Menderes'in açtığı Susurluk Şeker'de çarklar üç yıl aradan sonra tekrar dönecek

Balıkesir'in Susurluk ilçesinde bulunan ve Türkiye'deki 32 şeker fabrikası içinde büyüklüğü ve işleme kapasitesi açısından önemli bir yere sahip olan Susurluk Şeker Fabrikası'nda, üç yıl aradan sonra çarkların dönmesi için gün sayılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Menderes'in açtığı Susurluk Şeker'de çarklar üç yıl aradan sonra tekrar dönecek

Balıkesir'in Susurluk ilçesinde bulunan ve Türkiye'deki 32 şeker fabrikası içinde büyüklüğü ve işleme kapasitesi açısından önemli bir yere sahip olan Susurluk Şeker Fabrikası'nda, üç yıl aradan sonra çarkların dönmesi için gün sayılıyor. 55 yıl ara vermeden çalışan fabrika, son üç yıldır yeterli hammadde olmaması sebebiyle kapalıydı. Merhum Başbakan Adnan Menderes tarafından 1955 yılında hizmete açılan fabrikada heyecanlı bekleyiş sürüyor. Üç yıldır bölgede yetiştirilen pancar, en yakın şeker fabrikası olan Eskişehir'e gönderilirken 595 çalışanı bulunan fabrikada, çarkların tekrar dönmesi için bekleniyor.

3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından 1954 yılında temeli atılan ve bir yıl sonra üretime geçen Susurluk Şeker Fabrikası, son üç yıldır yeterli hammaddde olmaması sebebiyle çalışmıyor. Bölgenin ekonomisi için hayati öneme sahip fabrikanın, 2010 yılında sağladığı katma değer 100 milyon lira civarında. Çarşamba ve Alpullu ile birlikte şu anda çalışmayan üç şeker farikasından biri. Balıkesir-Bursa karayolu üzerinde, toplam 840 dekar alana kurulan fabrikanın içinde lojman, okul, cami, sağlık ocağı, berber, market, çiftlik ve birçok sosyal alan bulunuyor.

Günde 7 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip fabrika, ayrıca 750 ton şekerle birlikte yan ürün olarak 400 ton melas ve 2 bin ton yaş pancar posası üretebiliyor. Şeker pancarları Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa ve Bursa'dan geliyor. Fabrika, hizmete açıldığı 1955 yılında günde bin 800 ton pancar işleme kapasitesiyle çalışmış, 1986 yılında ise 7 bin tona çıkmış.

'ÇİFTÇİDEN TAAHHÜT ALINIYOR'

Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Reşit Karataş, fabrikanın çalışmaması için bir sebep olmadığını belirterek, "Eğer bölgemizde pancar ekilirse ve yeteri kadar hammadde temin edilirse fabrikamız çalışır. Çiftçiden taahhütleri yeni almaya başladık. Bunlar alındıktan sonra ekim için sözleşme yapacağız. Bunlar henüz belli değil, iki yıldır çalışmadığımız için rakam veremeyeceğim. Bölgemizin ürün deseni fazla. Çiftçi, hangisinden daha fazla kazanıyorsa ona yöneliyor." dedi.

'BÖLGE EKONOMİSİNE 100 MİLYON LİRALIK KATMA DEĞER'

Şeker-İş Sendikası Susurluk Şube Başkanı İsmail Karadayı ise şeker fabrikalarının ülke için çok önemli olduğunu belirterek, ekonomiye yaklaşık 3 milyar dolarlık katma değer sağladığına dikkat çekti. Türkiye'de 10 milyon insanın şeker sektörü ve pancar tarımından geçindiğini vurgulayarak, "Bu nedenle vatandaşlarımız, çiftçimiz, esnafımız ve herkesin şeker fabrikalarına sahip çıkması lazım. Pancarımız, üç yıldır Eskişehir Şeker Fabrikası'na gidiyor. Aralık ayı içerisinde fabrikaların ekim kotaları açıklandı. Buna göre fabrikamıza ilk anda 120 bin ton kota verildi, çiftçimizden gelen yoğun talep üzerine 300 bin tona çıkarıldı. Pancar ekim taahhütleri devam ediyor. Havalar güzel giderse şubat ayı ortalarında ekim başlayacak. Özellikle son yıl bölgemizdeki diğer ürünlerin fiyatlarının düşük olması, çiftçimizin domates, mısır ve ayçiçeğinde beklediği fiyatı bulamaması tekrar pancara yönelmelerine neden oldu. Pancar, bölgemizde diğer ürünlerde de fiyat bakımından belirleyici bir rol oynuyor. Güzel bir talep var, inşallah bu fabrikayı çalıştıracak seviyeye gelecek. Tahmin ediyoruz, 250 bin ton civarında bir üretim olacak." değerlendirmesinde bulundu. Bu yıl verimin çok yüksek olduğunu ifade ederek, "Yaklaşık ortalamamız 8,3 ton. Polarımızın 15'in üzerinde bir ortalaması var. Çiftçimiz bu sene pancardan iyi para kazandı ve talebi de arttı. İnşallah bu fabrikayı çalıştıracak bir seviyeye gelecektir diye bekliyoruz." dedi.

İşçilerinin, son üç yılda ülkenin değişik bölgelerindeki 16 şeker fabrikasına görevli olarak gittiği bilgisini de veren Karadayı, şöyle devam etti: "Şeker fabrikaları, eleman açısından da çok büyük sıkıntı içerisinde. 1997 yılından beri şeker fabrikalarına eleman alınmıyor. Bu ihtiyaç, taşeron marifetiyle giderilmeye çalışılıyor. Bu da gerekli verimi sağlamıyor. En büyük sıkıntı bu. Arkadaşlarımız, kampanya sürelerine göre 4,5 ay evlerinden, ailelerinden kopuyor. Ayrıca fabrikanın çalışmaması büyük bir moralsizlik. Buranın çalışması, Susurluk esnafı için de büyük önem taşıyor. Fabrika, bölge ekonomisine 100 milyon liralık bir katma değer sağlıyor. Bu bölgede böyle bir tesis yok. Fabrikadaki çarkların dönmesi Susurluk, Balıkesir ve Bursa'yı tekrar hareketlendirecek. Üç yıl sonra tekrar çarkların dönmesi, bizim için çok güzel bir duygu olacak." CİHAN

Yorumlar