'Marmarabirlik'in 45 milyon liralık vergi faizi borcu silindi'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, iyi yönetilmeyen kooperatiflerin borç batağına düştüğünü ve sıkıntı yaşadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Marmarabirlik'in 45 milyon liralık vergi faizi borcu silindi'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, iyi yönetilmeyen kooperatiflerin borç batağına düştüğünü ve sıkıntı yaşadığını söyledi. Arınç iyi yönetilen kooperatiflere örnek olarak ziyaret ettiği Marmarabirlik’i gösterdi. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hadimet Asa, 45 milyon liralık vergi faiz borçlarını sildiği için hükümete teşekkür etti.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve AK Parti milletvekilleriyle birlikte Marmarabirlik’i ziyaret eden Arınç, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hadimet Asa, yeni yasa ile geçmişten kalan borçlarının faizlerin silinmesi sebebiyle hükümete teşekkür etti. 2004 yılından öncesinden biriken 45 milyon liralık vergi borçlarının yasa ile silindiğini hatırlatan Asa, şöyle konuştu: “2007 yılında alınan Difif kredisiyle Marmarabirlik bir nevi batağa sürüklenmiş. Yaklaşık 100 milyon lira seviyesine gelen kredi borcu bu gün çıkan yasa ile anaparası kalmak şartı ile faizi silindi. Ana parası da bir babanın evladına yapamadığı şekilde 15 yıl faizsiz şekilde ertelendi.”

Bülent Arınç ise 2011 seçimleri öncesinde Marmarabirlik’i daha yakından tanıdığını belirterek, pek çok ülkeye ihracat yapıp çok başarılı işler gerçekleştirdiğini ifade etti. Marmarabirlik’in 1954 yılında kurulduğunu hatırlatan Bülent Arınç, şöyle konuştu: “Bu kooperatif dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticisi. Cirosuna bakıyoruz, geçmiş borçlarına bakıyoruz bu günkü yapılandırmaya bakıyoruz üreticiye güven vermiş. Zeytini gayet güzel işliyor çok güzel ambalajlar içinde 4 kıtada pek çok ülkeye ihraç ediyor. Bu günkü çizgisi ile Marmarabirlik sürekli yükselen bir grafik. Bu çok önemlidir. Çünkü Türkiye’de maalesef şöyle bir algı var. Kooperatifler başarılı olamaz. Kooperatifler işi batırır, ortaklar birbirine düşer. Yönetimde zaaf olur. Hakikatan 2000-2001 krizlerine gelindiğinde Türkiye'de bir kısım desteklerin kooperatifler şirketler veya KİT'ler dolayısı ile maalesef ekonomiye büyük yükler getirdiğini görmüştük. O krizler sonucunda da çok etkin tedbirler alındı.”

Kötü yönetimler sebebiyle bazı kooperatiflerin batağa saplandığını hatırlatan Arınç, şöyle konuştu: “Şimdi Difif'ten bahsediyor başkan, o günler uygulamaları içinde milyonlarca dolar, belki bir kaç milyar dolar sadece hazinenin karşılığında borç olarak önümüzde duruyordu. Şu anda bazı kooperatifler gene kötü yönetimlerle maalesef başarılı değiller. Ama Türkiye ve dünyadaki örnekleri içinde Marmarabirlik gerçekten ortaklarına iyi fiyat veren, iyi prim veren onlara verdiği sözleri yerine getiren ve bu günkü koşullar içinde ürettiklerin satan ve satmaya çalışan, adeta ellerinde çanta ile bütün dünyayı dolaşan bir kooperatif, hakikaten milyon dolarları bulan borçlar vardı. Bunların yapılandırılması faizlerinden vazgeçilmesi, çünkü aksi takdirde kooperatifin yaşaması mümkün değildi. Hükümetimiz anlayış gösterdi. Sadece Marmarabirlik değil başka aynı durumda olanlar içinde aynı şartlar getirerek nefes almasını temin ettik. Tabi Türkiye zeytin ihracatının en yüksek yapının da Marmarabirlik'te olduğunu söylemeliyiz. Bu pay nerede ise üçte bire yakın bir rakam olarak karşımızda duruyor."

Daha sonra Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hadimet Asa, Bülent Arınç'a sunum yaptı. CİHAN

Yorumlar