Mehmet Şimşek’ten mobilyacılara kayıt dışılık uyarısı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığın mobilya sektörünün önemli sorunlarından biri olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Mehmet Şimşek’ten mobilyacılara kayıt dışılık uyarısı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığın mobilya sektörünün önemli sorunlarından biri olduğunu vurguladı. Şimşek, “Kayıt dışılık ağırlıklı vergi kaybı olarak görülür. Ama vergi kaybı olayın küçük kısmıdır. Olayın en önemli kısmı kayıt dışı şirketlerin finansmana erişememesi, ölçeği büyütememesidir.” dedi.

İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB) kapılarını açtı. 28 Ocak-2 Şubat tarihlerini kapsayan fuarın açılış törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.

Fuarda söz alan Şimşek, dünya mobilya ticaretinin 200 milyar dolar olduğuna işaret etti. Bu rakamın 2020’de 500 milyar dolar, 2050’de 1 trilyon dolar olacağına temas etti.


Şimşek, Türkiye’nin mobilya üretimi ve ihracatında önemli bir yerinin olduğunu belirtti. Ülkenin 2023 için koyduğu 25 milyar dolar üretim, 10 milyar dolar ihracat hedefini yakalaması gerektiğini dile getirdi. Bu çerçevede İtalya gibi tasarımı ön plana alması gerektiğini ifade etti.

Teşviklere de değinen Şimşek, “TBMM’de bir tasarı var, komisyondan geçti. Tasarı ile patent ve faydalı modelleri ticari yapma adına vergi teşvikleri getiriyoruz. Tabii şu an üretim ve yatırım teşvikleri sunuyoruz. Bunları daha da artırırız. Yeter ki sanayicimiz yatırım, üretim ve ihracat anlayışında olsun.” ifadelerini kullandı.

Mobilyacının hammaddeden dertli olduğunu anlatan Maliye Bakanı, “Derdimiz yerlilik oranını artırmak. Yani hammaddeyi mümkün mertebe Türkiye’den karşılamak. Hammaddeyi rekabetçi fiyatlarla karşılamak.” dedi.


Kalifiye eleman şikayetlerinin arttığını vurgulayan Mehmet Şimşek, şöyle devam etti:

“Bu soruna da cevap veririz. Mobilya firmaları, ‘şu alanlarda şu kalifiyede, şu kadar adama gerek duyuyoruz’ derse gerekeni yaparız. Adamları alır eğitiriz, firmalara istihdam için teşvikler veririz. Yatırımlar adına 2012’den bu yana önemli katkılar ve yardımlar yaptığımız ortada, sektöre. Ama her şey dönüp Ar-Ge, tasarım ve markaya geliyor. Şu an marka ve tasarımda iyi yerlerdeyiz ama patentte gerilerdeyiz. Bu konulara ne denli ağırlık vermemiz gerektiği ortada.”

Şimşek, şu an Ar-Ge teşviklerinden yararlanma şartlarını kolay kıldıklarını bildirdi. İhracat ve katma değeri artırmak için sektörü el ele vermeye çağırdı .


Şimşek, kayıt dışılığın mobilya sektörünün önemli sorunlarından olduğundan yakındı. Firmalara “Kayıt dışılık ağırlıklı vergi kaybı olarak görülür. Ama vergi kaybı olayın küçük kısmıdır. Olayın en önemli kısmı kayıt dışı şirketlerin finansmana erişememesi, ölçeği büyütememesidir. Gelin el ele verelim, ölçeği büyütelim, dünya ile rekabet edelim” daveti yaptı.

Törende son olarak Maliye Bakanı Şimşek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç ve CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem İSMOB’un açılış kurdelesini kesti. Fuar alanını dolaşıp, mobilyaları inceledi.
CİHAN

Yorumlar