Merkel, Çin’den Alman firmalarına daha fazla pay istedi

Almanya Başbakan Angela Merkel, Çin’e gerçekleştirdiği dört günlük resmi ziyaretinde Alman firmaların Çin pazarında daha fazla pay almasını istedi.Başkent Pekin’de Çin Başbakanı Li Keqiang ile görüşen Merkel, Alman firmalarının önündeki...

Google Haberlere Abone ol
Merkel, Çin’den Alman firmalarına daha fazla pay istedi

Almanya Başbakan Angela Merkel, Çin’e gerçekleştirdiği dört günlük resmi ziyaretinde Alman firmaların Çin pazarında daha fazla pay almasını istedi.

Başkent Pekin’de Çin Başbakanı Li Keqiang ile görüşen Merkel, Alman firmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.

Çinli işadamlarını Almanya’ya davet eden Başbakan Merkel, Almanya’ya yatırım yapmalarını arzu ettiklerini söyledi.

Ekonomik kalkınmanın başarısının insan hakları ve hukuk devletindeki gelişmeyle paralel olduğunu ifade eden Merkel, Çin’in insan hakları ve hukuk devleti konusunda yapması gerekenlere dikkati çekti.

Başbakan Merkel’in Çin ziyaretinde milyarlarca Euro’luk işbirliği anlaşmaları imzalandı. Alman otomobil üreticisi Volkswagen Çin’de iki önemli üretim fabrikası kuracak.

Avrupa helikopter üreticisi EADS, 100 helikopter satışına imza atarken, Lufthansa ile Çin Hava Yolları işbirliği yapacak. Ayrıca Alman Fuar Kuruluşu Deutsche Messen AG, dünyanın en önemli bilgisayar teknolojileri fuarı Cebit 2015’te Çin’in konuk ülke olması için anlaşma yaptı.

Çinli bilgisayar korsanlarının Alman firmalarına saldırısından duyduğu memnuniyetsizliği dile getiren Merkel, Almanya’nın kendi ekonomisini koruyacağını, korsan saldırılarla başarı elde edilemeyeceğini kaydetti.

Alman Başbakan Çin ziyaretinde şehirleşme ve alt yapı üzerine bir konferansta ve Pekin’de bir üniversitede de teknoloji üzerine konuşma yaptı.

Çin’deki göçmen işçilerin şartlarının olumsuzluğunu dile getiren Merkel ayrıca ülkedeki muhalif yönetmen ve sanatçılarla bir araya geldi.

Merkel, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Almanya hâli hazırda Çin’in Avrupa’daki en büyük ticaret ortağı konumunda. İki ülkenin ticaret hacmi geçen yıl 161,6 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Bu rakam, Çin-AB arasındaki toplam ticaretin 3’te 1’ine denk düşüyor. CİHAN

Yorumlar