Mavi Bayrak’ta artışın yarısı İzmir’den

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ‘ETİK Exclusive Yönetim Raporları’ 2. sayısı yayınlandı. ETİK Exclusive raporu İzmir turizmi adına çarpıcı verileri gözler önüne seriyor....

Google Haberlere Abone ol
Mavi Bayrak’ta artışın yarısı İzmir’den

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ‘ETİK Exclusive Yönetim Raporları’ 2. sayısı yayınlandı. ETİK Exclusive raporu İzmir turizmi adına çarpıcı verileri gözler önüne seriyor. Rapora göre, 2014 yılının geride kalan ilk 4 aylık döneminde İzmir’e gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 2,3 artarak, 182 bin 550’den 186 bin 777 kişiye yükseldi. Türkiye genelinde 2014 yılında Mavi Bayraklı plaj sayısı 397’ye çıkarken, artışın yarısı İzmir’den sağlandı. Türkiye turizm geliri ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,4 oranında artış gösterdi.

    İzmir’in ana pazarlarından Almanya’da yüzde 6,6’lık artışla 62 bin kişiye ulaşılırken, yüzde 20 artan Fransa pazarı 20 bini, yüzde 39 yükselen Hollanda pazarı da 15 bini geçti. İtalya pazarında ise yüzde 16 düşüş yaşandı. Dört aylık dönemde, Adnan Menderes Havalimanı’ndan giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı ise yüzde 10,5 artarak 121 bin dolayına çıktı. Limana Almanya’dan gelenlerin sayısı da yüzde 7,1 yükselerek 55 bin dolayına çıktı. Avusturya, İsviçre, ABD, İtalya gibi pazarlar haricinde, havalimanından girişlerde genelde yükseliş gözlendi. Diğer yandan 4 aylık dönemde Alsancak Limanı’nda girişler de yüzde 16 dolayında düşerek 55 bin dolayında gerçekleşti.

    ARTIŞIN YARISINI İZMİR SAĞLADI

    2014 yılında, Türkiye’deki Mavi Bayraklı Plaj sayısı 14 adet artarak 397’ye çıkarken, artışın yarısını İzmir oluşturdu. Raporu değerlendiren ETİK ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “İzmir’de, 2013 yılında 36 olan Mavi Bayraklı Plaj sayısı, 2014 yılında 43’e yükseldi. Rakamlara yansıyan bu gelişme İzmir turizmi açısından son derece önem teşkil etmektedir. Ancak buna rağmen biz halen İzmir turizminin hak ettiği yerde olduğunu düşünmüyoruz. Kente nüfusu kadar turist çekemediğimiz sürece İzmir turizminin iyi bir noktada olduğunu düşünmeyeceğiz.” dedi.

    Diğer yandan Mavi Bayraklı Plaj sayısındaki artışın 5’i Muğla, birer adedi de Tekirdağ, Ordu ve Edirne’den sağlandı. Mavi Bayraklı Plaj sayısında ilk sırayı 197 adet ile yine Antalya alırken, onu 89 adet ile Muğla, 43 adet ile İzmir ve 25 adet ile Aydın izledi.

    Raporda ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2014 yılının ilk çeyreğine ait turizm gelir ve gider verileri de paylaşıldı. Buna göre 3 aylık dönemde; yabancı ziyaretçilerle yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarından elde edilen toplam turizm geliri yüzde 3,4 artarak, 4 milyar 807 milyon dolara yükseldi. Bu dönemde, yabancı ziyaretçilerden el edilen turizm geliri yüzde 11,1 artarak 3,6 milyar dolara çıkarken, kişi başı harcama da yüzde 3,1 artarak 877 dolar oldu. CİHAN

Yorumlar