MENA ülkelerine ‘Türkiye ile daha çok ticaret yapın’ çağrısı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA-Middle East and North Africa) ülkelerini Türkiye ile ticaretlerini artırmaya davet etti.Mehmet Şimşek, 9. Türk-Arap Ekonomi Forumu’na konuk oldu. Forumda MENA ülkelerinin Türkiye ile...

Google Haberlere Abone ol
MENA ülkelerine ‘Türkiye ile daha çok ticaret yapın’ çağrısı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA-Middle East and North Africa) ülkelerini Türkiye ile ticaretlerini artırmaya davet etti.

Mehmet Şimşek, 9. Türk-Arap Ekonomi Forumu’na konuk oldu. Forumda MENA ülkelerinin Türkiye ile çok alışverişi olmadığından yakınan Şimşek, “2013 rakamları ile Türkiye'nin bölgeye ihracatı hemen hemen 42 milyar dolar. Bu da MENA ithalatının yüzde 4,2’sine denk geliyor. Türkiye’nin bu bölgeden ithalatı hemen hemen 25 milyar dolar. Bu da MENA ihracatı içinde payını yüzde 1,7’de tutuyor. Şu aşamada MENA bölgesi Türkiye'ye daha çok ürün satabilir.” İfadelerini kullandı.

Karşılıklı yatırımların miktarını da yeterli bulmayan Şimşek, “Türkiye, 140 milyar dolar yabancı yatırım alıyor. Bunun 13 milyar doları MENA’dan geliyor. Bu yüzde 10 bile değil. Türkiye'den de MENA’ya yabancı yatırım hemen hemen 5, 1 milyar dolar olmuş. Yani daha yolun başında olduğumuz muhakkak.” dedi.

MENA’da 4 trilyon dolarlık bir ekonomi bulunduğunu belirten Şimşek, bölgede yatırım alanlarının bol olduğuna temas etti.

Türkiye ekonomisine değinen Şimşek, ülkenin milli gelirini artırdığını, enflasyonunu tek hanelere indirdiğini vurguladı. Enflasyonda bir miktar artış görüldüğünden anlatan Şimşek, bu eğilimin geçici olduğunu dile getirdi.

Bütçe açığının AB ortalamasından daha iyi olduğunu da aktaran Mehmet Şimşek, şunları kaydetti:

“Art arda gelen 3 seçim var. Buna rağmen mali tablo iyi, bütçe açıklarımız iniyor. Kamu borçlarında Avrupa Birliği’nin (AB) üçte birinden daha iyiyiz. Yine haneler çok borçlanmıyor. Hane borçlanması AB ortalamasının üçte birinde. Biz hanelerin yabancı paralarla borçlanmasına onay vermiyoruz. Yine cari açıkta iyiye gidiş var. Altın ve enerji ithalatını çıkardığımızda cari denge var. Ama altın ve petrole para vermelisiniz. Bu nedenle 60 milyar dolar açığımız var. Bu sene bu açık da daralacak. Açığı milli gelirin yüzde 5’inin altına indireceğiz.”

Mehmet Şimşek, Four Seasons Otel’de yapılan Türk-Arap Ekonomi Forumu’nda Türkiye’nin yatırım alanlarından söz etti. Şimşek, yenilenebilir ve nükleer enerjinin, otoyol yapımının; 3. Köprü, 3. Havalimanı gibi projelerin önemli imkanlar olduğunu bildirdi.

Türkiye ve Arap ülkelerinin soğuk dönemden geçtiği iddialarına da Şimşek, “Bizim bölgede tartışmamız yok, ayrı görüşlerimiz var. Şu an fırtına olarak sunulan bir tablo var. Bana göre öyle değil, fırtına yok. “ karşılığını verdi.

CİHAN

Yorumlar