MB: Enflasyon Yüksek Seyredecek

Merkez Bankası PPK toplantısı tutanaklarını açıkladı. Merkez ekonominin yılın ilk çeyreğinde ivme kaybettiğine ve enflasyonunun yüksek seyredeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
MB: Enflasyon Yüksek Seyredecek

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu'nun (PPK) toplantı tutanaklarını açıkladı. Tutanaklarda, ekonominin senenin ilk çeyreğinde ivme kaybettiğine ve küresel risk iştahı ve anamal akımlarındaki oynaklığında sürdüğüne dikkat çekildi.

ENFLASYON YÜKSEK SEYREDECEK

Tutanaklardaki öne çıkan başlıklar ise şöyle:

Enflasyon, besin fiyatlarının yüksek seyri ve döviz düzeyi hareketleri sebebiyle bir zaman daha Ocak enflasyon raporundaki patikanın üstünde seyretmeye devam edecek.

CARİ İŞLEMLENRDE İYİLEŞME BEKLENİYOR

2015 boyunca cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenmektedir. Mart ayına ait göstergeler besin yıllık enflasyonunun yüksek seyrini koruyabileceğine işaret etmekte.

GIDA FİYATLARI ENFLASYONU YÜKSELTEN NEDENLERDEN

Mart ayında enerji grubunun yıllık tüketici enflasyonu üstündeki sınırlayıcı katkısının azalacağı hesap edilmekte. Gıda fiyatlarının var seyri ve döviz düzeyi olup bitenleri enflasyon görünümü üstündeki başlıca risk unsurları şekilde değerlendirilmekte.

İSTİHTAMDA TOPARLANMA

Yurt içi hususi kesim talebinin 2015 yılı ilk çeyreğinde bir tutar yavaşlasa da büyümeye ılımlı kurda yardım yapacağı hesap edilmekte. İşgücü piyasasına ait öteki göstergeler senenin ilk çeyreği sebebiyle istihdamda belli bir toparlanmaya işaret etmemekte.

İKTİSİDA FALİYETLERDE KAYIP

Para politikası kurulu, iktisadi faaliyetin senenin ilk çeyreğinde bir tutar ivme kaybettiği değerlendirmesinde bulundu. Öz konusu yavaşlamada hariç talepteki güçsüz seyir, finansal piyasalardaki oynaklık ve menfi hava şartları tesirli oldu. İktisadi faaliyetin temel eğilimine dair daha net bir değerlendirme yapılabilmesi açısından verilerin bir müddet daha yakından izlenmesi gerekiyor.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar