Medya takipte 'yapay zeka' dönemi

Medta takip sektörü yapay zeka ile performansını arttırmayı hedefliyor.

Google Haberlere Abone ol
Medya takipte 'yapay zeka' dönemi
Medya takip sektörü firmalarından Interpress, televizyon ve radyo yayınlarını, konuşma tanıma teknolojisi ile takip edebilen yapay zeka sistemini devreye aldı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Interpress, yüzlerce kanalı aynı anda takip ederek konuşmaları anında metin haline dönüştürebilen yapay zeka sistemini hayata geçiren ilk firma oldu. Interpress ve Türk mühendislerin işbirliğiyle gerçekleştirilen sistem, yüksek performanslı konuşma tanıma özelliği sayesinde, televizyon ve radyo yayınlarını otomatik olarak yazılı metne dönüştürüp, kullanıcılara ilgili bölümü anahtar kelime bazında internet üzerinden ulaştırabiliyor.

Dünya standartlarına göre medya yayınlarında konuşma tanıma sistemleri için yüzde 85 doğruluk yüksek başarı kabul edilirken, söz konusu sistem uygun koşullarda tanıma doğruluğu açısından yüzde 95’in üzerine çıkarak, dünyadaki en yüksek performanslı sistemlerden biri konumunda bulunuyor.

Tüm sistemin yapay zekası yaklaşık olarak saniyede 80 trilyon matematiksel işlem yapma kapasitesine sahipken, toplam 37 bin adet işlemci çekirdeği üzerinden çalışıyor; sistem bu özelliği ile 180 kişinin üç vardiyada zorlanarak yapabileceği işi çok daha kaliteli ve hızlı bir şekilde yerine getiriyor. Sistem Türkçe'nin yanı sıra İngilizce'yi de destekliyor.

"Yüzde 95’in üzerinde doğruluk"

Interpress Genel Müdürü Ömer Özkan da şirket olarak Ar-Ge'ye önemli miktarda kaynak ayırdıklarını belirterek, "Yoğun çalışmalarımızın sonuçlarından biri olan yeni yapay zeka sistemiyle birlikte, televizyon ve radyoda haber üretim oranlarımız ile görüntü ve ses kalitemizi de ciddi şekilde artırmış bulunuyoruz. Görüntülerin tüm cihazlarda sorunsuz izlenebilmesini sağladık. Bu sistemin medya sektörüne de ciddi katma değer üreteceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Televizyon ve radyo yayıncı kuruluşların ellerindeki arşivleri bu sistem ile yazıya dönüştürerek anahtar kelime araması yapılabileceğine dikkati çeken Özkan, bu teknolojiyle medya kuruluşlarının video arama, video SEO, altyazı oluşturma yapabileceklerini kaydetti. Özkan, söz konusu sistemi yakında tanıtmaya başlayacaklarını açıkladı.
 

Yorumlar