Meral: İnsanlara ihale rant peşinde koşmayın,dünya sizin oyun alanınız diyoruz

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, iş dünyası olarak siyasetçilerin toplumu geren ve seçim öncesi kendilerine kazanç getireceklerini düşündükleri söylemlerin ve stratejilerin dışında oldukların.

Google Haberlere Abone ol
Meral: İnsanlara ihale rant peşinde koşmayın,dünya sizin oyun alanınız diyoruz

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, iş dünyası olarak siyasetçilerin toplumu geren ve seçim öncesi kendilerine kazanç getireceklerini düşündükleri söylemlerin ve stratejilerin dışında olduklarını söyledi. Meral, “Biz insanlara ihale kovalamayın’ diyoruz. ‘İhale peşinde koşmanıza gerek yok, rant peşinde koşmanıza gerek yok, bütün dünya sizin oyun alanınız, 60 trilyon dolarlık bir dünya ekonomisi var. Gidin ekmeğinizi, kısmetinizi buradan alın dünyayla rekabet edin, ürününüzü tanıtın, kendinizi tanıtın’ diyoruz.” dedi.

    TUSKON tarafından düzenlenen Türkiye Doğu Afrika Ticaret Köprüsü’nün açılışının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Meral, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İş dünyası olarak siyasetçilerin toplumu geren ve seçim öncesi kendilerine kazanç getireceklerini düşündükleri söylemlerin ve stratejilerin dışında olduklarını anlatan Meral, şunları söyledi: “Bizler Türkiye’nin aşa, işe ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu konuda hiçbir kesintiye Türkiye’nin tahammülü olmadığını biliyoruz. TUSKON ve TUSKON’a üye dernekler ve işadamları olarak tüm gücümüzle aynen öncesinde olduğu gibi Türk insanını yurt dışına açmaya devam ediyoruz. Biz insanlara ihale kovalamayın diyoruz. İhale peşinde koşmanıza gerek yok, rant peşinde koşmanıza gerek yok, bütün dünya sizin oyun alanınız, 60 trilyon dolarlık bir dünya ekonomisi var. Gidin ekmeğinizi, kısmetinizi buradan alın dünyayla rekabet edin, ürününüzü tanıtın, kendinizi tanıtın diyoruz. Dolayısıyla bizim gündemimiz bu. Diğer gündemlerin içine bizi çekmeyi çalışıyor olabilirler ama biz asli vazifemizden sapmadan daha büyük bir gayretle devam edeceğiz. Çünkü gelişmekte olan ülkelerde bir ekonomik duraklama, dalgalanma var. Biz bu dalgalanmadan Türkiye’yi en hızlı bir şekilde çıkarmamız gerektiğini düşünüyoruz. Nasıl 2008-2009 dünya krizinde TUSKON Pazar çeşitleyerek Türk iş dünyasını çok yeni pazarlara açarak Avrupa’daki, Amerika’daki, gelişmiş ülkelerdeki krizden Türkiye’nin çıkmasına en büyük katkıyı sağladı. Biz şuandaki gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik krizden de Türkiye’nin en az etkilenmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz. Bizim gündemimiz bu.”

    "HUKUKUN DİZAYN EDİLMESİ HERKESİ TEDİRGİN EDİYOR"

    Mevcut durumda hukukun askıya alınmasından söz eden Meral, “Artık hangi davalara bakılacağına bugün Adalet Bakanı ve onun da üzerinde Başbakan’ın karar verecek şekilde hukukun dizayn edilmesi herkesi tedirgin ediyor. Bırakın yurt dışındaki yatırımcıları, yurt içindeki yatırımcılar bile şuanda bekleme sürecindeler. Bu şuandaki kuvvetler ayrılığının, özellikle üçünün üst üste örtüşmüş vaziyeti, yargı, yürütme ve yasamanın üst üste örtüşmüş haliyle demokrasinin işlemeyeceğini görüyorlar ve bu ortamda da yatırım yapmanın risklerini herkes ölçebiliyor. Kimse bu noktada basiretten mahrum değil. Onun için yabancı yatırımcıların da şuanda hissiyatlarını zaten her zaman her yerde okuyabiliyoruz, hissediyoruz. Dolayısıyla böyle bir ortamda yatırımcının rahat etmesi mümkün değil.“ açıklamasını yaptı.

    Yaşanan krizin sadece Türkiye’ye has ve 17 Aralık’la başlayan bir kriz olduğunu söyleyenlere Brezilya, Arjantin, Endonezya, Hindistan ve Güney Afrika ekonomilerini takip etmelerini tavsiye ettiklerini belirten Meral, “Bu ülkelerde özellikle Mayıs ayında Amerikan Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltma kararından sonra dövizlerindeki meydana gelen dalgalanmaları düşüşleri ve develasyonlara en azından bakmaları, bu krizin sadece Türkiye’ye mi has, yoksa gelişmekte olan ülkelere mi has olup olmadığını gösterir.” şeklinde konuştu.

    “İŞ DÜNYAMIZA YOL AÇMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

    İşlerine baktıklarını kaydeden Meral, “Dünya şuna bakar; Devlet başkanına bir basın mensubu sormuştu: “Siz acaba Türk yatırımcıları mı tercih edersiniz, yoksa Uzakdoğulu yatırımcıları mı tercih edersiniz?’ diye. Devlet başkanı da dedi ki; “Kedinin rengi önemli değildir. Önemli olan fare tutmasıdır” Şimdi yabancılar şuna bakarlar, bu işadamı dürüst mü, kabiliyetli ve kapasiteli mi, müteşebbis mi, benim ülkeme ne katacak ona bakar. Şuana kadar TUSKON yaptığı çalışmalarda TUSKON VE TUSKON üyesi işadamlarının bu vasıfların hepsine haiz olduğunu defalarca ispat etti. Dünyada TUSKON üyesi olmak bir güvenin ve kalitenin mührüne sahip olmak anlamına geliyor. Bu nedenle bizim dünyanın hiçbir yerinde önümüzde hiçbir engel yok. Tam tersine gittiğimiz her yerde baş tacı ediliyoruz. Biz çalışmalarımızı arttırarak devam ettireceğiz. Bu ülkemize hizmete devam edeceğiz. İş dünyamıza yol açmaya, onların önünü açmaya devam edeceğiz. İş adamımızın bir kere önü açıldıktan sonra, bir kere teşvik edildikten sonra, ihracata bir kere başladıktan sonra arkasını kendileri getiriyor. Ondan sonra TUSKON’a ihtiyaçları da kalmıyor.” diye konuştu.

    "TÜRKİYE’DE MAALESEF BAZI İÇ AYIPLARIMIZI YAŞIYORUZ"

    TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay da üyelerinin üretim yaptığını belirterek “Bunlar şimdi Afrikalılara mal satmanın peşinde ve dünyaya açılmanın peşinde. Bizim dış bağlantılarımız bunlardır. Hani soruyorlar ‘Dış bağlantılarınız nedir?’ diye. Sorduğunuz sorunun en güzel cevabı aşağıya gelmiş iş adamlarının burada bulunmasıdır. Diplomatik temsilcilerinin burada bulunmasıdır. Biz dönem dönem Türkiye’de maalesef kendimiz bazı iç ayıplarımızı yaşıyoruz. Belki bu dönemde biraz daha mı yaşıyoruz bilemiyoruz geçmiş dönemlere kıyasla. İşimize bakarak suhuletle bu dönemleri geçeceğimizi düşünüyoruz. Bizim asli vazifemiz üyelerimizi dünyaya açmaktır. TUSKON kurulduğu günden beri böyle konumlandırdı kendisini. Dünyaya üyelerini açmak, onların iş yapmalarına vesile olmak. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. İş dünyamızı dışarı açmaya çalışıyoruz. Dış bağlantılarımızı da bu şekilde Türkiye’de sizlerin gözü önünde gösteriyoruz. Kenya’dan, Uganda’dan, Tanzanya’dan, Cibuti’den, dünyanın her yerinden geliyor. Bugün buradan yarın başka bir kıtalardan, öbür gün başka ülkelerden hiç durmadan hiç gaz kesmeden biz Türk iş dünyasına hizmet sunmaya daha fazla devam edeceğiz inşallah.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar