enflasyonu ve vergi ayarlamalarına bağlı olarak 2014 yılsonu enflasyon hedeflememizi 1,3 puan yukarı yönde güncellemiş oluyoruz. Enflasyonun kısa vadede belirgin bir şekilde yüzde 5’in üzerinde seyredeceğini öngörüyoruz. Aldığımız politika tedbirleriyle döviz kuru gelişmelerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalacağını ve öngörüyoruz." dedi.

2015 yıl sonu enflasyon tahmini ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında tahmin ettiklerini ifade eden Başçı, enflasyonun orta vadede yüzde 5 oranında istikrar sağlamak istediklerini vurguladı. Merkez Bankası Başkanı, 2014 yılı enflasyon hesaplaması yaparken hangi noktalara dikkat çektiklerini de şöyle açıkladı:

"Yakın dönemde gıda fiyatlarında gözlenen olumsuz fiyat hareketlerinin ve tarihsel ortalamaların da dikkate alınarak 2014 yılsonu gıda fiyat artış oranına dair varsayımımızı yüzde 8 düzeyine çektik. Bu güncellemenin 2014 yılı enflasyon tahminimize etkisi yaklaşık olarak yüzde 0,3 puan yukarı yönlü oldu. Bunun yanısıra Ocak ayı otomobil ve tütün fiyatlarına yapılan vergi ayarlamalarının 2014 yıl sonu enflasyon tahminini yaklaşık 0,5 puan artırıcı yönde etkileyeceğini öngörüyoruz. Bu fiyatlarla yılın geri kalanında ek bir düzenleme olmayacağını ve elektrik ve doğalgaz fiyatlarında ise enflasyon hedefleriyle uyumlu artışların olacağını varsaydık. Bu çerçevede temkinli mali duruşun devam edeceğini ve faiz dışı harcamaların kontrol altına alınacağını varsaydık."
CİHAN

Yorumlar