'Meclis'e gönderilen 'Taşeron Yasa Taslağı' beklentilerden uzak'

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Soma’da daha fazla para kazanma hırsının felaketi beraberinde getirdiğini vurguladı. Alemdar, “Patronun daha fazla para kazanma hırsı, aklın ve...

Google Haberlere Abone ol
'Meclis'e gönderilen 'Taşeron Yasa Taslağı' beklentilerden uzak'

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Soma’da daha fazla para kazanma hırsının felaketi beraberinde getirdiğini vurguladı. Alemdar, “Patronun daha fazla para kazanma hırsı, aklın ve vicdanın önüne geçti. Soma’daki felaketin hesabı elbette sorulacak ancak hiçbir şey, yitirdiğimiz 301 kardeşimizi geri getirmeyecek.” dedi. Çalışma hayatının merakla beklediği 'Taşeron Yasa Taslağı' ile ilgili de Alemdar, Meclis'e gönderilen taslağın beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Soma’da yaşanan maden kazası ve torba kanun içinde Meclis'e gönderilen 'Taşeron Yasa Taslağı' hakkında Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuştu. Soma’daki felaketin bir dizi ihmalden kaynaklandığına dikkat çeken Alemdar, aksi takdirde Cumhuriyet tarihinin en büyük iş cinayetinin yaşanmayacağını vurguladı.

“SOMA HERKESE DERS OLMALIDIR”

İşçilerin ifadeleri ve sonradan ortaya çıkan bulguların ihmal iddialarını güçlendirdiğini ifade eden Alemdar şunları kaydetti: “Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Soma'da alevlenen ateş, bütün Türkiye'yi can evinden yaktı. Ocaktaki uyarı sensörlerinin yetersiz olması, ocaktaki ısının artmış olmasına rağmen tedbirlerin alınmaması ve uygun teknolojinin kullanılmaması bu felakete neden oldu. Bunun yanında, yılda 1 milyon ton kömür alınabilecek bir maden ocağından daha çok para kazanma hırsıyla 3,5 milyon ton kömür çıkarılması buradaki ihmalin bir başka delilidir. Soma benzeri kazaların bir daha yaşanmaması için hükümet, işveren ve sendika yani herkes payına düşen dersi çıkarmalıdır.”

“HÜKÜMETİN HAKEMLİĞİNDE KOMİSYON KURULSUN”

Çalışma hayatının en büyük handikapı olarak nitelendirdiği taşeronlaşmaya bir an önce son verilmesi gerektiğini ifade eden Alemdar, “Soma, taşeronlaşmanın acı yüzünü bir kez daha ortaya koydu. Örgütlenme hakkını yok sayan, iş güvenliği ve sağlığını dikkate almayan bu sistemin kabul edilmesi artık mümkün değildir.” dedi.

Hükümetin hakemliğinde sendika ve işçi temsilcilerinden oluşturulacak bir komisyonun kısa bir sürede taşeronluğa son verebileceğini kaydeden Alemdar, şu öneriyi dile getirdi: “Sendika olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Burada maddeler üzerinden galip gelme, mağlup olma anlayışını bir kenara bırakarak çalışma hayatı için yeni bir sayfa açmalıyız. Hükümet burada bir terazi görevini üstlenerek, işveren ve işçi temsilcilerine eşit mesafede yaklaşmalıdır. Bir başka ifadeyle her iki taraf ortak noktada buluşabilmelidir. Böyle bir çalışmayı, ‘işveren kazandı, sendikalar kazandı’ tartışması yapmadan sonuçlandırmalıyız. İnanın ki bu sürecin kazananı ülkemiz olacaktır.”

“BEKLENTİLERE CEVAP VERMİYOR”

Kamudaki taşeron işçilerin kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla mesai gibi sorunlarını çözmek için Meclis'te görüşülmesi beklenen Taşeron Yasa Taslağı'yla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Alemdar, söz konusu yasa taslağının taşeron işçilerin beklentilerini tam anlamıyla karşılayamadığını vurguladı. Alemdar şunları kaydetti: “Taslağın geneline baktığınız zaman taşeronluğa son verilmediği gibi sınırları genişletilmek istendiğini görüyoruz. Bu nedenle bu ya da buna benzer bir taslağı kabul etmemiz mümkün değil.”

Taslağın bu haliyle yasalaşmaması için sendika olarak yoğun bir mücadele vereceklerini vurgulayan Alemdar, bunun için gerekirse diğer işçi sendikalarıyla birlikte bir yol haritası belirleyebileceklerini söyledi. Alemdar, yeni yasayla birlikte taşeron işçilerinin kesinlikle kadroya alınması gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar